Κίνα

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί την Κίνα για τον κορονοϊό: Έρχονται πολύ δύσκολοι καιροί

Η επιδημία της covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία στην Κίνα, όμως πλέον είναι «αδύνατο» να εκτιμηθούν οι πραγματικοί αριθμοί των κρουσμάτων, όπως παραδέχθηκε σήμερα το υπουργείο Υγείας, καθώς τα τεστ δεν είναι πλέον υποχρεωτικά μετά την αιφνιδιαστική χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων στη χώρα.

Εξάλλου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Κίνα έχει μπροστά της «πολύ δύσκολους» καιρούς, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ασθενείς με covid νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία του Πεκίνου.

Την προηγούμενη Τετάρτη η Κίνα ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές στους κανόνες για τα τεστ και την καραντίνα, έπειτα από τις έντονες διαμαρτυρίες για τα μαζικά lockdown που είχαν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών, αλλά και είχαν περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ωστόσο η ανακούφιση για τη χαλάρωση των μέτρων γρήγορα αντικαταστάθηκε από την ανησυχία εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι η Κίνα ενδέχεται να πληρώσει υψηλό τίμημα για την αλλαγή πολιτικής, καθώς δεν έχει χτιστεί «ανοσία της αγέλης» και το ποσοστό εμβολιασμού μεταξύ των ηλικιωμένων είναι χαμηλό.

«Είναι πάντα δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα να βγαίνει από μια κατάσταση στην οποία υπήρχαν πάρα πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι», επεσήμανε η Μάργκαρετ Χάρι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη χθες, Τρίτη, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι αντιμέτωπη «με μια πολύ σκληρή και δύσκολη περίοδο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των κρουσμάτων της covid είναι μειωμένος τις τελευταίες εβδομάδες, αν και η μείωση αυτή συνέπεσε με τη μείωση των τεστ.

Εξάλλου τα στοιχεία αυτά δεν συνάδουν με την κατάσταση που παρατηρείται στη χώρα. Σε νοσοκομεία του Πεκίνου νοσηλεύονται 50 ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν υποκείμενα νοσήματα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua αργά χθες. Οι αριθμοί αυτοί είναι μικροί σε σχέση με το 1,4 δισεκ. κατοίκους της Κίνας, αλλά υπάρχουν αυξανόμενοι φόβοι ότι αυτή είναι η αρχή του νέου κύματος της επιδημίας.

Στη χώρα δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι λόγω covid από τις 3 Δεκεμβρίου. «Αυτό είναι το τίμημα για να είμαστε ελεύθεροι», σχολίασε η 26χρονη Λίου. «Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας. Πιστεύω ότι τώρα ο κίνδυνος εξαρτάται από τα άτομα», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο έρημο

Το Πεκίνο και οι 22 εκατ. κάτοικοί του πλήττονται ιδιαίτερα από αυτό το κύμα μολύνσεων, που είναι εντελώς πρωτόγνωρο για την πόλη από την αρχή της πανδημίας. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν δήλωσε ότι οι μολύνσεις «αυξάνονται γρήγορα» στην κινεζική πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι άρρωστοι και κάποιες εταιρείες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι το 90% του προσωπικού τους έχει μολυνθεί από covid.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μαζικές μολύνσεις στο Πεκίνο αποτελούν σοκ για τους περισσότερους Κινέζους, καθώς πολλοί λίγοι είναι αυτοί που έχουν ασθενήσει από covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι τα επίσημα στοιχεία δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά είναι ασυμπτωματικοί, δεν κάνουν πλέον μοριακά τεστ, κατά συνέπεια είναι αδύνατο να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα του πραγματικού αριθμού των ασθενών», επεσήμανε.

Οι περισσότεροι Κινέζοι πλέον κάνουν self-test στο σπίτι τους, με τα αποτελέσματα να μην καταγράφονται επισήμως από τις υγειονομικές αρχές.

Αν και τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα εμπορικά κέντρα, τα πάρκα και οι τράπεζες έχουν επαναλειτουργήσει τις τελευταίες ημέρες στο Πεκίνο, οι δρόμοι της κινεζικής πρωτεύουσας παραμένουν παράξενα άδειοι, παρά την άρση των περιορισμών.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης, που είναι ασθενείς, προτιμούν να μένουν σπίτια τους, άλλοι φοβούνται ότι θα μολυνθούν από covid κι έτσι αποφεύγουν να κυκλοφορήσουν, ενώ κάποια καταστήματα αναγκάστηκαν να ξανακλείσουν επειδή πολλοί εργαζόμενοί τους μολύνθηκαν από κορονοϊό.

Τουριστικά ταξίδια

Πολλοί κάτοικοι του Πεκίνου έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να κάνουν αποθέματα σε self-test και αντιπυρετικά ή φάρμακα για την αντιμετώπιση του συναχιού, αδειάζοντας τα ράφια των φαρμακείων, μια κατάσταση που οδήγησε στη δημιουργία μαύρης αγοράς στο διαδίκτυο.

Η ρυθμιστική αρχή της αγοράς επέβαλε πρόστιμο 300.000 γιουάν (41.000 ευρώ) σε επιχείρηση στο Πεκίνο που πουλούσε τα self-test σε τιμή που κρίθηκε υπερβολική, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing News.

Στη μηχανή αναζήτησης Baidu οι αναζητήσεις με τη λέξη κλειδί «ιβουπροφαίνη», ένα αντιπυρετικό φάρμακο, έχουν αυξηθεί κατά 430% μέσα σε μία εβδομάδα.

Ωστόσο η κυβέρνηση, η οποία εδώ και καιρό υπερασπιζόταν την πολιτική «μηδενικής covid», μοιάζει αποφασισμένη να μην κάνει πίσω και να συνεχίσει το άνοιγμα της χώρας.

Οι τουριστικές αρχές στο Πεκίνο ανακοίνωσαν χθες, Τρίτη, την επανάληψη των τουριστικών ταξιδιών από και προς την πρωτεύουσα.

Όμως το κύμα της επιδημίας, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επεκταθεί και πέρα από το Πεκίνο, ενδέχεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας.

Άλλη πηγή ανησυχίας είναι οι ηλικιωμένοι, εκατομμύρια από τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της covid, είτε λόγω προσωπικής επιλογής είτε επειδή δεν κατάφεραν να πάνε σε ένα εμβολιαστικό κέντρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...