Πακιστάν, Τουρκία και Κίνα εργάζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κατά εναερίων στόχων, ενώ οι προοπτικές δύναται να φτάνουν έως και στα πυρηνικά όπλα, τα οποία διαθέτουν Κινέζοι και Πακιστανοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τρεις χώρες εργάζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα μη επανδρωμένων drone.
Το Πακιστάν και η Τουρκία απολαμβάνουν φιλικούς δεσμούς με ισχυρή διμερή συνεργασία στον εμπορικό και στρατιωτικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, Πακιστάν και Κίνα έχουν «σιδηρά» αμυντική συμμαχία, αφού το Πακιστάν στρέφεται συχνά στην Κίνα για να ενισχύσει το στρατιωτικό του οπλοστάσιο.
Δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι το Πακιστάν συντονίζει ένα κοινό πρόγραμμα drone με την Τουρκία και την Κίνα.
Οι χώρες αυτές εργάζονται σε ένα κοινό πρόγραμμα μη επανδρωμένων drones, το οποίο περιλαμβάνει μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης wingman (UCAV).
Ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας της Pakistan Aerosint Division PSF αποκάλυψε την είδηση με σειρά από tweets.
«Έχουμε επιβεβαιώσει από επίσημες πηγές ότι το Πακιστάν, η Κίνα και η Τουρκία εργάζονται επί του παρόντος σε ένα κοινό πρόγραμμα μη επανδρωμένων UCAV «Loyal Wingman»», ανέφερε το tweet.
Σύμφωνα με λεπτομέρειες, τα UCAV θα έχουν την ικανότητα να διεξάγουν αποστολές τύπου ISTAR (πληροφορίες, επιτήρηση, καταστροφή στόχων και αναγνώριση), αλλά και να εξουδετερώνουν εναέριες απειλές, ενώ θα κρατούν τα μαχητικά αεροσκάφη σε απόσταση.
Ο ίδιος αμυντικός εμπειρογνώμονας είπε επίσης ότι οι τρεις χώρες αναπτύσσουν μαζί στοιχεία του συστήματος MUM-T (Manned-Unmanned Teaming) .
Το κοινό σχέδιο UCAV δίνει την δυνατότητα ανεξάρτητης πτήσης, αλλά και για υποστήριξη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και σε σμήνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ότι το κοινό UCAV δεν θα υλοποιηθεί πριν από το 2025.
Σήμερα αναφέρεται ξανά από ξένους ειδικούς ότι η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό να κατασκευάσει στόλο μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, επίγειων και θαλάσσιων και υποβρυχίων, ώστε να απειλήσει την χώρα μας εκ του “ ασφαλούς”, σε όλο το μήκος και το εύρος των χερσαίων, και κυρίως των θαλασσίων συνόρων.
Πρόσφατα ο Ερντογάν ανέφερε περί “κοπαδιού” μη επανδρωμένων σκαφών εξοπλισμένων με πυραύλους και τορπίλες κατά του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η ουσία είναι ότι τώρα η Άγκυρα προσπαθεί να ανέβει επίπεδο και να προετοιμάσει επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα κατά των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, για πολλούς λόγους.
Ο κίνδυνος είναι σημαντικός και για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι δεν μπορούν με τίποτα να κοντράρουν, τους Έλληνες στην θάλασσα, για αυτό και το έριξαν στα μη επανδρωμένα σκάφη, με τα οποία προσπαθούν να πετύχουν μια ιδιότυπη τακτική επιθέσεων “κορεσμού σημείου” με όλα αυτά τα καλούδια.
Η αντιμετώπιση όλων των συστημάτων από την χώρα μας, πρέπει να υλοποιηθεί με σχεδιασμό 5ετίας, και να αφορά την κατασκευή/αγορά/τοποθέτηση συστημάτων ηλεκτρονικών αντιμέτρων, σε συνδυασμό με όπλα τύπου Laser, μαζί με την δημιουργία ελληνικών μη επανδρωμένων σκαφών.