αμερικανικά πολεμικά πλοία
Κίνα

Η Κίνα προσομοίασε «Ολικό Πόλεμο» με τις ΗΠΑ-Αμερικανικοί πύραυλοι & τορπίλες «έλουσαν» τον στόλο του Πεκίνου με καταστροφικά αποτελέσματα

Μία κινεζική στρατιωτική δεξαμενή σκέψης προσομοίωσε έναν «ολικό πόλεμο» με τις ΗΠΑ, στον οποίο καμία από τις δύο πλευρές δεν περιορίστηκε από τις δυνάμεις αποτροπής του εχθρού τους. Έτσι το σενάριο το οποίο μελέτησαν οι Κινέζοι ειδικοί ενέπλεκε τις πλήρεις δυνάμεις κάθε κράτους με απώτερο στόχο να κατατροπωθεί ο εχθρός.

Η προσομοίωση είχε σκοπό να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο μία τέτοια ακραία πολιτική και στρατηγική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την ατομική απόδοση των πλοίων του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με πολλές ταυτόχρονες απειλές και θα εξαντλούσαν τις μαχητικές δυνατότητές τους (αντιπλοϊκούς πυραύλους κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι καταστροφικά για το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο είδε τα αντιτορπιλικά του να χάνουν περισσότερες από τις μισές μαχητικές τους δυνατότητες.

Εννοείται πως η προσομοίωση πολέμου από την μονάδα 91404 του κινεζικού πολεμικού ναυτικού στην πόλη Qinhuangdao δεν σημαίνει ότι η κινεζική ηγεσία οραματίζεται μία τέτοια μάχη με τον αμερικανικό στρατό.

Αντίθετα, δείχνει μία κοινή στρατιωτική τακτική, δηλαδή αυτήν της προετοιμασίας για το χειρότερο πιθανό σενάριο και την δοκιμή των ορίων των οπλικών συστημάτων, της αμυντικής τεχνολογίας και του στρατιωτικού δόγματός της.

Στρατοί από όλον τον κόσμο προετοιμάζονται συχνά για καταστροφικά σενάρια, κατά τα οποία υπερεκτιμούν εσκεμμένα την ισχύ του εχθρού τους ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε πιθανό σενάριο. Το έγγραφο των αποτελεσμάτων της εν λόγω κινεζικής προσομοίωσης γράφτηκε από τους Fang Canxin και Guo Xinwang και δημοσιεύθηκε στο κινεζικό Περιοδικό Έρευνας Πλοίων.

Το Σενάριο της Προσομοίωσης

Ονομάζοντας τον καταστροφικό αυτό σενάριο πολέμου με το γράμμα «Z», οι ερευνητές ανέφεραν πως η μάχη θα αποτελούσε «μία σύγκρουση στρατιωτικών δυνάμεων που η τοπική σύρραξη θα μετέτρεπε σε έναν απόλυτο πόλεμο».

Αυτό σημαίνει πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνα, ο οποίος δεν περιορίζεται από την εισβολή του Πεκίνου στην Ταϊβάν και που εμπλέκει δυνάμεις ακόμη και στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα διατηρεί αμφισβητούμενα ναυτικά σύνορα με τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα τέτοιο σενάριο συνεπάγεται πως ένα κινεζικό αντιτορπιλικό θα δέχονταν επίθεση από περισσότερους από 10 πυραύλους και 3 τορπίλες. 

Αν και η προσομοίωση δεν κατονόμασε συγκεκριμένη χώρα, τα εχθρικά πλοία κατάφεραν μέσω παρεμβολών να μειώσουν το βεληνεκές των ραντάρ των κινεζικών πλοίων κατά 60%. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για την δράση των αντιτορπιλικών Arleigh Burke του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Τέλος, να ξανά τονίσουμε πως αν και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως μία παταγώδης αποτυχία για τον κινεζικό στόλο, η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Η προσομοίωση αυτή ήταν μόνο μία προσπάθεια των ερευνητών να πιθανολογήσουν τις συνέπειες διάφορων σεναρίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ