Είναι γνωστό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ρωσία έχει διαφοροποιήσει την τακτική της στην Ουκρανία, επικεντρώνοντας τα χτυπήματά της στο δίκτυο ενεργειακών υποδομών της χώρας, κάνοντας εκτεταμένη χρήση drones καμικάζι τα οποία κατόπιν προμηθεύεται από το Ιράν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σύναψη στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης, η οποία περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την πώληση Ρωσικών μαχητικών Su-35 στο Ιράν, όπως αναφέραμε σε προγενέστερο άρθρο μας
Σύμφωνα με αξιολόγηση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ στα τέλη του 2022, το Ιράν εκπαιδεύει ήδη τους πιλότους του να πετούν με τα ρωσικά μαχητικά Su-35.
Τελικά τα πρώτα Ρωσικά Su-35s ανακοινώθηκε επίσημα από τους Ιρανούς ότι σε 3 μήνες θα παραδοθούν στην χώρα τους, αλλάζοντας το ισοζύγιο αεροπορικής ισχύος με το Ισραήλ στη Μ.Ανατολή
Σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, "το μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του ιρανικού κοινοβουλίου, Shahriar Haydari, δήλωσε ότι τα παραγγελθέντα πολεμικά αεροσκάφη Su-35 ρωσικής κατασκευής θα παραδοθούν στην Τεχεράνη σε 3 μήνες.
Μιλώντας στο Πρακτορείο Ειδήσεων Tesnim, ο Haydari είπε ότι «Τα πολεμικά αεροσκάφη Su-35 που παρήγγειλε το Ιράν από τη Ρωσία θα φτάσουν στη χώρα στις αρχές του επόμενου έτους, ξεκινώντας από τις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το ημερολόγιο Hijri Shamsi».
Ο Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα περισσότερα αμυντικά συστήματα, πύραυλοι και ελικόπτερα που παραγγέλθηκαν στη Ρωσία θα φτάσουν σύντομα στη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο η είδηση ότι το Ιράν θα αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-30 από τη Ρωσία. Ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιρανικού Στρατού Χαμίντ Βαχιντί δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι «θα αγοράσουν Su-35 από τη Ρωσία και πως η αγορά Su-30 δεν είναι στην ατζέντα τους».
Στο Ιράν, όπου χρησιμοποιείται το ημερολόγιο Hijri Shamsi, η 21η Μαρτίου θεωρείται η πρώτη ημέρα του νέου έτους."
Πόσα Su-35s θα παραλάβει το Ιράν και ποιές είναι οι δυνατότητές τους
Εκτίμησή μας είναι ότι το Ιράν σε πρώτο χρόνο θα παραλάβει 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, η οποία ακύρωσε την συγκεκριμένη παραγγελία.
Αυτά τα μαχητικά πιστεύεται ότι αναβαθμίζουν σημαντικά τις εναέριες δυνατότητες μάχης της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το αεροσκάφος έχει χαρακτηριστεί ως μαχητικό αεροσκάφος 4++ που έχει σχεδιαστεί κυρίως για ρόλους αεροπορικής υπεροχής, ενώ είναι επίσης γνωστό για τις ικανότητές του σε επιχειρήσεις αέρος-εδάφους και τα οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτό.
Η United Aircraft Corporation (UAC), ισχυρίζεται ότι το Su-35 «συνδυάζει τις ιδιότητες ενός σύγχρονου μαχητικού να κάνει υπερελιγμούς, διαθέτοντας ανώτερα ενεργητικά και παθητικά βοηθήματα , υψηλή υπερηχητική ταχύτητα και μεγάλη εμβέλεια, ικανότητα διαχείρισης ενεργειών ομάδων μάχης, ενώ μπορεί να φέρει μια μεγάλη γκάμα όπλων που μπορούν να μεταφερθούν, σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου πολλαπλών καναλιών, μειωμένη υπογραφή ραντάρ και υψηλή ικανότητα επιβίωσης στη μάχη.
Τι αλλάζει στο αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος στη Μ.Ανατολή;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 60 από τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να αποσύρει τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει, ωστόσο η επικείμενη παραλαβή 24 μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα για την Τεχεράνη, με προοπτική είτε να ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα από την Μόσχα, είτε να κατασκευαστούν αυτά από την Τεχαράνη κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Ρωσία.
Το Ιράν επίσης έχει ξοδέψει εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το εγχώριο αντιαεροπορικό του σύστημα, αντίστοιχό του S-400, το σύστημα αεράμυνας Bavar-373 το οποίο προωθεί στη Συρία, για να προστατεύσει τους πόρους του από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές.
Ο πύραυλος Sayyad-4B, που εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές μεταξύ 250-300 χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα Bavar-373 AD, φέρεται να μπορεί να παρακολουθεί και να εμπλέκει τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά F-35 stealth του Ισραήλ, το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιεί την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση «I» του F-35 και το έχει βαφτίσει ως Adir.
Ο συνδυασμός των SU-35s και του ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει μια λίαν υπολογίσιμη δύναμη, δυσχεραίνοντας σημαντικά μια αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.
Τέλος , σταδιακά το Ιράν θα μπορεί να παρέμβει δυναμικότερα σε άλλα πιθανά θέατρα επιχειρήσεων, όπως αυτό του Ναγκόρνο Καρμπάχ , όπου σημειωτέον έχει προσφερθεί να συνδράμει ήδη με drones την Αρμενία, ανατρέποντας έτσι το υπάρχον ισοζύγιο με το Αζερμπαϊτζάν στο συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, το οποίο υπόψιν χάρισε τη νίκη στους Αζέρους στην πρόσφατη στρατιωτική τους αναμέτρηση με τους Αρμένιους.