Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Πρόβα τζενεράλε αεροπορικής προσβολής του Ιράν από ΗΠΑ-Ισραήλ

"Οπλισμένα με «πραγματικούς πυραύλους», F-15 Strike Eagles που υποστηρίζονται από F-16 Vipers, F-35 Stealth Fighters προσομοιώνουν επιθέσεις στο Ιράν", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου σε αμυντικά θέματα Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,οι  Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν επιλεκτικά πλάνα και λεπτομέρειες μιας σειράς συντονισμένων αεροπορικών  ασκήσεων που διοργάνωσαν με τον αμερικανικό στρατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ασκήσεις επικεντρώθηκαν στην προσομοίωση χτυπημάτων κατά του Ιράν και των αντιπροσώπων του και  πραγματοποιήθηκαν στις 29 και 30 Νοεμβρίου πάνω από το Ισραήλ και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του IDF, στις ασκήσεις συμμετείχαν τα αεροσκάφη F-35I Adir stealth της 116 Μοίρας «Lions of the South» και μαχητικά F-16C Barak από την 101 Μοίρα «First Fighter».

Από την πλευρά των ΗΠΑ, στην άσκηση μετείχαν F-15E Strike Eagles και F-16 Vipers, καθώς και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-10 Extender και KC-135 Stratotanker.

Αυτό αποδεικνύει ότι στις ασκήσεις συμμετείχαν  τα πιο προηγμένα και εξαιρετικά ευέλικτα μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο.

Σε μια απόκλιση από τη συνήθη πρακτική, τα F-15E Strike Eagles της USAF εθεάθησαν να μετέχουν με πραγματικά πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων GBU-38/B, GBU-31/B και βομβών μικρής διαμέτρου GBU-39/B 

Αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος ενός αναδυόμενου μοτίβου ασκήσεων, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη μετείχαν σε άσκηση με τα νοτιοκορεατικά μαχητικά για να προσομοιώσουν επίθεση σε στόχους της Βόρειας Κορέας, ρίχνοντας βόμβες GBU-12 που καθοδηγούνται με λέιζερ.

 

 

Παρόλο που οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι σύνηθες φαινόμενο, οι πρώτοι δεν αποκάλυψαν ότι αυτές οι ασκήσεις απευθύνονταν  κατά του Ιράν.

Το IDF τόνισε: «Οι ασκήσεις προσομοίωσαν ένα επιχειρησιακό σενάριο και πτήσεις μεγάλων αποστάσεων».

«Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν βασικό συστατικό της αυξανόμενης στρατηγικής συνεργασίας των δύο συμμάχων ως απάντηση στις κοινές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα εκείνες που θέτει το Ιράν», πρόσθεσε ο Ισραηλινός Στρατός. Αυτό γίνεται πιο εμφανές με τη σπάνια συμμετοχή του αεροσκάφους τάνκερ της USAF σε μια εποχή που το Ισραήλ παλεύει με τον γηρασμένο στόλο ιπτάμενων τάνκερ του.

 

 

Το Ισραήλ δεν τηρεί ενδιασμούς σχετικά με την πρόθεσή του να επιτεθεί σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να βομβαρδίσει τη χώρα της Δυτικής Ασίας.

Αυτό αποδείχθηκε επίσης στην άσκηση «Chariot of Fire» τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η οποία ήταν αρκετές φορές πιο περίπλοκη από τις πρόσφατες εναέριες προσομοιώσεις ΗΠΑ-Ισραήλ.

Οι ασκήσεις Chariot of Fire επικεντρώθηκαν στην επίθεση στόχων υψηλής αξίας και οχύρωσης που προστατεύονται με μονάδες αεράμυνας κάθε είδους, μεγάλης και μικρής εμβέλειας.

Αυτές οι ασκήσεις  πιθανώς υπονοούσαν μια πιθανή επίθεση στον Έλεγχο και τη Διοίκησή του καθώς και στρατιωτικές υποδομές υψηλής αξίας.

Ωστόσο, το μόνο πράγμα που είχαν οι πρόσφατες ασκήσεις που δεν είχε το Chariot of Fire ήταν τα αεροσκάφη Tanker των ΗΠΑ.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν προσέφερε υποστήριξη ανεφοδιασμού για το προσομοιωμένο χτύπημα στο Ιράν, όπως διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μετά τις ασκήσεις.

Στο πλαίσιο των πρόσφατων ασκήσεων, ο IDF ανάρτησε στο Twitter ότι το αμερικανικό αεροσκάφος KC-135 ανεφοδιάστηκε με καύσιμα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Sufa. Ωστόσο, η συμμετοχή του F-16 Sufa δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία άλλη επίσημη δήλωση.

 

 

Το F-16 Sufa της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή των μαχητικών F-16D block 50 και 52.

Ο IDF διαθέτει ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά στον κόσμο, το αεροσκάφος stealth F-35. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τα καλύτερα αεριωθούμενα αεροσκάφη ικανά να γίνουν αόρατα στα εχθρικά ραντάρ, το Ισραήλ απαιτεί κάτι «έξτρα» για να εξουδετερώσει την πυρηνική τοποθεσία του Ιράν ή στόχους υψηλής αξίας, και αυτό  είναι επιπλέον αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα.

Τα ισραηλινά πλήγματα μεγάλης εμβέλειας θα ενισχυθούν από  εναέριους ανεφοδιασμούς

Η ικανότητα και η προθυμία της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να παρέχει επιπλέον εναέριο ανεφοδιασμό γίνεται εξαιρετικά σημαντική τη στιγμή που το Ισραήλ επιχειρεί με ένα λεπτό και αρχαϊκό στόλο ιπτάμενων τάνκερ.

Είναι επίσης σκόπιμο να σημειωθεί ότι τα ανεφοδιαστικά KC-46 που έχει παραγγείλει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να φτάσουν στη χώρα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τέσσερα KC-46A θα παραδοθούν στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), το ενδιαφέρον της οποίας για το εναέριο τάνκερ είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια.

Το KC-46 μπορεί να ανεφοδιάζει αεροπλάνα με ρυθμό 1.200 γαλονιών ανά λεπτό με τη βοήθεια του βραχίονα ανεφοδιασμού 55 ποδιών fly-by-wire.

Με το δεξαμενόπλοιο KC-46, το Ισραήλ μπορεί να κρατήσει μια ντουζίνα από τα βομβαρδιστικά της αεροπλάνα στον αέρα για έως και 12 ώρες και βεληνεκές άνω των 11.000 χιλιομέτρων, όπως επισήμαναν προηγουμένως οι EurAsian Times.

Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στον ισραηλινό στρατό ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε οποιεσδήποτε επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ισραήλ και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια του σιωνιστικού κράτους.

Το Ισραήλ είχε ζητήσει προηγουμένως από τις ΗΠΑ να επισπεύσουν την παράδοση των ιπτάμενων τάνκερ , φαινομενικά ως προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε, αναφέροντας ότι το πρώτο αεροπλάνο δεν θα παραδοθεί μέχρι το 2024.

Μέχρι τώρα, πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ καθυστερούν τις παραδόσεις αυτών στο Ισραήλ για να αποτρέψουν το Τελ Αβίβ από το να πραγματοποιήσει ένα σχέδιο για την έναρξη αεροπορικών επιδρομών στο Ιράν, το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, με τις συνομιλίες για τα πυρηνικά στο χείλος του γκρεμού, υπάρχουν εικασίες ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν μια στρατιωτική επιλογή εναντίον του Ιράν, αλλά μόνο αφού εξαντληθούν οι διπλωματικές επιλογές.

Τούτου λεχθέντος, αν  και η συμμετοχή των αμερικανικών αεροσκαφών τάνκερ όπως το KC-145 σε ασκήσεις με το Ισραήλ μεταφράζεται σε άμεση βοήθεια με τάνκερ για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν , αυτή εξακολουθεί να εξαρτάται από τη λήψη πολιτικών και διπλωματικών αποφάσεων.

Ωστόσο, ακόμη και ο εφοδιασμός δεξαμενόπλοιων με εκπαιδευτική λειτουργία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για το Ισραήλ και τις προετοιμασίες του για έκτακτα περιστατικά.

Ο διοικητής της Κεντρικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFCENT) είπε: «Αυτή η άσκηση δείχνει τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση των απειλών για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», 

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία παρέχει τεράστια αποτρεπτική ικανότητα  σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ευκαιρίες για να βελτιώσουμε την ολοκληρωμένη άμυνά μας και την ικανότητά μας να προβάλλουμε συνδυασμένη αεροπορική ισχύ».

Δεδομένης της ολοένα και στενότερης στρατιωτικής συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, τέτοιες ασκήσεις είναι πιθανό να γίνουν πιο συνηθισμένες.

Ο αρχηγός του IDF Κοχαβί είπε πρόσφατα στους Αμερικανούς αμυντικούς ηγέτες στην Ουάσινγκτον ότι τα σχέδια επίθεσης των δύο δυνάμεων εναντίον του Ιράν πρέπει να επισπευσθούν.

Είπε  επίσης ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεργασίας με τον αμερικανικό στρατό στη Μέση Ανατολή θα ενισχυθούν σημαντικά."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η συγκεκριμένη αεροπορική άσκηση ΗΠΑ και Ισραήλ, φωτογραφίζει το Ιράν ως στόχο.

 Ωστόσο αν  και η συμμετοχή των αμερικανικών αεροσκαφών τάνκερ όπως το KC-145 σε ασκήσεις με το Ισραήλ μεταφράζεται σε άμεση βοήθεια με τάνκερ για μια ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν , αυτή εξακολουθεί να εξαρτάται από τη λήψη πολιτικών και διπλωματικών αποφάσεων.

Παρόλα αυτά  ακόμη και ο  εναέριος ανεφοδιασμός μαχητικών αεροσκαφών του Ισραήλ για εκπαιδευτικούς λόγους θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επωφελής για αυτό στο πλαίσιο των προετοιμασιών του για χτύπημα κατά του Ιράν.

Οι ΗΠΑ  ως γνωστόν καθυστερούν τις παραδόσεις 4 ιπτάμενων τάνκερ προς το  Ισραήλ, για να αποτρέψουν το Τελ Αβίβ από το να πραγματοποιήσει αεροπορική  επιδρομή κατά του  Ιράν,  αφού αυτό μπορεί να προκαλέσει μια γενικευμένη ανάφλεξη  στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον τέλος  με τις συνομιλίες  με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά, να βρίσκονται  στο χείλος του γκρεμού,  θα μπορούσαν  ενδεχομένως να εξετάσουν μια στρατιωτική επιλογή εναντίον του Ιράν, αλλά μόνο αφού εξαντληθούν οι διπλωματικές επιλογές, όπως προαναφέραμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά