Αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικής ευρωπαϊκής δύναμης για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, αναμένεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., στις 17 Φεβρουαρίου.
Ο ύπατος αρμοστής για την ευρωπαϊκή διπλωματία, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της αναμόρφωσης της Επιχείρησης «Σοφία», η οποία είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων εμπορίας «λευκής σαρκός».
Στόχος των Βρυξελλών είναι η αναδιάταξη της «Σοφίας» και η ανάληψη της ευθύνης τήρησης του εμπάργκο όπλων προς τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, η Διάσκεψη του Βερολίνου - μεταξύ άλλων - αποφάσισε την απαγόρευση πώλησης όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Ποια είναι η ναυτική επιχείρηση «Σοφία»
Η ναυτική επιχείρηση «Σοφία» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, καθώς και την καταπολέμηση του εμπορίου «λευκής σαρκός» στη νότια και κεντρική Μεσόγειο.
Από τον Ιούνιο του 2016, ωστόσο, στις αρμοδιότητες της «Σοφίας» προστέθηκε τόσο η εκπαίδευση της λιβυκής ακτοφυλακής και του λιβυκού ναυτικού, όσο και η εφαρμογή του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Η απόφαση αυτή, ελήφθη στο πλαίσιο των αυξανόμενων συγκρούσεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής, στην οποία ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται από το 2011 και τη δολοφονία του Μουαμάρ Καντάφι.
Πέραν του εμπάργκο όπλων, στα καθήκοντα της «Σοφίας» συμπεριλήφθηκε και η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πετρελαίου από τη Λιβύη.
Πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σ’ αυτή την ευρωπαϊκή δύναμη.
Αυτό είχε ισχυριστεί άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Δένδιας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Χαφτάρ – επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) – στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα της Λιβύης. Είτε με τη συμμετοχή στις δυνάμεις ανακωχής, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη».