Παγκοσμιοποίηση

Η ακροβασία του Ερντογάν με τον Πούτιν! Όχι στις οικονομικές κυρώσεις αλλά τι θα γίνει με τις νατοϊκές εγκαταστάσεις; Σχόλιο με νόημα από τους Financial Times

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Ο Ερντογάν ακολουθεί μια λεπτή γραμμή με τον Πούτιν υποστηρίζοντας την Ουκρανία», η βρετανική εφημερίδα Financial Times σχολίασε πως «Η υποστήριξη του Προέδρου Ερντογάν στο Κίεβο και η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών εξόργισαν τη Μόσχα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία βρέθηκε εμπλεκόμενη στη διαμάχη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας ότι χτύπησε τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές τον Οκτώβριο του περασμένου έτους με τουρκικής κατασκευής UAV, η εφημερίδα έγραψε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν σήμερα στο Κίεβο δημιουργεί μια λεπτή ισορροπία.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η ισορροπία μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν είναι λεπτή, την ώρα μάλιστα που «ο Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι γυρίζει την πλάτη του στη Δύση και στρέφει το πρόσωπό του προς τη Μόσχα εγκαταλείποντας το ΝΑΤΟ,  με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έδωσε στην Ουκρανία πήρε το μέρος της στην κρίση με τη Ρωσία, γεγονός που ευχαρίστησε τους συμμάχους της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ».

Επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πει ότι ήθελε να είναι μεσολαβητής μεταξύ των δύο χωρών στο παρελθόν, οι Financial Times ανέφεραν ότι η σημερινή επίσκεψη του Ερντογάν στο Κίεβο είναι συμβολική.  

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, ο οποίος έγραψε ότι η Άγκυρα αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, είπε: «Η σχέση του Ερντογάν με τον Πούτιν έχει γίνει πιο στενή μετά την απομόνωση της Άγκυρας από τη  Δύση. Η Τουρκία αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία και σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ εκδίωξαν  την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35».

«Παρά τη ζεστή προσωπική σχέση μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, οι δύο ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι και όχι συνεργαζόμενοι, ειδικά στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Πιτέλ. Τούρκοι αξιωματούχοι και Ρώσοι αξιωματούχοι βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά των εντάσεων σε περιοχές όπως η Συρία, η Λιβύη και ο Καύκασος.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα είπε: «Τους δίνει υπερηφάνεια να γνωρίζουν ότι είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν τη Ρωσία σε αυτές τις περιοχές. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πώληση των S-400, αλλά είναι αλήθεια», είπε. Ο αξιωματούχος είπε: «Η οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας είναι σημαντική. Η Ουάσιγκτον θα ήταν ευχαριστημένη αν η Άγκυρα έκανε το ίδιο ξανά». 

Η κόκκινη γραμμή

Σημειώνεται ότι η Μόσχα έχει ενοχληθεί για λίγο από την επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός πρέσβης Bodnar δήλωσε ότι η Ουκρανία θα υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Τουρκία αυτή την εβδομάδα και ότι σε λίγους μήνες θα δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής UAV στην Ουκρανία.

Στο άρθρο που υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάσταση εάν αισθάνεται ότι έχει ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την Τουρκία η οποία  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για το φυσικό αέριο που της αναγκαοί

Η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ενώ επισημαίνει ότι οι βαθείς οικονομικοί δεσμοί της Τουρκίας με τη Ρωσία ανησυχούν τις δυτικές χώρες, η εφημερίδα ανέφερε: «Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα εμπλακεί σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αλλά η κύρια δύσκολη κατάσταση για την Άγκυρα θα είναι η Συμφωνία του Μοντρέ που υπογράφηκε το 1936, εάν το ΝΑΤΟ θελήσε να παράσχει περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», σχολίασε.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ένας αξιωματούχος άμυνας από άλλη δυτική χώρα είπε: «Τι γίνεται αν το ΝΑΤΟ θέλει να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τουρκίας για να υποστηρίξει ναυτικές ή αεροπορικές επιχειρήσεις; Τότε είναι που τους φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση».

Ο Ερντογάν ευελπιστεί  σε συνάντηση με τον Πούτιν

Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα του την Πέμπτη ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά το ταξίδι του στην Κίνα, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την αναχώρησή του στο Κίεβο τα εξής:

"Σήμερα, θα έχουμε μια συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι και ο κ. Πούτιν μας είπε ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία μετά την επίσκεψή του στην Κίνα. Είναι λάθος για εμάς να εμμένουμε στα αρνητικά γεγονότα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ελπίζω ότι θα ξεπεράσουμε επιτυχώς αυτήν την δύσκολη περίοδο μεταξύ των δύο κρατών".

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα «παρακολουθεί στενά τις εντάσεις στην περιοχή» και καλεί όλες τις πλευρές να ξεκινήσουν διάλογο.

"Συνεχίζουμε να λέμε ότι υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Καλούμε όλες τις πλευρές σε διάλογο ώστε να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην εδραίωση της ατμόσφαιρας ειρήνης και εμπιστοσύνης στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Στις 26 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να οργανώσει μια συνάντηση «vis-a-vis» μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ώστε να μπορέσουν «να συνεχίσουν την πορεία τους για την αποκατάσταση της ατμόσφαιρας ειρήνης».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 24 Ιανουαρίου ότι δεν έχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την πιθανή συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του. Κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών συνομιλιών τους τον Δεκέμβριο του 2021, ο Πούτιν επεσήμανε στον Ερντογάν ότι η Ουκρανία συνεχίζει την καταστροφική της πορεία που στοχεύει να υπονομεύσει τις Συμφωνίες του Μινσκ

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η καιροσκοπική Τουρκία πάλι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί καταστάσεις, αφού τώρα που κινδυνεύει να ξεσπάσει πόλεμος στη γειτονιά της , προσπαθεί να φορέσει το μανδύα της Νατοϊκής χώρας, διασφαλίζοντας την από την Ρωσική επιθετικότητα και απειλή. 

Προσπαθεί μάλιστα να υπερτονίσει τις δικαιολογημένες  επιφυλακτικές προσεγγίσεις Γερμανίας-Γαλλίας και Κροατίας απέναντι στην κρίση ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ρωσίας. 

Οι επιφυλάξεις των τριών αυτών κρατών , αλλά και άλλων χωρών της ΕΕ είναι απόλυτα δικαιολογημένες, αφού εάν υιοθετηθεί σκληρή γραμμή έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία, η Μόσχα θα επιβάλλει δικά της αντίποινα που ακόμη και αν περιοριστούν στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα, αποδέκτης θα είναι η ΕΕ της οποίας οι χώρες θα παγώσουν από την έλλειψη ενέργειας, ενώ ο πληθωρισμός θα καλπάσει σε αυτές. 

Η  δόλια Τουρκία επιχειρεί στην παρούσα φάση να πείσει την  κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους κατά της Τουρκίας και να στηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή. Μπορούν να ξεκινήσουν με την άρση των εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Εάν επιμείνουν στη διατήρηση των ίδιων πολιτικών, τότε εμμέσως πλην σαφώς οι Τούρκοι απειλούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, ότι θα χάσουν ολοκληρωτικά την Τουρκία. 

Ωστόσο η  τουρκική απειλή αυτή κατά την εκτίμησή μας στερείται βάσης, αφού όποια συνδυαλλαγή έκανε μέχρι τώρα ο Ερντογάν με τον Πούτιν , είχε ως υπόβαθρο ότι η Τουρκία ανήκε στο ΝΑΤΟ.

Αν η Τουρκία- υποθετικά λέμε-στραφεί ολοκληρωτικά στη Ρωσία και φύγει από το ΝΑΤΟ, τότε φαντάζεται κανείς ότι ο Πούτιν θα συνδιαλλάσσεται με τον Ερντογάν επί ίσης βάσης.

Όχι βέβαια. Χωρίς την ομπρέλα του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, η Τουρκία θα είναι έρμαιο στις διαθέσεις του Πούτιν  που έχει την Τουρκία για πρόγευμα, κάτι που το ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν και οι Τούρκοι. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...
ukrania-rusia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Οι Ρώσοι παράκαμψαν το Ποκρόβσκ και προελαύνουν προς την κεντρική Ουκρανία-Τέλος το Ντονιέτσκ οδεύουν προς την περιφέρεια Ντνιπροπετρόβσκ

Καταλήφθηκε σχεδόν όλη η περιφέρεια του Ντονιέτσκ, για αυτό και οι Ρώσοι οδεύουν τώρα προς την επόμενη περιφέρεια του...