Όσο ο διεθνής αγώνας δρόμου για την ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών όπλων εντείνεται, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως σύντομα το προβάδισμα θα το αποκτήσει η Κίνα, προσπερνώντας ακόμη και την Ρωσία.
Η Κίνα ο «Βασιλιάς» των Υπερ-Υπερηχητικών
Στην τέταρτη θέση του παγκόσμιου μαραθωνίου για την ανάπτυξη των ισχυρότερων και πιο προηγμένων υπερ-υπερηχητικών όπλων φαίνεται πως βρίσκεται η Ινδία, η οποία στα μέσα Νοεμβρίου πέρυσι πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση ενός υπερ-υπερηχητικού πυραύλου εμβέλειας 1.500 χιλιομέτρων.
Τα υπερ-υπερηχητικά όπλα θεωρούνται τα πυρηνικά του 21ου αιώνα. Αποτελούν την αιχμή του δόρατος κάθε συμβατικού οπλοστασίου, ωστόσο μέχρι σήμερα μόνο λιγοστές χώρες τα επιχειρούν. Η υψηλή ταχύτητά τους (άνω των 5.400 χλμ/ώρα) τα επιτρέπει να ξεφεύγουν από τους εχθρικούς αναχαιτιστικούς πυραύλους αεράμυνας.
Η επιτυχημένη δοκιμή υπερ-υπερηχητικού πυραύλου που πραγματοποίησε η Ινδία τον περσινό Νοέμβριο της χάρισε πρόσβαση στο μικρό κλαμπ χωρών που επιχειρούν όπλα τέτοιου τύπου. Σήμερα αυτή η ομάδα χωρών αποτελείται από την Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Βόρεια Κορέα, την Ινδία και ίσως και το Ιράν.
Το 2022 η Ρωσία απέδειξε πως είναι πρωτοπόρος στην υπερ-υπερηχητική τεχνολογία. Ο πρόεδρος Πούτιν πίστεψε πρώτος στην σημασία αυτών των όπλων πριν χρόνια και τώρα η Μόσχα απολαμβάνει την παγκόσμια υπεροχή της.
Όμως το Πεκίνο έχει πολύ φιλόδοξα πλάνα. Επιθυμεί να «εκθρονίσει» την Ρωσία, καθιστώντας τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις αυτές με τα ισχυρότερα υπερ-υπερηχητικά όπλα παγκοσμίως. Οι Κινέζοι έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τους Αμερικανούς, οπότε κατά πάσα πιθανότητα το Πεντάγωνο θα παραμείνει στην τρίτη θέση και τα επόμενα χρόνια.
Η Κίνα προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Στρατιωτικοί ειδικοί πιστεύουν πως θα αποκτήσει ένα πρωτοφανές και επαναστατικό υπερ-υπερηχητικό οπλοστάσιο ακόμη και μέσα στο 2025. Μόλις τον περσινό Νοέμβριο παρουσίασε δημόσια νέο υπερ-υπερηχητικό όχημα glide, ονόματι GDF-600.
Ένα υπερ-υπερηχητικό όχημα glide (HGV) είναι ένας τύπος κεφαλής βαλλιστικού πυραύλου που μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς και να πετάξει ελεύθερα (χωρίς την βοήθεια κινητήρα) με υπερ-υπερηχητική ταχύτητα.
Μένει τώρα να δούμε αν η ρωσική εμπειρία στην υπερ-υπερηχητική τεχνολογία βοηθήσει το Κρεμλίνο να διατηρήσει προβάδισμα τα επόμενα χρόνια. Όπως και να έχει όμως, η Δύση δεν βγαίνει κερδισμένη σε καμία περίπτωση. Είτε τελειοποιήσουν οι Ρώσοι τον υπερ-υπερηχητικό τομέα, είτε το καταφέρουν πρώτοι οι Κινέζοι, για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι σχεδόν το ίδιο καταστροφικό.