Σύμφωνα με νέο άρθρο της South China Morning Post, Κινέζοι ερευνητές φαίνεται πως έχουν εφεύρει ένα τρόπο να κρατούν τα drones στον αέρα για απεριόριστο χρονικό διάστημα, φορτίζοντάς τα μέσω ακτίνων laser. Με αυτόν τον τρόπο ίσως κάποια μέρα τα drones συμπληρώσουν ή αντικαταστήσουν στρατιωτικούς δορυφόρους σε συγκεκριμένα σενάρια.
Πιο Συγκεκριμένα
Αναλυτικότερα, η πασίγνωστη ασιατική σελίδα ενημέρωσης ανέφερε αυτήν την εβδομάδα πως επιστήμονες του πανεπιστημίου Northwestern Polytechnic University (NPU) εγκατέστησαν μονάδες φωτοηλεκτρικής μετατροπής σε drones. Αυτές οι συσκευές μπορούν να μετατρέψουν το φως σε ηλεκτρική ενέργεια, επιτρέποντας ακτίνες laser υψηλής ισχύος να δρουν ως πηγή ενέργειας για τα drone. Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά είναι "ασύρματη" και γίνεται κατά την διάρκεια της πτήσης.
Οι Κινέζοι ερευνητές αναφέρεται πως διεξήγαν ένα πείραμα με αυτόνομη φόρτιση. Παράλληλα, τα drones μετέδιδαν κατασκοπευτικά δεδομένα και επεξεργάζονταν πληροφορίες.
"Τα πιο αξιόλογα σημεία της έρευνας είναι ένα έξυπνο σύστημα οπτικής ανίχνευσης 24 ωρών και το αυτόνομο σύστημα αναπλήρωσης ενέργειας μεγάλου βεληνεκούς για drones," δήλωσε η ομάδα στον επίσημο λογαριασμό της.
Για αύξηση της ασφάλειας, η ομάδα πρόσθεσε πως χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος προστασίας, ο οποίος και προσαρμόζει αυτόματα την ένταση του laser όταν ανιχνευτεί κάποιο εμπόδιο στην μεταξύ απόσταση.
Περαιτέρω πληροφορίες δεν έγιναν γνωστές, κυρίως λόγω της προοπτικής χρήσης της τεχνολογίας σε στρατιωτικές εφαρμογές των Κινέζων. Ειπώθηκε βέβαια πως έγιναν δοκιμές σε εσωτερικό χώρο, αλλά και σε εξωτερικούς, τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Πώς Μπορεί Να Τα Χρησιμοποιήσει Η Κίνα;
Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία, η οποία ονομάστηκε ODD, για να δημιουργήσει έναν "δορυφόρο χαμηλού υψομέτρου" ή ένα "τεχνητό φεγγάρι". Έτσι θα μπορούσε να αυξήσει την μαχητική αποτελεσματικότητα των σμηνών drones, πρόσθεσε η ομάδα.
Ο Αγώνας Δρόμου Με Τις ΗΠΑ
Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το δικό τους αντίστοιχο πρόγραμμα. Τον Ιούλιο του 2022, η σελίδα The Warzone ανέφερε πως οι ΗΠΑ πειραματίζονται με την μετατροπή αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού σε "ιπτάμενες αποθήκες ενέργειας" για να επαναφορτίζουν drones που λειτουργούν με μπαταρία.
Η αναφορά έλεγε πως η αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων είχε ζητήσει τον ίδιο μήνα την βιομηχανική εκτίμηση σχετικά με την μετατροπή τον υπαρχόντων KC-135 και KC-46 Pegasus. Τα αεροσκάφη αναμένονταν να δεχθούν μία "άκατο εκπομπής ακτίνων κάτω από το φτερό."
Έπειτα, σε ένα άρθρο του Σεπτεμβρίου του 2018, η σελίδα The Byte ανέφερε πως ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σε ένα επίγειο σύστημα που θα μπορούσε να δώσει ενέργεια σε drones που θα πετούσαν σε ακτίνα 500 μέτρων.