Η Ρωσία ίσως έχει ξεκινήσει να επιχειρεί το stealth βομβαρδιστικό drone S-70 Okhotnik έναντι της Ουκρανίας. Έπειτα από την δημοσίευση φωτογραφιών που δείχνουν το ρωσικό drone να πετά στον ουκρανικό ουρανό, ρωσικά μέσα ανέφεραν για πρώτη φορά την χρήση του αεροσκάφους πάνω από την περιοχή Σούμι.
Το drone εικάζεται πως έχει ήδη πλήξει στρατιωτικές υποδομές των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην περιοχή Σούμι, αναφέρθηκε συγκεκριμένα.
Το απόγευμα της 27ης Ιουνίου, ουκρανικά μέσα ανέφεραν εκρήξεις στο Σούμι και στο Κρεμετσούκ της ουκρανικής περιοχής Πολτάβα.
Η Φωτογραφία-Στοιχείο της Πτήσης του
Ένας φωτογράφος δημοσίευσε εικόνες που αναφέρεται πως δείχνουν το drone να πετά πάνω από την Ουκρανία στο κανάλι Mash στο Telegram. Στις εν λόγω φωτογραφίες το εικονιζόμενο αεροσκάφος φαίνεται να έχει παρόμοιο σχήμα και μέγεθος με τον ρωσικό «Κυνηγό» (Okhotnik).
Διαθεσιμότητα του Αεροσκάφους
Σύμφωνα με δημόσια γνωστές πληροφορίες τώρα, δύο πρωτότυπα του ρωσικού S-70 Okhotnik βρίσκονται σε εν εξελίξει δοκιμαστικές πτήσεις (αν δεν τις έχουν ολοκληρώσει ακόμη). Δύο ακόμη μονάδες βρίσκονται υπό παραγωγή ή σε φάση δοκιμαστικών πτήσεων (και αυτό δεν είναι σίγουρο).
Το πρώτο πρωτότυπο, το οποίο διαθέτει ένα σύστημα εξάτμισης που δεν προσδίδει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στο αεροσκάφος (δηλαδή δεν είναι stealth), πέταξε για πρώτη φορά στις 3 Αυγούστου του 2019.
Τον Φεβρουάριο του 2021, μία πηγή εντός της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας δήλωσε στην υπηρεσία RIA Novosti πως η κατασκευάστρια εταιρεία (Novosibirsk Aviation Plant Chkalov) βρίσκεται εν μέσω παραγωγής τριών ακόμη πρωτοτύπων του βαρέος drone S-70 Okhotnik.
Το τρίτο και το τέταρτο drone λέγεται πως θα αποτελέσουν και την τελική έκδοση, δηλαδή την βελτιστοποιημένη και τελειοποιημένη εκδοχή που θα παραχθεί σε μαζική ποσότητα.
Έτσι, σήμερα είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να διαθέτει τέσσερα επιχειρησιακά διαθέσιμα μη επανδρωμένα αεροσκάφη S-70 Okhotnik στο οπλοστάσιό της.
Σοβαρές Απειλές για την Ουκρανία
Όσον αφορά την δράση τους στην Ουκρανία, αυτό που καθιστά τον ρωσικό «Κυνηγό» μία μεγάλη πρόκληση για το Κίεβο είναι πως τα δυτικά ραντάρ και συστήματα αεράμυνας δεν είναι αρκετά βελτιστοποιημένα στον εντοπισμό στόχων χαμηλής παρατηρησιμότητας συγκριτικά με τα αντίστοιχα ρωσικά.
Έτσι, το S-70 Okhotnik -εικάζεται από ειδικούς (όπως αυτούς της διάσημης σελίδας EurAsian Times)- πως θα μπορεί να διεισδύει εχθρικό αμφισβητούμενο εναέριο χώρο και είτε να επιτίθεται έναν στόχο μόνο του, είτε να μεταφέρει πληροφορίες για αυτόν σε ένα υποστηρικτικό ρωσικό stealth μαχητικό Su-57 ή μία ρωσική πυραυλική συστοιχία.
Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές πάντως, το ρωσικό υπουργείο άμυνας σκόπευε να δημιουργήσει ένα απόσπασμα S-70 Okhotnik στην Δυτική και στην Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια των ενόπλων δυνάμεών του μέχρι το 2024.
Τέλος να σημειώσουμε πως υπάρχουν φήμες και αναφορές πως το S-70 Okhotnik σχεδιάστηκε μεταξύ άλλων για να συνοδεύει και να υποστηρίζει τα μαχητικά Su-57, ενώ λέγεται από κάποιους πως θα μπορεί να επιχειρεί υπό τον έλεγχο του πιλότου του Su-57 που θα συνοδεύει. Εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, τότε ο κίνδυνος που θα θέτει για τους εχθρούς του θα είναι ακόμη μεγαλύτερος.