Ελληνοτουρκικά

Ετοιμάζονται τετελεσμένα Νοτίως της Κρήτης μετά την Κάσο - Ο Α/ΓΕΣ της Δ.Λιβύης στην Άγκυρα για οδηγίες από Ερντογάν

Η Τουρκία ετοιμάζει την αποστολή του πλωτού της γεωτρύπανου κάτω από την Κρήτη, συνοδεία πολεμικών πλοίων, σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει κοιτάσματα δις ευρώ, επιβάλλοντας παράλληλα και το ανύπαρκτο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μετά την πρόκληση στην Κάσο, οι Τούρκοι ετοιμάζονται πυρετωδώς, όπως όλα δείχνουν, για τετελεσμένα στα νότια των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων, και αυτό συνάγεται τόσο από τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, όσο και από τις κινήσεις της.

Η άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα” της Τουρκίας, εντελώς αιφνιδιαστικά, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας για εξορύξεις στην Μεσόγειο, έχουν και συνέχεια.    

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του στρατού της Δυτικής Λιβύης, Αντιστράτηγος Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ, είχε συνομιλίες υψηλού επιπέδου με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Αλ-Χαντάντ συναντήθηκε με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, Στρατηγό Μετίν Γκιουράκ, για να συζητήσουν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στο πλαίσιο των υφιστάμενων διμερών συμφωνιών.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν επίσης στον συντονισμό σε διάφορους αμυντικούς τομείς. Ο Αλ Χαντάντ είχε αργότερα συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, κατά  τις οποίες όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι πήρε σαφείς οδηγίες, το τι θα πράξει η δύναμη του, στο επερχόμενο τουρκικό σχέδιο στην Λιβυκή ΑΟΖ, και πέριξ αυτής, σε οποιαδήποτε αντίδραση από ελληνικής πλευράς σε τυχόν παραβιάσεις της δυνητικής μας ΑΟΖ.  

Οι Τούρκοι σε κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, θα βάλουν του Λίβυους που ελέγχουν ( Δυτική Λιβύη), είτε να μας απειλήσουν λεκτικά, είτε δήθεν να ζητήσουν βοήθεια από την Τουρκία, εφόσον παραβιάσουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή.   

Οι τουρκόφιλοι Λίβυοι στης Τρίπολης υπακούουν πειθήνια στις εντολές των Τούρκων      


Η Λιβύη βλέπει την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο στον ενεργειακό τομέα και επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τονίζει Λίβυος ανώτερος αξιωματούχος.

"Ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που κατευθύνεται προς την Ευρώπη να περνά από την Τουρκία. Επίσης, διαθέτει προηγμένη τεχνολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα πράγματα και να έχουμε την Τουρκία στρατηγικό εταίρο σε όλους τους ενεργειακούς τομείς", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Λιβύης Khalifa Abdulsadek.

Ο Abdulsadek σημείωσε ότι είχε συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του, Alparslan Bayraktar, τον περασμένο Νοέμβριο για να διερευνήσει ευκαιρίες για ενισχυμένη συνεργασία.

"Έχουμε μια πολύ καλή σχέση με τον (Τούρκο υπουργό Ενέργειας). Επέκτεινα την πρόσκληση πέρα ​​από την απλή εξερεύνηση και ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων. Επεκτείναμε την πρόσκληση πέρα ​​από αυτό σε αντισυμβατικές καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", είπε ο ίδιος στο Anadolu Agency στην Σύνοδο Κορυφή για την Ενέργεια και την Οικονομία της Λιβύης στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ευκαιρίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο Abdulsadek υπογράμμισε ότι η πρόσκληση της Λιβύης στην Τουρκία δεν περιορίζεται στους υδρογονάνθρακες αλλά επεκτείνεται και σε ανανεώσιμες και καινοτόμες πηγές ενέργειας.

"Η Λιβύη έχει στρατηγικές τοποθεσίες όσον αφορά την ένταση του ήλιου. Έχουμε πολλή ηλιοφάνεια, σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου", είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει παρόμοιες δυνατότητες και στην αιολική ενέργεια.

Η χώρα μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και στη μεγάλη ακτογραμμή που έχουμε. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη δυναμική στον άνεμο καθώς και στο υδρογόνο. Κατανοούμε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους διεθνείς εταίρους που εξετάζουμε μερικά από αυτά τα έργα», πρόσθεσε ο Λίβυος υπουργός.

Ο Abdulsadek εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές συνεργασίας με την Τουρκία, σημειώνοντας τακτικές συναντήσεις μεταξύ των δύο εθνών για την αξιολόγηση των ευκαιριών.

«Πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι πολλά υποσχόμενο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε έργα που θα είναι win-win και για τους δυο μας και θα εργαστούμε σε αυτά τα έργα», είπε ο Λίβυος Αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Βλέπουμε την Τουρκία ως κόμβο για την ενέργεια τώρα».

Άγκυρα και Τρίπολη κινούνται βάσει σχεδίου που είναι σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Η ώρα που θα προσπαθήσουν να ενεργοποιηθούν Τούρκοι και Λίβυοι κατά της Ελλάδος ήδη πλησιάζει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ