Στις 26 Δεκεμβρίου, πέντε βορειοκορεάτικα drones διείσδυσαν τον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, με το ένα από αυτά να πετά πάνω από το βόρειο τμήμα της νοτιοκορεάτικης πρωτεύουσας, της Σεούλ. Παρά το γεγονός πως η πολεμική αεροπορία της χώρας απογείωσε μαχητικά και ελικόπτερα για να τα αναχαιτίσει, κανένα δεν καταρρίφθηκε.
Εάν οι πληροφορίες είναι αληθείς, η διαδικασία αναχαίτισης των Νοτιοκορεατών διήρκησε πέντε ώρες. Το ενδιαφέρον κομμάτι ξεκινά τώρα όμως. Τα βορειοκορεάτικα drones είναι γνωστό πως δεν έχουν το απαιτούμενο βεληνεκές ή την αυτονομία να μείνουν στον αέρα για πάνω από μία ώρα. Εάν περάσουν τα όρια, οι χειριστές χάνουν τον έλεγχο. Εύστοχα παραδείγματα είναι δύο βορειοκορεάτικα drones που συνετρίβησαν το 2013 και το 2017.
Τώρα γιατί τα πράγματα είναι διαφορετικά;
Από Πού Προμηθεύετε Drones Η Βόρεια Κορέα;
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατο άρθρο της Asia Times, είναι απίθανο η Κίνα ή η Ρωσία θα προμηθεύουν την Βόρεια Κορέα με drones. Δεδομένης όμως της χρόνιας στρατηγικής και στρατιωτικής σχέσης που έχει η χώρα με το Ιράν, η Τεχεράνη είναι πιθανότητα η απάντηση στο ερώτημα.
Οι αναφορές μιλούν για μεταφορά drones από το Ιράν στην Βόρεια Κορέα, όπως ακριβώς η χώρα στέλνει στην Ρωσία χιλιάδες drones καμικάζι τύπου Shahed-136. Τα πλεονεκτήματα και για τους δύο ξένους πελάτες είναι τα ίδια.
Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι η κορεατική χώρα χρησιμοποιεί drones από το Ιράν, αναγνωριστικά-επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα των Ιρανών - όπως το Shahed-136 - επιδεικνύουν βεληνεκές 1.800 με 2.500 χιλιομέτρων και αυτονομία μεταξύ 6 και 8 ωρών. Λέγεται ότι υπάρχει και κατασκοπευτική έκδοση του Shahed, αγνώστων ωστόσο προδιαγραφών.
Πώς Τα Επιχειρούν Οι Βορειοκορεάτες;
Το Shahed-136, ως drone καμικάζι, μπορεί να προγραμματιστεί να επιχειρεί αυτόνομα, χρησιμοποιώντας το ρωσικό σύστημα GLONASS GPS ή το αμερικανικό GPS. Ίσως μπορεί να βασιστεί και στο κινεζικό BeiDou GPS.
Εάν λειτουργεί ως αναγνωριστικό σύστημα, θα μπορούσε να αποθηκεύει εικόνες και άλλα δεδομένα ή να τα μεταδίδει στον σταθμό ελέγχου του στο έδαφος. Το Shahed-136 διαθέτει ραδιο-εμβέλεια περίπου 150 χιλιομέτρων. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, πράγμα που καθιστά την ανίχνευσή του δύσκολη.
Κατά τις πτήσεις πάνω από την Νότια Κορέα, οι πορείες των βορειοκορεατικών drones άλλαζαν συνέχεια, με αποτέλεσμα η Σεούλ να δυσκολευτεί με την ανίχνευσή τους.