Η τουρκική αμυντική βιομηχανία δεν σταματάει να εξοπλίζει συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της (ΤΕΔ), με νέα γηγενή προηγμένα οπλικά συστήματα-πυρομαχικά, με συνέπεια την συνεχή άνοδο της μαχητικής ισχύος τους.
Στη συνέχεια δοκιμάζοντάς τα οι ΤΕΔ σε ασκήσεις, διαμορφώνουν δικά τους στρατιωτικά δόγματα, προκειμένου να τα εφαρμόσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εφόσον απαιτηθεί.
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί για τη χώρα μας ο τομέας των τουρκικών drones, με το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kizilelma, να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το μη επανδρωμένο μαχητικό Kizilelma της Τουρκίας δοκιμάζει πιο ισχυρό κινητήρα
Το τουρκικό μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Bayraktar Kizilelma ολοκλήρωσε τις πρώτες του πτητικές δοκιμές με νέο κινητήρα μετάκαυσης, ανακοίνωσε η Baykar σε δελτίο τύπου, σύμφωνα με διεθνείς ειδησεογραφικές πληροφορίες.
Το τρίτο πρωτότυπο παραγωγής, το Kizilelma PT3, πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση σε μεσαίο ύψος για 53 λεπτά. Αναφέρεται ότι το αεροδυναμικό σύστημα δοκιμάστηκε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πτήσης.
Με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε από τα προηγούμενα πρωτότυπα, η Baykar έχει κάνει σημαντικές αλλαγές στο τρίτο πρωτότυπο του αεροσκάφους.
Εκτός από τις δομικές βελτιώσεις, η αρχιτεκτονική του αεροηλεκτρονικού εξοπλισμού έχει βελτιωθεί.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των δοκιμών πτήσης, το πρωτότυπο εφοδιάστηκε με έναν εναλλακτικό κινητήρα μετάκαυσης.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο νέος, πιο ισχυρός κινητήρας θα φέρει τον Kizilelma πιο κοντά στην ταχύτητα του ήχου.
Οι αεροδυναμικές βελτιώσεις θα του επιτρέψουν επίσης να εκτελεί πιο σύνθετους ελιγμούς σε υψηλότερες ταχύτητες.
Η "πορεία" του
Ο σχεδιασμός του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, γνωστό πλέον ως Kizilelma, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2021.
Εκείνη την εποχή, το UAV ονομαζόταν με το ακρωνύμιο MİUS, που σημαίνει Muharip İnsansız Uçak Sistemi.
Το πρώτο πρωτότυπο βγήκε από τη γραμμή συναρμολόγησης στις 14 Νοεμβρίου 2022 και στη συνέχεια στάλθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων AKINCI στο Τσόρλου της Ραιδεστού στην Ανατολική Θράκη.
Μετά την ταχεία ολοκλήρωση των δοκιμών εδάφους στις 14 Δεκεμβρίου 2022, το αεροσκάφος πραγματοποίησε με επιτυχία την παρθενική του πτήση.
Με άλλα λόγια, το Bayraktar Kizilelma ανέβηκε στους ουρανούς μέσα σε μόλις ένα χρόνο, ένα επίτευγμα ρεκόρ.
Αρχικά, σχεδιαζόταν να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023, αλλά κατάφερε να ανέβει στους ουρανούς για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2022.
Πριν από αυτό, προέβη σε δοκιμές "ΤΑΧΙ" στο έδαφος.
Είναι γνωστό ότι το 2021, η τουρκική εταιρεία BAYKAR παρήγγειλε κινητήρες τζετ AI-322F και AI-25TLT από την ουκρανική κρατική επιχείρηση Ivchenko-Progress για να εγκατασταθούν σε ένα πολλά υποσχόμενο τουρκικό μαχητικό drone.
Ωστόσο, η προμήθεια κινητήρων συνεχίστηκε και το 2024.
Τεχνικά χαρακτηριστικά του Kizilelma
Το Kizilelma έχει μέγιστο ύψος πτήσης 13.700 μέτρα και επιχειρησιακό ύψος 7.600 μέτρα.
Μπορεί να μείνει στον αέρα για περισσότερες από 3 ώρες.
Προβλέπεται ότι το drone θα δημιουργηθεί σε διάφορες εκδόσεις όπως υποηχητικό, υπερηχητικό και υπερηχητικό.
Η υποηχητική έκδοση έχει ταχύτητα πλεύσης 0,6 Mach και μέγιστη ταχύτητα 0,9 Mach. Το άνοιγμα των φτερών του είναι 10 μέτρα, το μήκος είναι 14,5 μέτρα και το ύψος είναι 3,5 μέτρα.
Το μέγιστο βάρος απογείωσης είναι 8.500 κιλά και το βάρος ωφέλιμου φορτίου είναι 1.500 κιλά.
Όλα τα στάδια της πτήσης, συμπεριλαμβανομένων της απογείωσης, της προσγείωσης, της κρουαζιέρας και της τροχοδρόμησης, εκτελούνται αυτόνομα.
Το UAV είναι εξοπλισμένο με ένα ηλεκτρο-οπτικό σύστημα παρακολούθησης, ένα υπέρυθρο οπτικό σύστημα και ένα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών με αερομεταφερόμενη επιτήρηση.
Προβλέπεται ότι το UAV θα είναι οπλισμένο με πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ, ρουκέτες και πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Η "δόλια" στήριξη του Ερντογάν στον Ζελένσκι
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το KIZILELMA χωρίς τους Ουκρανικούς κινητήρες, θα απείχε πάρα πολύ από την ολοκλήρωσή του.
Αποκαλύπτεται έτσι ο κυριότερος λόγος που ο Ερντογάν "πλεύρισε" τον Ζελένσκι στέλνοντάς του στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία τα drones ΤΒ-2 Bayraktar, αποσκοπούσε στο να αποκτήσει πρόσβαση στην αναπτυγμένη Ουκρανική αμυντική βιομηχανία και δη στον τομέα των κινητήρων, πράγμα που πέτυχε.
Πέραν αυτών η Τουρκία στην παρούσα φάση, συνεχίζει τις δοκιμές του πρωτότυπου KIZILELMA, φορτώνοντας το με νέο κινητήρα μετάκαυσης προκειμένου να βελτιώσει τις δυνατότητές του πριν ξεκινήσει την μαζική παραγωγή του.
Για την Ελλάδα η απόδοσή του στις ΤΕΔ, όταν γίνει, θα δημιουργήσει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, καθιστώντας επιτακτικότερη την όσο δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του δικού της IRON DOME.