Παγκοσμιοποίηση

Η Τουρκία εργαλοιοπειεί τη θέση της στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας πρόκειται να φτάσει στην Ινδονησία την Κυριακή για να ξεκινήσει μια τριήμερη επίσκεψη, δήλωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Ινδονησίας στις 20-22 Δεκεμβρίου 2020", δήλωσε  το τουρκικό ΥΠΕΞ  το Σάββατο.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι στις συναντήσεις του, οι σχέσεις Τουρκίας-Ινδονησίας θα επανεξεταστούν σε όλες τις πτυχές και θα ανταλλαγούν απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το γεγονός ότι ανήκει στον "Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης", ο οποίος είναι ο δεύτερος μετά τον ΟΗΕ πολυπληθέστερος, σε κράτη-μέλη, διεθνής οργανισμός.

Έχει 57 κράτη-μέλη μεταξύ των οποίων τα 50 έχουν πληθυσμό με ισλαμική πλειοψηφία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ινδονησία  και το Πακιστάν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να εμπλέξει την Ινδονησία μετά το Πακιστάν στα ευρύτερα σχέδια της για την ΝΑ Μεσόγειο.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία χώρα με 270.000.000 πληθυσμό, την 4η πολυπληθέστερη στον κόσμο, ενώ έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων, που είναι ταυτόχρονα μέλος των G-20, με εύρωστη οικονομία.

Ο Ερντογάν είναι Ισλαμιστής και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Έχει απορφανίσει από τις τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, σχεδόν όλα τα νατοϊκά, φιλοαμερικανικά και γενικά δυτικόστροφα στελέχη τους.

Αντιθέτως έχει αναβαθμίσει τους Ισλαμιστές αξιωματικούς πρωτίστως και τους ακραίους Εθνικιστές δευτερευόντως.

Η στροφή στη Δύση φαντάζει ως η μόνη λογική επιλογή για τον Ερντογάν, αφού οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις λόγω των S-400 στην Τουρκία, η ΕΕ είναι έτοιμη να πράξει το ίδιο ενώ η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και το πιθανότερο είναι να ζητήσει στήριξη από το ΔΝΤ.

Ωστόσο η στροφή αυτή του Ισλαμιστή Ερντογάν δεν είναι εύκολη για τους παραπάνω λόγους, για αυτό η Τουρκία θα προσπαθήσει αρχικά να βρεί υποστήριξη στις "δυνατές οικονομικά και στρατιωτικά" χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει μετά το Πακιστάν, να ρυμουλκήσει την Ινδονησία, ώστε να τύχει έμπρακτης οικονομικής στήριξης της, μέσω επενδύσεων, μέσω εξαγωγών προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας της.

Τέλος θεωρείται πιθανό η Τουρκία να προσκαλέσει μετά το Πακιστάν και την Ινδονησία να συμμετάσχει σε ασκήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο και να στηρίξει τις θέσεις της.

Όμως αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας δεν εκτιμάται ότι θα φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και τελικά θα επιστρέψει στις αγκάλες της Δύσης, προσπαθώντας να επιβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους "όρους της".

 

https://youtu.be/QCpfbVwQrN0

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ