Ο Γκεοργκέσκου μπορεί να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της απόρριψης της υποψηφιότητάς του, η οποία έχει καταδικαστεί από ηγέτες δεξιών κομμάτων ως αντιδημοκρατική.
Ο υποψήφιος έχει προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της ακύρωσης του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών από το ρουμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο επικαλέστηκε «πολλαπλές παρατυπίες και παραβιάσεις του εκλογικού νόμου που στρέβλωσαν τη φύση της ψήφου των πολιτών».
Ο 62χρονος Γκεοργκέσκου κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 24 Νοεμβρίου 2024, σαρώνοντας τα φαβορί που προέρχονταν από τα κυβερνητικά κόμματα.
Ήταν άγνωστος στην πολιτική σκηνή της χώρας, μέχρις ότου οι ακραίες, φιλορωσικές απόψεις του γίνουν γνωστές και διαδοθούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως στο Tik Tok.
Οι Αρχές της Ρουμανίας υποψιάζονται ότι ο Γκεοργκέσκου βοηθήθηκε από τη Μόσχα.

Απαγορεύτηκε η υποψηφιότητα του ακροδεξιού Γκεοργκέσκου για την προεδρία της Ρουμανίας

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news