Όσο η Κίνα συνεχίζει να επεκτείνει τον στόλο πολεμικών της σκαφών, όλοι και περισσότεροι είναι αυτοί που εκτιμούν ότι το Πεκίνο συνεργάζεται με την Μόσχα στην κατασκευή νέων αεροπλανοφόρων. Μία τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και για τα δύο κράτη, φυσικά όχι όμως για τις ΗΠΑ.
Οφέλη και για τις Δύο Υπερδυνάμεις
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της αμερικανικής National Interest, αν και ο στόλος αεροπλανοφόρων της Κίνας δεν έχει ξεπεράσει ακόμη σε ισχύ τον αντίστοιχο αμερικανικό, έχει πολλαπλασιάσει την περιφερειακή επιρροή του Πεκίνου. Αν η Κίνα συνεργαστεί με την Ρωσία θα μπορούσε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα να ενισχύσει τις δυνατότητές της.
Αν και η Ρωσία δεν διαθέτει επί του παρόντος σύγχρονα αεροπλανοφόρα, θα μπορούσε και αυτή να βγει αρκετά κερδισμένη από μία τέτοια συνεργασία με την ασιατική υπερδύναμη, αφού όπως αναφέραμε πρόσφατα η Μόσχα έχει πολύ φιλόδοξα πλάνα σχετικά με το πολεμικό της ναυτικό.
Η Κίνα έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές ότι είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει την κυριαρχία των θαλασσών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε μόνη της είτε με την ρωσική βοήθεια. Για να το καταφέρει αυτό γνωρίζει πολύ καλά πως χρειάζεται έναν ισχυρό στόλο αεροπλανοφόρων, για αυτό ήδη έχει ναυπηγήσει 3 τέτοια πλοία και σήμερα αναπτύσσει το τέταρτο. Μέχρι το 2035 επιθυμεί να επιχειρεί συνολικά 6 αεροπλανοφόρα. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιχειρούν σήμερα 11 αεροπλανοφόρα.
Δεδομένου αυτού, το Πεκίνο έχει αρκετό δρόμο μπροστά του μέχρι να φτάσει τις αμερικανικές δυνατότητες, ωστόσο ένα χέρι βοηθείας από το Κρεμλίνο μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει στα ναυτικά προγράμματα της χώρας. Συμπληρώνοντας το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, η Μόσχα θα μπορούσε να απειλήσει και αυτή τις ΗΠΑ.
Τα οφέλη για τους ίδιους τους Ρώσους θα ήταν πολλά. Σήμερα η χώρα δεν επιχειρεί ούτε ένα πλήρως λειτουργικό αεροπλανοφόρο, αφού το Admiral Kuznetsov θεωρείται απαρχαιωμένο. Αν ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να αναγεννήσει τον σοβιετικό στόλο αεροπλανοφόρων ξέρει ότι η Κίνα μπορεί να τον βοηθήσει στο πλαίσιο μίας διμερούς αμυντικής συμφωνίας που σίγουρα θα αφορά την μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας.
Συμπερασματικά, μία τέτοια συνεργασία είναι πάρα πολύ πιθανό να συμβεί στο προσεχές μέλλον, ειδικά όσο το θερμόμετρο στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού χτυπάει κόκκινο.