Τούρκοι στρατιώτες που επιχειρούσαν στο Βόρειο Ιράκ κατά Κούρδων ανταρτών ανακάλυψαν ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα στο κουρδικό οπλοστάσιο: έναν αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο τύπου MILAN ευρωπαϊκής παραγωγής. Τώρα οι τουρκικές δυνάμεις αναρωτιούνται πώς βρέθηκε ένα τέτοιο όπλο στα χέρια των Κούρδων.
Πύραυλος MILAN στα Χέρια των Κούρδων
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης στο Βόρειο Ιράκ και στην Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων (Operation Claw-Lock), οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν ένα κουρδικό καταφύγιο κοντά στο χωριό Μίσκα (Miska) του Ιράκ. Εντός του καταφυγίου οι Τούρκοι στρατιώτες ανακάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών, τα οποία κατάσχεσαν. Μεταξύ των συστημάτων, οι στρατιώτες της Άγκυρας ανέφεραν πως βρήκαν και έναν αντιαρματικό πύραυλο τύπου MILAN γαλλο-γερμανικής παραγωγής.
Προφανώς και το εύρημα εξέπληξε τους Τούρκους επειδή ο MILAN είναι ένας σύγχρονος πύραυλος ευρωπαϊκής παραγωγής, ο οποίος θεωρητικά δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί στα χέρια των Κούρδων ανταρτών. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι πύραυλοι στάλθηκαν από την Δύση στους Κούρδους υπό άκρα μυστικότητα, «με πρόσχημα ότι αποτελούν βοήθεια στην καταπολέμηση της ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS» ανέφερε η τουρκική σελίδα.
Καταλαβαίνετε πως όσο και εάν χτυπιούνται οι Τούρκοι, η Δύση συνεχίζει να βρίσκει τρόπους να βοηθάει με λιγοστά όπλα τους Κούρδους στον αγώνα τους κατά του τουρκικού στρατού. Πρόσφατα οι Κούρδοι έχουν αυξήσει τις αντιαρματικές επιθέσεις τους κατά των τουρκικών θωρακισμένων οχημάτων στο Βόρειο Ιράκ και στην Βόρεια Συρία, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Άγκυρα.
«Όχι μόνο δίνουν όπλα στους Κούρδους [οι Δυτικοί], αλλά η Γερμανία συνεχίζει να εφαρμόζει εμπάργκο όπλων έναντι της Τουρκίας. Η χώρα έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας της στην χώρα μας και ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να προμηθευτούμε από αυτήν διάφορα εξαρτήματα, όπως τον κινητήρα του άρματος ALTAY κλπ» παραπονέθηκε ο Τούρκος αρθρογράφος.
Μάλιστα πρόσφατα οι Γερμανοί δεν επέτρεψαν την εξαγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων στην Τουρκία, τα οποία αναμένονταν να χρησιμοποιηθούν στο πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Άγκυρα με την βοήθεια της Μόσχας στο Ακούγιου.
Το αποκορύφωμα όμως του γερμανικού εμπάργκο ήταν και είναι η άρνηση πώλησης των ευρωπαϊκών μαχητικών Eurofighter Typhoon στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Η Αγγλία, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν συμφωνήσει σε μία τέτοια προμήθεια, όμως το Βερολίνο εδώ και μήνες παραμένει αντίθετο.