Μέση Ανατολή

«Έσκασαν» οι Ιταλοί με την πώληση των Rafale στα Εμιράτα από τους Γάλλους -Σύννεφα στην ιταλογαλλική συμφωνία

16 δισ. δολάρια στην Γαλλία, μηδέν για την Ιταλία. Πέρασαν λίγες μέρες (όχι μήνες ή χρόνια, αλλά μέρες) από την υπογραφή της συνθήκης συνεργασίας Ιταλίας-Γαλλίας, και ήδη από το Παρίσι φτάνει η είδηση ​​του πρώτου γαλλικού «κόλπου» εναντίον της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή Sergio Barlocchetti. Μάλιστα, η Γαλλία ανακοίνωσε το κλείσιμο συμφωνίας για την προμήθεια (συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης) 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εν ολίγοις, ενώ οι Ιταλοί έκαναν μεγάλες οικονομικές παραχωρήσεις στους Γάλλους, όπως είχαμε αναφέρει εκτενώς σε πρόσφατο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, βλέπουν ότι τελικά αυτό που επικρατεί στο τέλος είναι ο κυνισμός και τα αποκλειστικά συμφέροντα του Παρισιού. Και στην πραγματικότητα αυτή η συμφωνία που υπογράφηκε με τα Εμιράτα, παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και του Σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, είναι μια ιστορική συμφωνία ειδικά για το μέγεθός της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, Eric Trappier, ανέφερε ότι η Γαλλία θα πουλήσει για 16 δισεκατομμύρια στους εμίρηδες τα μαχητικά Rafale, παρά την υπογραφή της Συνθήκης Συνεργασίας με την Ιταλία.

Οι Ιταλοί φαίνεται όμως πως «γκρινιάζουν», καθώς το προσχέδιο της συνθήκης περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση για την ενίσχυση της αμυντικής στρατηγικής της ΕΕ, ένα μεγάλο σχέδιο του προέδρου Μακρόν που θα ενισχύει την λεγόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Ωστόσο οι επιφυλάξεις, ειδικά στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας παραμένουν και στις δύο πλευρές των Άλπεων. Η αποτυχημένη εξαγορά των γαλλικών ναυπηγείων Chantiers de l'Atlantique από την ιταλική Fincantieri τον περασμένο Ιανουάριο και οι ενστάσεις που προβάλλονται από ορισμένους επιχειρηματικούς κύκλους στην Ιταλία αναφορικά με την προσπάθεια του γαλλο - γερμανικού αμυντικού ομίλου KNDS να εξαγοράσει μερικές θυγατρικές μονάδες του ιταλικού αμυντικού κολοσσού Leonardo, με σκοπό την κατασκευή του ευρωπαϊκού άρματος μάχης νέας γενιάς, δείχνουν ότι οι γαλλο - ιταλικός ανταγωνισμός είναι ακόμα υπαρκτός.

Η Συμφωνίας Παρισιού-Ντόχα περιλαμβάνει την πώληση μιας παρτίδας ογδόντα αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale F4 που προορίζονται για την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτή η σύμβαση μεταξύ της Dassault Aviation και της Emirates Air Force απορρέει από μια σχέση εμπιστοσύνης άνω των 45 ετών μεταξύ των ΗΑΕ και της γαλλικής εταιρείας, που βασίστηκε στην οικογένεια των μαχητικών αεροσκαφών Mirage, ιδίως στην έκδοση 2000-9, της οποίας ο εκσυγχρονισμός είχε ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Είναι επίσης η μεγαλύτερη προμήθεια που έχει αποκτήσει ποτέ η γαλλική αεροπορική βιομηχανία και είναι πολύ σημαντική για ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα, που αποτελείται από ένα σύστημα με περισσότερες από 400 μεγάλες και μικρές εταιρείες παραγωγής που συμβάλλουν στην κατασκευή του Rafale, και προσφέρουν συνολικά σχεδόν έξι χιλιάδες θέσεις εγγυημένης εργασίας για ολόκληρη την επόμενη δεκαετία.

Σε οικονομικό επίπεδο, μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της Dassault αυξήθηκαν κατά 6%, λόγω του υπολογισμού που έκαναν οι αναλυτές για την πιθανή αξία της παραγγελίας, η οποία θα ήταν περίπου 15 δισ. δολάρια. Είναι επίσης η μεγαλύτερη αγορά Rafale που έγινε ποτέ και έρχεται μετά από μια δεκαετία διαπραγματεύσεων και μετά τις συμφωνίες που έκλεισε φέτος το Παρίσι με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κροατία.

Στην πραγματικότητα, σήμερα στην Ευρώπη η Dassault είναι ο μόνος εθνικός και στρατιωτικός κατασκευαστής αεροσκαφών που παρέμεινε ανεξάρτητος από τον κολοσσό της Airbus, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει στη διεθνή αγορά σε συμφωνία με την γαλλική κυβέρνηση, η οποία πάντα ευνοούσε τις εξαγωγές. Ο Eric Trappier, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, δήλωσε:

«Η πώληση 80 Rafale στα ΗΑΕ είναι μια γαλλική νίκη για την οποία είμαι πολύ περήφανος. Θέλω να ευχαριστήσω τις αρχές των Εμιράτων για την ανανεωμένη εμπιστοσύνη τους στο αεροσκάφος μας. Μετά από αυτά για το Mirage 5 και το Mirage 2000, αυτό το συμβόλαιο των Rafale εδραιώνει τη στρατηγική σχέση που δεσμεύει τις δύο χώρες μας και δείχνει την ικανοποίηση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ιστορικού και απαιτητικού συνεργάτη της εταιρείας μας. Θα ήθελα να τονίσω την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της σχέσης μεταξύ των γαλλικών αρχών και της εθνικής βιομηχανίας που συνέβαλε σε αυτήν την επιτυχία. Η επιτυχία του Rafale με τις ένοπλες δυνάμεις μας και η πώλησή του στα ΗΑΕ, καθώς και η εξαγωγή του σε πέντε άλλες χώρες που είναι ήδη πελάτες, δείχνει ξεκάθαρα ότι η γαλλική πολεμική αεροπορία είναι ένα αναγνωρισμένο κέντρο αριστείας, ένα εθνικό βιομηχανικό πανόραμα».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ