Bayraktar
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ! Αυτά είναι όσα γνωρίζουμε για το φονικό drone των Τούρκων

Το Bayraktar TB2 είναι ένα τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Baykar Makina. Το Bayraktar είναι ένα επιθετικό drone, σχεδιασμένο να πετάει σε μεσαία υψόμετρα με μεγάλη αντοχή. Το όχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αποστολές αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιθέσεων ξηράς.

Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 2007 και το Bayraktar έκανε την πρώτη του πτήση το 2009. Κατά την διάρκεια του ίδιου έτους επιλέχθηκε από τον τουρκικό στρατό και το 2014 υιοθετήθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το Bayraktar χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό στις συμπλοκές των Τούρκων σε Συρία και Λιβύη. Αναφορές περιγράφουν πως το drone κατέστρεψε αρκετά αντιαεροπορικά συστήματα μικρής εμβέλειας Pantsyr-S1, ρωσικής παραγωγής. Μέχρι το 2020, το Bayraktar είχε περισσότερες από 200.000 ώρες πτήσεις. Το νούμερο αυτό αποτελεί ρεκόρ για την αεροπλοΐα της χώρας. Το επιθετικό drone εξάχθηκε και στην Ουκρανία. Το 2018 η χώρα αγόρασε συνολικά 6 οχήματα, 3 σταθμούς ελέγχου και φυσικά πυραύλους για να τα εξοπλίσει. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν το 2019. Κατά την διάρκεια του 2020, τα Bayraktar χρησιμοποιήθηκαν από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίων των Αρμένιων.

Το 2021 άλλο ένα συμβόλαιο υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας για την αγορά ή συμπαραγωγή άλλων 48 drone για τον ουκρανικό στρατό. Το 2021, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν με επιτυχία τα drone εναντίων Ρώσσων αυτονομιστών. Το Bayraktar αποδείχθηκε ως ένα αρκετά αποτελεσματικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με πολλά καταγεγραμμένα επιτεύγματα σε στρατιωτικές συμπλοκές. Το γεγονός αυτό πρέπει να 'ανησυχεί' και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις! Μέχρι και το 2022, το Bayraktar πήρε μέρος σε συμπλοκές στην Συρία, στην Λιβύη, στην Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Ουκρανία. Κατά την διάρκεια αυτών των συμπλοκών, το TB2 κατέστρεψε συνολικά 759 στρατιωτικά οχήματα, πυροβολικά συστήματα και άλλου είδους εξοπλισμό. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 120 άρματα μάχης, 46 τεθωρακισμένα οχήματα, 142 ρυμουλκούμενα πυροβόλα, 43 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 7 αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά όπλα, 78 πυροβολικά πυραυλικά συστήματα, 2 βαλλιστικούς πυραύλους, 37 συστήματα αεράμυνας, 7 ραντάρ, 269 στρατιωτικά οχήματα και 7 αεροσκάφη. Προφανώς, όσο η χρήση του συνεχίζει τόσο και τα νούμερα αυξάνονται. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το οπλισμένο drone λειτουργεί χάρις σε έναν Rotax 912 κινητήρα, ο οποίος παράγει 105 άλογα. Το όχημα μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα άνω των 220 χλμ/ώρα. Μπορεί επίσης να φτάσει μέγιστο υψόμετρο 8,2 χιλιομέτρων. Το Bayraktar διαθέτει αυτονομία 24 ωρών.

Όλα τα σημαντικά συστήματα του μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος, συμπεριλαμβανομένων του συστήματος ελέγχου πυρός, το εσωτερικού GPS και των συστημάτων αυτόματης προσγείωσης και απογείωσης, παράγονται στην Τουρκία. Κατά την διάρκεια δοκιμών το 2009, το drone εκτέλεσε πλήρως αυτόματη απογείωση, προσγείωση, πτήση, ακόμα και... 'παρκάρισμα'!

Το drone μπορεί να κουβαλήσει όπλα έως 65 κιλών. Μπορεί να εξοπλιστεί με 4 MAM-C ή MAM-L πυραύλους. Τα όπλα αυτά σχεδιάστηκαν ειδικά για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ελαφριά επιθετικά αεροσκάφη. Οι πύραυλοι έχουν σύστημα πλοήγησης laser και μπορούν να χτυπήσουν σταθερούς ή κινούμενους στόχους. Μέχρι το 2020, το Bayraktar είχε καταστρέψει περίπου 100 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 69 αρμένικων τανκ και 30 συριακών. 

Το κόστος του πυραύλου ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Κρίνοντας από τις συμφωνίες της Τουρκίας με την Ουκρανία, οι μονάδες ελέγχου του drone κοστίζουν και αυτές περίπου το ίδιο. 

GALLERY

Bayraktar
Bayraktar
Bayraktar
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...