Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ διαμέσου του Προέδρου της Τράμπ έχουν αποστείλλει τελεσίγραφο στο Ιράν , απειλώντας το με "άνευ προηγουμένου βομβαρδισμούς" αν δεν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να συμμορφωθεί αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Καθοριστικές συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν το Σάββατο
ΗΠΑ και Ιράν πρόκειται να πραγματοποιήσουν «άμεσες συνομιλίες» για μια πιθανή πυρηνική συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi, δήλωσε ότι αυτές θα είναι «έμμεσες», σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
Μιλώντας στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα 8 Απριλίου, ο Τραμπ είπε: «Έχουμε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν και θα έχουμε μια πολύ μεγάλη συνάντηση το Σάββατο, οπότε και θα δούμε τι μπορεί να συμβεί.
Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα ήταν προτιμότερη από το να γίνει το προφανές.
Και το προφανές δεν είναι κάτι με το οποίο θέλω να εμπλακώ, ή ειλικρινά με το οποίο θέλει να εμπλακεί το Ισραήλ, αν μπορούν να το αποφύγουν.
Ο Τραμπ μίλησε στον Τύπο καθώς συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα , λέγοντας: «Eλπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες να είναι επιτυχείς».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επέμεινε αργότερα ότι το Ιράν «δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο» και είπε ότι εάν οι συνομιλίες δεν είναι επιτυχείς: «Πιστεύω πραγματικά ότι θα είναι μια πολύ κακή μέρα για το Ιράν».
Με μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών, ο Araqchi δήλωσε στο ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA: «Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μπορούν να εγγυηθούν έναν γνήσιο και αποτελεσματικό διάλογο».
Μέρες πριν από την επιβεβαίωση αυτής της συνάντησης, ο Τραμπ είχε απειλήσει το Ιράν καθώς είπε στο NBC News: "Εάν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί. Θα είναι βομβαρδισμοί όπως αυτοί που δεν έχουν ξαναδεί".
Εάν αυτές οι συνομιλίες το Σάββατο είναι άμεσες, θα είναι οι πρώτες γνωστές απευθείας συνομιλίες από το 2018, όταν ο Τραμπ αποχώρησε από μια συμφωνία με το Ιράν, στην οποία μετείχαν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία, με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να περιορίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες.
Πρωτοφανής ανάπτυξη βομβαρδιστικών B-2 των ΗΠΑ
Όλα αυτά έρχονται καθώς δορυφορικές εικόνες έδειξαν την ανάπτυξη έξι βομβαρδιστικών B-2 με πυρηνική ικανότητα στο Ντιέγκο Γκαρσία, μια βρετανική ναυτική βάση στον Ινδικό Ωκεανό που χρησιμοποιήθηκε από το Πεντάγωνο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών εκστρατειών.
Λέγεται ότι αν ο Τραμπ ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία «βομβαρδισμού» όπως «δεν έχει ξαναδεί το Ιράν», με την μεγαλύτερη ανάπτυξη των Β-2.
Τέλος η πρόσφατη ισχυρότατη ενίσχυση της Ισραηλινής αεράμυνας με μια επιπλέον συστοιχία THAAD και δύο συστοιχίες Patriot, αποτελεί σαφέστατη στρατιωτική ένδειξη επικείμενου χτυπήματος κατά του Ιράν από τις ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν "πεισθεί" η Τεχεράνη, ακολουθώντας τη ρήση, "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος".
Το πρώτο σύστημα THAAD έφτασε στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, συνοδευόμενο από μια ομάδα Αμερικανών εκπαιδευτών.
Εκτίμησή μας είναι ότι σε περίπτωση στρατιωτικού χτυπήματος των ΗΠΑ στο Ιράν, ο Τράμπ τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, δεν θα επιχειρήσει να εμπλέξει τις Αραβικές χώρες του Κόλπου άμεσα, κάνοντας χρήση των Αμερικανικών βάσεων σε αυτές, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τα Ιρανικά αντίποινα σε αυτές.
Από την πλευρά του το Ιράν, σύμφωνα με τους Tehran Times, έχει ενεργοποιήσει πυραύλους ικανούς να πλήξουν θέσεις που συνδέονται με τις ΗΠΑ παγκοσμίως.
«Ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς τους πυραύλους είναι έτοιμοι για εκτόξευση και βρίσκονται σε υπόγειες εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, σχεδιασμένες να αντέχουν σε αεροπορικές επιδρομές», ανέφερε η έκθεση.
"Πρόβα τζενεράλε" η κοινή Άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ "Juniper Oak" το 2023
Άποψή μας είναι ότι τα πάντα είναι έτοιμα για επίθεση ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν εδώ και δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα στην Κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ με την επωνυμία "Juniper Oak", έγινε λεπτομερειακή προσομοίωση επίθεσης κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Yediot Ahronot, 6.400 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην άσκηση, εκ των οποίων 450 αποτελούσαν την χερσαία δύναμη και οι άλλοι επέβαιναν στο αεροπλανοφόρο USS George HW Bush.
Στην άσκηση μετείχαν βομβαρδιστικά B-52 και πολεμικά αεροσκάφη F-35, F-15, F-16 και F-18.
Συνολικά 142 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα, συμμετείχαν στην άσκηση.
Η εμπλοκή Ισραήλ- Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου
Σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράν πιστεύουμε πως είναι πάρα πολύ πιθανό να εμπλακούν μυστικά σε αυτήν, εκτός από Ισραήλ και άλλες χώρες, όπως Μ.Βρετανία από τις βάσεις της στην Κύπρο, αλλά και η Ελλάδα μέσω της Σούδας κυρίως, καθώς και η Τουρκία μέσω της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ και του ραντάρ του Κιούρετσικ.
Από τις προαναφερθείσες χώρες, η μόνη που μοιράζεται σύνορα με το Ιράν είναι η Τουρκία, η οποία πιστεύουμε πως θα ζητήσει γενναία ανταλλάγματα προκειμένου να επιτρέψει στις ΗΠΑ να κάνουν χρήση του εναερίου χώρου της για προσβολές κατά του Ιράν.
Κλείνοντας επισημαίνουμε πως δεν είναι προς το συμφέρον Ελλάδας και Κύπρου να διεξαχθεί στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν, ή αν αυτή πραγματοποιηθεί, μας συμφέρει η Τουρκία να αρνηθεί να συμμετάσχει.