Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Απελπισμένος "Σουλτάνος" - Η Τουρκία ''θυσιάζει'' την Μουσουλμανική Αδελφότητα για τα βρει με τις αραβικές χώρες

Η Τουρκία αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα στην αποκατάσταση των σχέσεων της με τις αραβικές χώρες, με έναν από τους κυριότερους λόγους να αποτελεί η στήριξη της στη "μουσουλμανική αδελφότητα"

Αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους Τούρκους οι οποίοι σπεύδουν σε ''διορθωτικές'' κινήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=BxYVtBz2nAw

Στο πλαίσιο αυτό προβαίνει σε ενδελεχή ανάλυση, σε άρθρο της η Ksenia Stevlova στην "Media Line" πρόσφατα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Παραμένει ασαφές, πώς η Άγκυρα θα μειώσει την υποστήριξή της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

https://www.youtube.com/watch?v=HH7R0vJu7w0

Παρά τις προσπάθειες προσέγγισης με τους περιφερειακούς αντιπάλους, η Αδελφότητα καθώς και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη και τη Συρία, θα αποδειχθούν ζητήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κοιτάζει επενδυτικές ευκαιρίες σε αραβικά κράτη με επιρροή, τα οποία ήταν σε αντίθεση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα πανισλαμιστικό πολιτικό κίνημα που διαθέτει δίκτυα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Τα ΗΑΕ, οι σύμμαχοί του στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος θεωρούν την "μουσουλμανική Αδελφότητα" ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ υπό την κυριαρχία του Ερντογάν η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες της σε μέλη της παράνομης ομάδας μετά την αποπομπή του ηγέτη της Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα σιγά-σιγά πείστηκε ότι αυτή η κατακερματισμένη αντιπολίτευση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που βρίσκεται στην εξορία, ήταν «ένα χαμένο ατού που δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για να εκφοβίσει τον Αιγύπτιο πρόεδρο», σύμφωνα με τον Haisam Hassanein, αναλυτή πολιτικής και πρώην συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο των νέων επιλογών της, η Άγκυρα αποφάσισε να μην επιτρέψει πλέον εμπρηστικούς λόγους εναντίον της αιγυπτιακής κυβέρνησης, είπε ο Hassanein, ενώ παράλληλα προκάλεσε την αναχώρηση ορισμένων προσωπικοτήτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για να φύγουν σε χώρες όπως το Κατάρ, οι οποίες εξακολουθούν να υποστηρίζουν περισσότερο το κίνημα.

Η Τουρκία έχει έως και 20.000 μέλη της ομάδας, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Century Foundation , το 2020, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων από τα πιο ισχυρά και υψηλόβαθμα πρόσωπα του κινήματος. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με την Αδελφότητα λειτουργούν εκτός Κωνσταντινούπολης.

Οι οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας, του Εμιράτου και της Αιγύπτου έχουν επίσης χτυπηθεί από την αρχή της πανδημίας και οι δεσμοί με την Τουρκία θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ταχύτερη ανάκαμψη, είπε ο αναλυτής.

Τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν είπε ότι μαζί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΑΕ Σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχγιάν συζήτησαν τις επενδύσεις στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι εάν οι συνομιλίες προχωρήσουν καλά, τα ΗΑΕ θα πραγματοποιούσαν «σοβαρές επενδύσεις» στην Τουρκία".

https://www.youtube.com/watch?v=tWKEYOm4U0M

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι επιχειρείται ουσιαστική αλλαγή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής αναφορικά με το θέμα στήριξης της "μουσουλμανικής αδελφότητας". Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την απόμόνωση της από τις αραβικές χώρες, αποποιείται πλέον της στήριξης στους αδελφούς μουσουλμάνους, προκειμένου να πετύχει κατά βάση τη βελτίωση των σχέσεων της με τις αραβικές χώρες , με προεξέχουσες την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Πρώτο σκαλοπάτι για την Τουρκία θα είναι η αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων με τις παραπάνω χώρες, για να ακολουθήσει μετά η πολιτική και κυρίως στρατιωτική συνεργασία της με αυτές.

Προσοχή, και οι τρείς αυτές χώρες, είναι σύμμαχες με την Ελλάδα και αυτό προσπαθεί να αποδομήσει σταδιακά η Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, Αίγυπτος και ΗΑΕ στηρίζουν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και μαχητών από τη Λιβύη, ενώ στηρίζουν επίσης και τον Στρατάρχη Χαφτάρ , πολέμιο της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και τον γιό του τελευταίου, ο οποίος κατεβαίνει ως υποψήφιος στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021 στη χώρα, για το αξίωμα του Προέδρου.

Τα παραπάνω έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Τουρκία, η οποία βάλλεται πανταχόθεν ώστε να εγκαταλείψει στρατιωτικά τη Λιβύη, από ΟΗΕ-ΗΠΑ-Αραβικό Σύνδεσμο-ΕΕ-Λιβύη.

Η Τουρκία τρέχει τώρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με τις Αραβικές χώρες και την μουσουλμανική αδελφότητα, την οποία κυριολεκτικά ξεπουλάει στο βωμό των παραπάνω συμφερόντων της.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Τουρκία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι αν τελικά εξωθηθεί από όλους να εγκαταλείψει τη Λιβύη στρατιωτικά, αυτό θα ισοδυναμεί με καταστροφή της θεωρίας της "Γαλάζιας πατρίδας", η οποία θα βυθιστεί άδοξα για την ίδια στα νερά της Μεσογείου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SNggv9dJBoQ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ