Γίνονται εργασίες για τη διοργάνωση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Ιράν και της Συρίας, δήλωσε στο Sputnik ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός εκπρόσωπος της Ρωσίας για τη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Η διαδικασία εξομάλυνσης απέκτησε δυναμική τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί πληροφοριών των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα. Μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ιράν στη διαδικασία επιτεύχθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.
«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο να επιλύσουμε την κατάσταση γύρω από τη Συρία και να σταθεροποιήσουμε το περιβάλλον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», είπε στη συνέντευξή του ο Μπογκντάνοφ.
Ο ανώτερος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες εργασίες θα θέσουν προϋποθέσεις για τουρκοσυριακές συνομιλίες, οι οποίες ενδέχεται να ανοίξουν το δρόμο για πιθανές συμφωνίες.
Η Άγκυρα διέκοψε όλους τους δεσμούς με τη Δαμασκό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Σήμερα, είναι ο κύριος υποστηρικτής των ανταρτών και ο στρατός της καταλαμβάνει τεράστια τμήματα της χώρας.
Ο Μπογκντάνοφ είπε στο Sputnik ότι δεν υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία είναι «προσωρινή», σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δήλωσε τη δέσμευσή της για την ενότητα και την κυριαρχία της χώρας σε πολλές περιπτώσεις.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας επρόκειτο να συναντηθούν τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί, καθώς και οι δύο χώρες επικεντρώνονται επί του παρόντος στο να ξεπεράσουν τα αποτελέσματα του πρόσφατου σεισμού, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 50.000 ανθρώπους.
Η ιδέα να εμπλακεί το Ιράν στη διαδικασία εξομάλυνσης της Τουρκίας-Συρίας που υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία έγινε ευπρόσδεκτη από όλες τις πλευρές. Η Τεχεράνη είναι κορυφαίος σύμμαχος της Δαμασκού. Παράλληλα διατηρεί ισχυρές σχέσεις με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα.
Η επερχόμενη τετραμερής συνάντηση μπορεί να δώσει την ώθηση που απαιτείται για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.