Σε μία εντυπωσιακή και πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προέβη η Κίνα στον τομέα των στρατιωτικών ραντάρ. Μάλλον στόχος των Κινέζων είναι η αντιμετώπιση των μελλοντικών υπερ-υπερηχητικών πυραύλων των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.
Ραντάρ που Ανιχνεύει Υπερ-υπερηχητικούς Πυραύλους
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ξένες αναφορές, Κινέζοι ερευνητές αποκάλυψαν ένα σύστημα ραντάρ τόσο προηγμένο που μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί όχι έναν, αλλά 10 υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους ταυτόχρονα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως το ραντάρ αυτό μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των πυραύλων ακόμη και εάν αυτοί πετούν με ταχύτητα 20 μαχ, δηλαδή 20 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου.
Ο διάσημος υπερ-υπερηχητικός ρωσικός πύραυλος κρουζ μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 9 μαχ.
Η κινεζική ομάδα που ανέπτυξε αυτό το πρωτοποριακό σύστημα ραντάρ δήλωσε πως μπορεί ακόμη και να ξεχωρίσει εάν ένας στόχος είναι αληθινός ή ψεύτικους, δηλαδή κάποιο εχθρικό δόλωμα. Παράλληλα, η εμβέλεια εντοπισμού του φτάνει την εξωφρενική απόσταση των 600 χιλιομέτρων. Όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύει απειλές σε τεράστια απόσταση, αλλά ο σχεδιασμός του είναι συμπαγής και ελαφρύς. Στην πραγματικότητα το ραντάρ είναι τόσο μικρό που μπορεί να τοποθετηθεί σε πυραύλους αεράμυνας ή αεροσκάφη.
Επίγειες προσομοιώσεις που έγιναν στην Κίνα απέδειξαν πως το σύστημα είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό. Το ραντάρ επίδειξε τρομερή ακρίβεια, αφού κατά την διάρκεια των δοκιμών παρακολουθούσε με ακρίβεια 28 εκατοστών (περιθώριο λάθους) πυραύλους που πετούσαν με 7 χλμ/δευτερόλεπτο.
Παράλληλα, το ραντάρ υπολόγισε με ακρίβεια της τάξεως του 99,7% την ταχύτητα του εχθρικού στόχου, επιτυγχάνοντας ένα επίπεδο ακρίβειας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν άπιαστο.
Πώς το καταφέρνει όμως όλα αυτά και γιατί θεωρείται μία επαναστατική εφεύρεση; Το νέο κινεζικό σύστημα ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες των παραδοσιακών ραντάρ εξαιτίας της χρήσης ακτινών «λέιζερ». Αυτές οι ακτίνες μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ κρίσιμων εξαρτημάτων με ταχύτητα φωτός. Στα παραδοσιακά συστήματα ραντάρ αυτή η μεταφορά επιτυγχάνεται με την βοήθεια ηλεκτρονίων που κινούνται πολύ γρήγορα.
Εκμεταλλευόμενοι τα ταχύτερα φωτόνια (των ακτινών λέιζερ), οι Κινέζοι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τρομερά καινοτόμο ραντάρ που μπορεί να επεξεργαστεί πιο περίπλοκα σήματα μικροκυμάτων, επιτρέποντας έτσι για πρώτη φορά τον ακριβή υπολογισμό της ταχύτητας ιπτάμενων αντικειμένων.
Με αυτόν τον τρόπο, και εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου για τους Κινέζους, το Πεκίνο θα αποκτήσει ένα σύστημα ικανό να εντοπίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τους μελλοντικούς αμερικανικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους.