Επεισόδιο είχαμε στην Α.Μεσόγειο όταν ένα από τα δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52, που πετούσαν στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, δέχθηκαν ηλεκτρονικό πόλεμο από ρωσικά συστήματα με έδρα τις συριακές ακτές.
Οι Ρώσοι μιλούν για δράση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία διέκοψαν την λειτουργία συστημάτων της αμερικανικής πλευράς, χωρίς να είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ή να το αρνηθούμε.
Οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι ως αποτέλεσμα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου, το Β-52 έπρεπε να γυρίσει επειγόντως και να κατευθυνθεί στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο.
Μάλιστα παρουσιάζονται χάρτης και εικόνες με την διαδρομή πτήσης του αμερικανικού αεροσκάφους με το διακριτικό κλήσης «Chief11», το οποίο προσπάθησε να πλησιάσει τη συριακή ακτή από τον Λίβανο, ωστόσο, μεταξύ Βηρυτού και Λεμεσού, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, και να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφεραν να λάβουν οι ρωσικοί δορυφόροι, τα συστήματα του αμερικανικού στρατηγικού βομβαρδιστικού επηρεάστηκαν σοβαρά από ηλεκτρονικές παρεμβολές, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συντεταγμένες του αεροσκάφους, την ταχύτητα και το ύψος πτήσης του.
Νωρίτερα, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί άγνωστο εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αναγνώρισε τη χρήση αυτών των όπλων, αλλά σημείωσε ότι αυτό έγινε για αμυντικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μοναδικό ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου σε υπηρεσία στην Συρία είναι το συγκρότημα Krasukha.
Με βεληνεκές περίπου 250-300 χιλιόμετρα, αυτό το σύστημα είναι αρκετό για να διαταράξει με επιτυχία τη λειτουργία ηλεκτρονικού εξοπλισμού πληροφοριών, να απενεργοποιήσει ευαίσθητο εξοπλισμό ή ακόμα και να προκαλέσει “ζημιά” σε εχθρικά ραντάρ με παρεμβολές.
Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, πρόσφατα ένα άλλο πανίσχυρο ρωσικό συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου εντοπίστηκε στη Συρία, με βεληνεκές άνω των 400 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές σε ADS-B Exchange και Flightradar24, “στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου παρατηρούνται πολύ ισχυρές παρεμβολές στη λειτουργία του εξοπλισμού GPS.
Κρίνοντας από τις εντοπισμένες περιοχές όπου εντοπίστηκαν αυτές οι παρεμβολές, μιλάμε για απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων, δηλαδή στην πραγματικότητα, τα ρωσικά συγκροτήματα, μπορούν να καταστείλουν τη λειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων ακόμη και σε απόσταση περίπου 75 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης”.
Σύμφωνα με ειδικούς, ρωσικά συστήματα έπληξαν σχετικά πρόσφατα συστήματα μαχητικών F-35 της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκονται στην Κρήτη, καθώς και ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη, εμποδίζοντας τα τελευταία να πραγματοποιήσουν αναγνωρίσεις στη Συρία.
Τα συμφέροντα της Μόσχας στην Α.Μεσόγειο
Η Μόσχα έχει πλέον τεράστια περιφερειακά συμφέροντα στην Μεσόγειο, που θεωρείται ως μια περιοχή που έχει αλλάξει σημαντικά.
Ο ρόλος της στο παγκόσμιο εμπόριο έχει αυξηθεί και οι νέες ενεργειακές ανακαλύψεις έχουν προσελκύσει την διεθνή προσοχή.
Τα περιφερειακά κράτη ενεργούν πιο αυτόνομα σε μια περιοχή που πλήττεται από νέα και παλαιά προβλήματα, από την Κύπρο μέχρι τις αραβοϊσραηλινές, συριακές και λιβυκές συγκρούσεις.
Υπάρχει ένταση στην περιοχή μεταξύ της Τουρκίας και τριών άλλων βασικών χωρών, δηλαδή της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, δημιουργώντας νέες συμμαχίες και μια ναυτική κούρσα εξοπλισμών.
Μέσω της μόνιμης ναυτικής της παρουσίας, η Μόσχα θέλει να να επηρεάσει μια σημαντική, επιρρεπή σε συγκρούσεις περιοχή, που υπόκειται σε ραγδαίες αλλαγές.
Αυτός είναι πιθανότατα ο κύριος στόχος της Ρωσίας, σε αντίθεση με την κύρια φιλοδοξία του Σοβιετικού Ναυτικού να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.Σε μια μελλοντική προοπτική, η συνεχιζόμενη ρωσική επέκταση προς τον Ινδικό Ωκεανό φαίνεται επίσης πιθανή.