Κίνα

Αλλαγή παραγωγής για την Κίνα! Καλλιεργεί περισσότερο καλαμπόκι από ρύζι

Όπως αναφέρει η Katharina Buchholz της Statista, το 2021, η πρωτογενής παραγωγή δημητριακών της χώρας αποτελούνταν κατά 43% από καλαμπόκι και κατά 34% από ρύζι, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας.


Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Κινέζοι τρώνε απαραίτητα πολύ περισσότερο καλαμπόκι, αλλά μάλλον ότι το ζωικό τους κεφάλαιο πεινάει για το σιτάρι όσο και κάποια από τα οχήματα και τα μηχανήματά τους για να καταναλώσουν καλαμπόκι με τη μορφή καυσίμου αιθανόλης.

Ωστόσο, το καλαμπόκι μπαίνει στα κινεζικά επεξεργασμένα τρόφιμα με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης και αμύλου, σύμφωνα με άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Peter A. Coclanis στο Aeon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σύμφωνα με τον Coclanis, το καλαμπόκι είναι από τα πιο ευέλικτα δημητριακά στον κόσμο, ενώ είναι σχετικά εύκολο στην καλλιέργεια, γεγονός που υποστηρίζει την επιτυχία του στην Κίνα, καθώς η συνεχώς αυξανόμενη μεσαία τάξη της χώρας αυξάνει την κατανάλωση κρέατος.

Επιπλέον, η Κίνα εισάγει κατά καιρούς τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού από τις Ηνωμένες Πολιτείες -τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο- προκειμένου να τροφοδοτήσει την τεράστια κτηνοτροφική της βιομηχανία.

Στις ΗΠΑ, το καλαμπόκι αποτελεί σήμερα το 85% της πρωτογενούς παραγωγής δημητριακών, από 62% το 1981. Μια άλλη χώρα με πλούσια κτηνοτροφική βιομηχανία, η Βραζιλία, είδε αύξηση από 66% σε 79% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που η Κίνα καλλιέργησε περισσότερο καλαμπόκι από ό,τι ρύζι. Σε άλλες ασιατικές χώρες, το ρύζι εξακολουθεί να κυριαρχεί στην παραγωγή δημητριακών. Το 2021, αποτελούσε πάνω από το 90 τοις εκατό των καλλιεργειών δημητριακών στο Μπαγκλαντές, την Καμπότζη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα, τη Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ και πάνω από το 85 τοις εκατό στην Ιαπωνία, τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. Η Ινδία και το Νεπάλ καλλιεργούν μια πιο ποικιλόμορφη δέσμη δημητριακών (που αντικατοπτρίζεται επίσης στις κουζίνες τους), με το ρύζι να αποτελεί μόνο το ήμισυ των καλλιεργειών δημητριακών και το σιτάρι ένα άλλο 20-30%.

Στο σύνολο της Ασίας, το 48 % της πρωτογενούς παραγωγής δημητριακών αποτελείται από ρύζι το 2021, από 57 % το 2018. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, η επικράτηση του καλαμποκιού διπλασιάστηκε από περίπου 13 % σε περίπου 26 %.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...