Επανειλημμένες προσπάθειες των ανώτατων αμυντικών και στρατιωτικών ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών να μιλήσουν με τους Ρώσους ομολόγους τους απορρίφθηκαν από τη Μόσχα τον τελευταίο μήνα, αφήνοντας τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου στο σκοτάδι σχετικά με εξηγήσεις για στρατιωτικές κινήσεις και αυξάνοντας τους φόβους για ένα μεγάλο λάθος υπολογισμό ή ατύχημα στο πεδίο της μάχης.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν και ο στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και τον στρατηγό Βάλερι Γκερασίμοφ, αλλά οι Ρώσοι «μέχρι τώρα αρνήθηκαν να αλληλεπιδράσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε δήλωση την Τετάρτη.
Στο Πενταπόσταγμα, γράφαμε πως η απουσία τους έχει ήδη εντείνει τις φήμες για δυσαρέσκεια του Πούτιν στα πρόσωπά τους, καθώς ο ρωσικός στρατός έχει περιέλθει σε ένα επιχειρησιακό τέλμα στην Ουκρανία.
Οι επιχειρούμενες κλήσεις από τον Όστιν και τον Μίλεϊ, που δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως, έρχονται καθώς η Ρωσία διεξάγει επιχειρήσεις κοντά στα σύνορα των μελών του ΝΑΤΟ Πολωνία και Ρουμανία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις αναγνώρισης στη Βαλτική Θάλασσα και ρίχνουν όπλα και εξοπλισμό στην Ουκρανία δια χερσαίων οδών, σημειώνει η WaPo.
Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον διατηρούν ένα κανάλι επικοινωνίας ανοικτό για την πρόληψη λαθών, αλλά νυν και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι απαιτείται επαφή με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ηγέτες για να αποφευχθεί η περιττή κλιμάκωση ή σύγχυση.
«Υπάρχει υψηλός κίνδυνος κλιμάκωσης χωρίς την άμεση επαφή μεταξύ των πιο ανώτατων αξιωματούχων», είπε ο Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος υπηρέτησε ως Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής στο ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013. «Πολύ νέοι άνθρωποι πετούν με τζετ και χειρίζονται πολεμικά πλοία , και διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων στον πόλεμο της Ουκρανίας. Δεν είναι έμπειροι διπλωμάτες και οι ενέργειές τους στον πυρετό των επιχειρήσεων μπορεί να παρεξηγηθούν».
«Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο υπνοβασίας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στον πόλεμο, επειδή οι ανώτεροι ηγέτες δεν μπορούν να σηκώσουν ένα τηλέφωνο και να εξηγήσουν ο ένας στον άλλο τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
Η πρόσφατη χρήση υπερηχητικών πυραύλων και άλλων εξελιγμένων όπλων από τη Ρωσία εναντίον στόχων στη δυτική Ουκρανία έχουν υπογραμμίσει την απειλή διάχυσης σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση.
«Οι κίνδυνοι είναι προφανώς αυξημένοι αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ρομπ Λι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής. «Η Ρωσία χτυπά στόχους στη δυτική Ουκρανία, οι οποίοι δεν βρίσκονται μακριά από τα σύνορα με τα μέλη του ΝΑΤΟ, και η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προφανώς συνεχίζει να επιχειρεί από αυτήν την περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος το αεροσκάφος της να εκληφθεί ως αεροσκάφος του ΝΑΤΟ».
Αξιωματούχοι άμυνας των ΗΠΑ έχουν περιγράψει την τηλεφωνική γραμμή ως τακτικό μηχανισμό για την αποφυγή εσφαλμένων υπολογισμών, ειδικά όταν πρόκειται για την προστασία του εναέριου χώρου ή του εδάφους του ΝΑΤΟ, αλλά η λειτουργικότητά της μπορεί να είναι περιορισμένη.
«Δεν έχει δημιουργηθεί για να είναι μια γραμμή παραπόνων όπου μπορείτε απλώς να τηλεφωνείτε και απλώς να γκρινιάζετε για πράγματα», είπε ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα, όταν ρωτήθηκε για το εάν κάτι είχε κοινοποιηθεί μέσω του καναλιού. Ο αξιωματούχος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες που όρισε το Πεντάγωνο.
Ο Sam Charap, ανώτερος πολιτικός επιστήμονας στη Rand Corporation, είπε ότι οι κλήσεις από τον Ώστιν και τον Μίλεϊ εξυπηρετούν έναν «θεμελιωδώς διαφορετικό σκοπό» από το κανάλι επικοινωνίας.
«Το ένα αφορά την τακτική αποφυγή ατυχημάτων. Το άλλο για τη στρατηγική εμπλοκή», είπε. «Είναι πάντα σημαντικό να διατηρούμε το στρατηγικό επίπεδο για να επικοινωνούμε με σαφήνεια τα συμφέροντά μας και να κατανοούμε καλύτερα τα δικά τους. Όταν δεν υπάρχει επικοινωνία σε αυτό το επίπεδο, οι υποθέσεις τους στη χειρότερη περίπτωση, που συχνά βασίζονται σε κακές πληροφορίες, είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν τη συμπεριφορά τους».
Καθώς οι αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης γίνονται πιο έντονες και η σύγκρουση πλησιάζει τον δεύτερο μήνα της, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να κλιμακώσει στρατιωτικά με την ελπίδα να αλλάξει την τροχιά του πολέμου. Καθώς αναπτύσσονται πιο επικίνδυνα όπλα και τακτικές, οι κίνδυνοι μιας ευρύτερης σύγκρουσης αυξάνονται.
«Ένα εφιαλτικό σενάριο θα ήταν ένας ρωσικός πύραυλος ή ένα επιθετικό αεροσκάφος που καταστρέφει ένα διοικητήριο των ΗΠΑ πέρα από τα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα», είπε ο Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος. «Ένας τοπικός διοικητής μπορεί να απαντήσει αμέσως, νομίζοντας ότι το γεγονός ήταν προπομπός μιας ευρύτερης επίθεσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία και μη αναστρέψιμη κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων».
Ο Σταυρίδης είπε ότι όταν ήταν Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής, μπορούσε να καλέσει τον Ρώσο ομόλογό του ανά πάσα στιγμή «και το έκανε πολλές φορές για να διευκρινίσει μια κατάσταση και αυτή να αποκλιμακωθεί».
Το Πεντάγωνο έχει την άποψη ότι η εμπλοκή μεταξύ των ηγετών της άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι «κρίσιμης σημασίας αυτή τη στιγμή», είπε ο Κίρμπι. Εκτός από το κανάλι αποκλιμάκωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία μπορούν επίσης να εμπλακούν μέσω του αμυντικού ακόλουθου στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα ή μέσω της μετάδοσης μηνυμάτων στο Υπουργείο Άμυνας.
Οι επικοινωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ήταν πολύ πιο αραιές από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο μήνα. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Τζον Τζ. Σάλιβαν, συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους πιο συχνά με επισκέψεις και τηλεφωνήματα εντός και εκτός της Μόσχας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, μίλησε με τον ομόλογό του, Νικολάι Πατρούσεφ, την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης. Ορισμένοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε πρώτα το CNN.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν έχει επιχειρήσει καμία συνομιλία με τον ομόλογό του, Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την έναρξη της σύγκρουσης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Παραμένει ασαφές γιατί οι ανώτατοι στρατηγοί της Ρωσίας αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν τηλεφωνήματα με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ.
«Υποψιάζομαι ότι το πρόβλημα έγκειται στη ρωσική επιμονή ότι πρόκειται για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και στην απροθυμία να παραδεχτούν την πραγματική φύση του πολέμου», δήλωσε η Angela Stent, Ρωσίδα μελετήτρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown που υπηρέτησε ως ανώτερη αξιωματικός πληροφοριών στην κυβέρνηση Μπους.
Οι στρατηγοί μπορεί επίσης να περιμένουν την έγκριση του Πούτιν για να κάνουν τις κλήσεις, δεδομένων των υψηλών διακυβεύσεων της σύγκρουσης, και μπορεί να μην δοθεί έγκριση, είπε ο Charap.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο Πούτιν μπορεί τώρα να βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως έναν αποφασιστικό αντίπαλο που στρέφεται στην πτώση του και δεν αξίζει να εμπλακεί. Ρώσοι αξιωματούχοι έπληξαν τον Μπάιντεν αποκαλώντας τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου», λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των σχέσεων.
Ο Μπάιντεν προσπάθησε να αποφύγει μια σύγκρουση κρατώντας τα αμερικανικά στρατεύματα μακριά από την Ουκρανία και τα αμερικανικά αεροσκάφη εκτός του εναέριου χώρου της.
«Μιλάτε για την αποφυγή επεισοδίων με αεροσκάφη ή στη θάλασσα», είπε ο Ben Hodges, ένας απόστρατος αξιωματικός του στρατού που υπηρέτησε ως διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Είμαι σίγουρος ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν στον Γκερασίμοφ και τον Σόιγκου ότι οι Ρώσοι πιλότοι δεν πρέπει να εκτοξεύουν πυραύλους πολύ κοντά στα πολωνικά σύνορα, αλλά θα ήθελαν επίσης να μιλήσουν για άλλα μέρη, όχι μόνο για την Ουκρανία, όπου επιχειρούν ρωσικά αεροσκάφη».
«Θα φανταζόμουν επίσης ότι θα ήθελαν να μεταφέρουν - ορίστε τι κάνουμε, μην ερμηνεύσετε αυτό που κάνουμε ως προκλητική πράξη», πρόσθεσε.