Τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία ξεκίνησαν για την Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (ECS) για να ενωθούν με τα πλοία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) για ασκήσεις διάρκειας μιας εβδομάδας, γεγονός που σημαίνει αυξανόμενη στρατηγική σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών.
Προκειμένου να κρατηθούν στα ανοικτά των ακτών του Ζετζάνγκ υπό την Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας (ETC), τα τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία έχουν ταυτοποιηθεί ως το καταδρομικό Varyag, το αντιτορπιλικό Marshal Shaposhnikov και δύο κορβέτες από τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Στις 30 Νοεμβρίου, τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη των δύο χωρών -το κινεζικό H-6K και το ρωσικό TU-95- πέταξαν μαζί σε στρατηγικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (ECS) κοντά στα ιαπωνικά ύδατα και αργότερα προσγειώθηκαν το ένα στο έδαφος του άλλου.
Και οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες των ΗΠΑ να τους περιορίσουν και τη στρατιωτικοποίηση της Ιαπωνίας, καθώς αναζωπυρώνει τις μνήμες από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πιο σημαντικό, η Κίνα αντιλαμβάνεται επίσης το ΝΑΤΟ ως αποσταθεροποιητικό καθώς επεκτείνεται στην Ανατολική Ασία αυξάνοντας τη συνεργασία με την Ιαπωνία.
«Το ενεργό μέρος της άσκησης θα περιλαμβάνει κοινές βολές πυραύλων και πυροβολικού εναντίον εναέριων στόχων, βολές πυροβολικού κατά θαλάσσιων στόχων και εξάσκηση κοινών ανθυποβρυχιακών ενεργειών με πρακτική χρήση όπλων», ανέφερε η ρωσική ανακοίνωση.
Η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου της Κίνας (ETC) ανέφερε ότι η κοινή άσκηση «αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και την ικανότητα των δύο πλευρών να ανταποκριθούν από κοινού στις απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνολική στρατηγική συνεργασία νέας εποχής Κίνας-Ρωσίας», ανέφερε η ανακοίνωση.
Ακόμη και χωρίς επίσημη στρατιωτική συμμαχία, η κλίμακα και η συνέπεια των στρατιωτικών ασκήσεων μεταξύ των χωρών είναι συγκλονιστική. Υποδηλώνουν τη μαζική ευθυγράμμιση των γεωπολιτικών απόψεων και εκτιμήσεων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Με τις σχέσεις Ρωσίας-Ιαπωνίας τεταμένες στις Κουρίλες νήσους, η Άπω Ανατολή αναμένεται να είναι το επόμενο γεωπολιτικό επίκεντρο με τρία σημεία ανάφλεξης, με την Κίνα να είναι συμβαλλόμενο μέρος και στα τρία - την Κορεατική Χερσόνησο, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και τα Στενά της Ταϊβάν.
Τα βομβαρδιστικά H-6 της Κίνας προετοιμάζονται για δράση
Όσον αφορά τη Θάλασσα της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, η νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας και η αυξανόμενη συμμαχία με την Ταϊβάν έχουν αυξήσει τις ταραχές στο Πεκίνο. Τα βομβαρδιστικά H-6K/J της Κίνας πέταξαν μέσω του στενού Miyako τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που η Ιαπωνία δημοσίευσε το έγγραφο.
Ο στόχος θα μπορούσε να είναι η πρακτική εκτόξευση πυραύλων κατά πλοίων σε ομάδες μάχης αμερικανικών αεροπλανοφόρων και πυραύλων κρουζ επίθεσης ξηράς στο Γκουάμ.
Επιπλέον, η είσοδος στον Ειρηνικό Ωκεανό διασχίζοντας το στενό Miyako μπορεί επίσης να επιτρέψει στα βομβαρδιστικά H-6 να στοχοποιήσουν την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στο Γκουάμ. Οι πύραυλοι κρουζ CJ-20 εμβέλειας 2000 χιλιομέτρων και οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι YJ-21 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αυτούς τους σκοπούς.
Αυτή είναι η τρίτη φορά που βομβαρδιστικά H-6K/J περνούν φέτος από το στενό Miyako, μετά τον Μάιο και τον Ιούνιο. Γενικά, οι κινεζικές στρατιωτικές διελεύσεις μέσω του στενού Miyako δεν είναι ασυνήθιστες και συμβαίνουν τα τελευταία αρκετά χρόνια. Ο ιαπωνικός στρατός τους παρακολουθεί στενά.
Το Xian H-6 είναι μια κινεζική παραλλαγή του βομβαρδιστικού Tupolev Tu-16 που έχει κατασκευαστεί με άδεια Κίνας, εκσυγχρονισμένο σε μεγάλο βαθμό και χρησιμοποιείται από την Αεροπορία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) και το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN). Έχει τρεις βασικές παραλλαγές: το H-6K (συμβατικό βομβαρδιστικό), το H-6J (ναυτικός ρόλος κρούσης) και το H-6N (δυνατός πυρηνικός πύραυλος).
Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας (MoD) ανακοίνωσε τον εντοπισμό δύο κινεζικών βομβαρδιστικών H-6 που πετούσαν πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας (ECS). Η δήλωση ανέφερε ότι τα βομβαρδιστικά πέταξαν πάνω από το στενό Miyako μεταξύ της κύριας νήσου Οκινάουα και Μιγιακοτζίμα, εισήλθαν στον Ειρηνικό Ωκεανό και έφτασαν στο νησί Οκιντάτιο.
Τα αεροπλάνα γύρισαν με τον ίδιο τρόπο και εισήλθαν στο ECS μέσω του στενού Miyako ενώ παρακολουθούνταν από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας (JASDF). Η ομάδα αεροπλανοφόρου Liaoning που εισήλθε στον Δυτικό Ειρηνικό στις 16 Δεκεμβρίου με τρία αντιτορπιλικά Type 055 και ένα αντιτορπιλικό Type 052D και Type 52A το καθένα τον έκανε τον πιο ισχυρό σχηματισμό Liaoning μέχρι σήμερα.
Φαίνεται ότι τα βομβαρδιστικά H-6 προσομοίωσαν την εκτόξευση των εκτοξευόμενων αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ (ASCM) εναντίον εχθρικών ναυτικών στόλων, στην προκειμένη περίπτωση, του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών (USN).
Τα βομβαρδιστικά H-6J/K φέρουν επίσης τον αντιπλοϊκό πύραυλο YJ-12, που θεωρείται ένας από τους πιο θανατηφόρους του Πεκίνου. Ο πύραυλος είναι σχεδόν αδύνατο να αναχαιτιστεί, μπορεί να εκτοξευθεί από ξηρά, αέρα ή θάλασσα, έχει βεληνεκές άνω των 400 χιλιομέτρων (248,5 μίλια) και η κεφαλή του μπορεί να φτάσει σε έναν στόχο σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ένας άλλος πύραυλος που φέρει το H-6 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των ναυτικών μέσων των ΗΠΑ είναι ο υπερηχητικός πύραυλος YJ-21 που αποκαλύφθηκε πρόσφατα εμβέλειας 1.500 χιλιομέτρων.