Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα είχαν δηλώσει πως θα προσπαθήσουν να επιδιώξουν αμοιβαίες επωφελείς σχέσεις στην πρώτη συνάντησή τους μετά από έναν χρόνο, δίνοντας έμφαση στα κοινά οικονομικά συμφέροντά τους.
Οι ηγέτες των δύο πολύ ισχυρών ασιατικών χωρών συζήτησαν σημαντικά θέματα όπως την απαγόρευση της Κίνας στο ιαπωνικό θαλασσινό φαγητό και την υπόθεση σύλληψης ενός Ιάπωνα επιχειρηματία στην Κίνα. Η συζήτηση έγινε σε ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη.
Πριν λάβει χώρα η συνάντηση μας είχαν ενημερώσει επίσης πως θα πραγματοποιούνταν μία συζήτηση υψηλού επιπέδου για οικονομικά ζητήματα, ενώ συμφώνησαν να μιλήσουν για ελέγχους στις εξαγωγές στο υπόβαθρο της συνάντησης Asia Pacific Economic Cooperation.
Οι χώρες θα πρέπει να «εστιάσουν στα κοινά συμφέροντα» και να διασφαλίσουν μία «στρατηγική σχέση αμοιβαίου οφέλους και να δώσουν ένα νέο νόημα» δήλωσε ο Σι μιλώντας στον Κισίντα.
Πολλές Εντάσεις τα Τελευταία Χρόνια
Σε μία κοινή δήλωσή τους το 2008, Ιαπωνία και Κίνα είχαν συμφωνήσει να επιδιώξουν μία «αμοιβαία και επωφελή σχέση βασιζόμενη στα κοινά στρατηγικά συμφέροντα» και με γνώμονα την συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια δεν ακούσαμε τόσο συχνά αυτήν την φράση, αντίθετα μάλιστα είδαμε συγκρούσεις των δύο αιώνιων εχθρών αναφορικά με ζητήματα διεκδίκησης εδαφών, εντάσεις στο εμπόριο και ασυμφωνία σχετικά με την Ταϊβάν.
Πρόσφατα, οι σχέσεις Πεκίνου και Τόκυο δοκιμάστηκαν αφότου η Κίνα επέβαλε απαγόρευση στα θαλασσινά φαγητά που προέρχονται από την Ιαπωνία, επειδή λίγο νωρίτερα η Ιαπωνία είχε αποφασίσει να ρίχνει στην θάλασσα επεξεργασμένο νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.
Σε δημόσια σχόλια μετά την υποβολή της απαγόρευσης, ο Κισίντα είχε δηλώσει πως είχε προσπαθήσει να πείσει τον Σι να αναιρέσει αυτήν την απόφαση, όπως επίσης και να αφήσει ελεύθερο τον Ιάπωνα επιχειρηματία που είχαν συλλάβει οι κινεζικές αρχές στην χώρα. Η σύλληψη αυτή είχε αποτελέσει ένα σημαντικό εμπόδιο στις εμπορικές σχέσεις των δύο κρατών.
Ο Σι είχε δηλώσει πως η Ιαπωνία έπρεπε να λάβει σημαντικά υπόψη της τις ανησυχίες σχετικά με το νερό της Φουκουσίμα, ενώ έπειτα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να λυθεί το θέμα μέσω ομάδων συμβούλων.
Όπως και να έχει, η συνάντηση της Πέμπτης έλαβε χώρα λίγο αφότου συναντήθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ηγέτη, κατά την οποία συμφώνησαν να ανοίξουν μία προεδρική γραμμή επικοινωνίας και να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των στρατών τους.