Ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία δήλωσε ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του, ενώ μίλησε αναλυτικά για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως διαμορφώνονται σήμερα, αλλά και στο πέρας της Ιστορίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, Αλεξέι Γέρκοφ, ρωτήθηκε για τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.
Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας
«Γείτονες, αδέλφια, φίλοι, σύμμαχοι; Πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε;» ήταν η ερώτηση που κλήθηκε να απαντήσει.
«Καλή ερώτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι η απάντηση σε αυτά δίνεται τώρα, μπροστά στα μάτια μας, από εμάς που ασχολούμαστε απευθείας με τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά τα ζητήματα δεν αφορούν μόνο εμάς. Η τουρκική κοινωνία αναρωτιέται επίσης έντονα, τουλάχιστον το λεγόμενο “πολιτικοποιημένο” τμήμα της.
Αν σκεφτούμε όλα αυτά τα θέματα, δεν πρέπει να υποτιμήσουμε, πρώτα απ' όλα, τον παράγοντα της κοινής μας ιστορίας. Όσο περισσότερο μένω εδώ στην Τουρκία, τόσο περισσότερο βλέπω το βάρος των τριών αιώνων συγκρούσεων που έχει μείνει στις διμερείς σχέσεις. Εξάλλου, μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα, όπως συνήθως πιστεύεται, ξέσπασαν 12 μεγάλοι πόλεμοι μεταξύ των χωρών μας και δεν αναφέρομαι σε κρίσεις και μικρότερες συγκρούσεις.
(Οι άνθρωποι) το θυμούνται ακόμα. Και γύρω από τα γεγονότα μιας κοινής ιστορίας δημιουργείται ένας τεράστιος αριθμός στερεοτύπων, μύθων και θρύλων. Συχνά επηρεάζουν άμεσα την αντίληψη της πραγματικότητας του σήμερα.
Ένα παράδειγμα αρκετά επίκαιρο σήμερα είναι η λεγόμενη «Έξοδος» των Καυκάσιων από τον Βόρειο Καύκασο στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του «Καυκάσιου Πολέμου» του 19ου αιώνα. Όταν ήμουν Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξε μια εποχή που οργανώνονταν αντι-ρωσικές διαδηλώσεις σχεδόν κάθε μέρα μπροστά στο κτίριο μας με αφορμή την επέτειο από το τέλος αυτού του “Πολέμου του Καυκάσου”. Και τα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν, ειλικρινά, δυσάρεστα - όπως ότι "η Ρωσία είναι ένας δολοφόνος, βγαίνουν από τον Καύκασο", κλπ. (Υπήρχαν) άμεσες προσβολές κατά της ρωσικής ηγεσίας».
«Έχω δεχτεί απευθείας απειλές»
Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία ρωτήθηκε εάν όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.
«Μην το λέτε. Τα διδάγματα της Ιστορίας - ειδικά εκείνα που δεν τα έχουμε μάθει ή κατανοήσει, φτάνουν στο σήμερα, όπως ο “Πόλεμος του Καυκάσου”. Επιπλέον, πολλά από τα τρέχοντα προβλήματά μας δεν είναι μόνο ριζωμένα στο μακρινό παρελθόν, αλλά και "τρέφονται" από εκεί - βίαιη ξενοφοβία, θυμός, μίσος και εχθρότητα. Θέλετε παραδείγματα; Η κλιμάκωση στη Συρία. Συμφωνώ: Πολύ οδυνηρά γεγονότα και ενοχλητικές ημέρες. Πρώτοι Ρώσοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν, έπειτα Τούρκοι στρατιώτες. Αλλά κοιτάξτε τί τερατώδες "πανδαιμόνιο" ξεκίνησε στα κοινωνικά δίκτυα.
Δεν θέλω, αλλά θα αναφέρω κάποιες από τις αναρτήσεις: "Πες αντίο στη ζωή", "Κανείς δεν θα σε θρηνήσει", "Είναι καιρός να καείς" και όλα αυτά. Παρεμπιπτόντως, όλα αυτά συνέβησαν ήδη μια φορά - πριν από πέντε χρόνια, και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, αντί της Ιντλίμπ ήταν το Χαλέπι. Πώς τελείωσε; "Κρίση του αεροσκάφους" και δολοφονία του πρέσβη Α.Γ. Κάρλολ. Παρεμπιπτόντως, εγώ ο ίδιος έχω δεχτεί απευθείας απειλές. Η Ιστορία δεν διδάσκει κανέναν;
Αυτή η απόλυτη απροθυμία να καταλάβεις τον συνεργάτη, τη λογική για τις ενέργειες του, να ακούσεις τα λόγια του και να θεωρήσεις δεδομένο το δικαίωμα του άλλου στη δική άποψη, διαφορετική από τη δική σου, είναι επικίνδυνο πράγμα. Αυτή η στάση μπορεί να μετατραπεί σε μια καταστροφή», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι κλιμάκωση της έντασης καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, μετά και τον θάνατο Τούρκων στρατιωτών. Η Μόσχα αποδίδει την ανάφλεξη στην Τουρκία με την Άγκυρα να εκτοξεύει απειλές προς τη Δαμασκό.