Ξεχειλίζει η οργή στη Σανγκάη. Βίντεο που δείχνουν ανθρώπους να σύρονται από τα σπίτια τους έχουν κατακλύσει τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε ένδειξη αυξανόμενης απογοήτευσης, καθώς η κυβέρνηση σκληραίνει για άλλη μία φορά τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού.
Σε ένα απο αυτά που φέρεται να τραβήχτηκε σε μία «κόκκινη περιοχή» της πόλης, μια γυναίκα που ουρλιάζει απομακρύνεται με τη βία από το σπίτι της από κυβερνητικούς υπαλλήλους με προστατευτικές στολές, ενώ το παιδί της που κλαίει προσπαθεί μάταια να τους σταματήσει.
Το βίντεο προέκυψε αφού οι αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν νέο γύρο μαζικών τεστ και άλλαξαν τους κανόνες, έτσι ώστε όποιος μένει στο ίδιο κτήριο με επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει πλέον να μεταφερθεί σε κρατική εγκατάσταση καραντίνας. Προηγουμένως, μόνο όσοι ζούσαν στο ίδιο διαμέρισμα ή στον ίδιο όροφο θεωρούνταν ότι είχαν στενές επαφές και αναγκάζονταν να τεθούν σε περιορισμό.
Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη συνοικία του Πεκίνου έκλεισε, τα καταστήματα έβαλαν λουκέτο και στους κατοίκους ζητήθηκε να μείνουν σπίτι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, καθώς η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πλέον με τη σειρά της τον εφιάλτη του lockdown. Το Πεκίνο έχει διατάξει καθημερινά τεστ για όλους τους κατοίκους, κλειστά πάρκα και άλλους χώρους αναψυχής και περιορίζει τα εστιατόρια μόνο σε επιχειρήσεις σε πακέτο.
«Γονατίζει» η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Η Κίνα είναι πλέον ουσιαστικά η μόνη χώρα στον κόσμο που συνεχίζει να ακολουθεί μια στρατηγική «μηδενικής ανοχής απέναντι στην Covid-19» - που σημαίνει αυστηρούς κανόνες lockdown για μικρές εξάρσεις του που διαρκούν όσο χρειάζεται για να μηδενιστούν τα κρούσματα.
Παρά τα σημάδια ότι η πολιτική βλάπτει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ο Σι Τζινπίνγκ εξέδωσε διάταγμα με το οποίο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην πολιτική μόλις την περασμένη εβδομάδα - προειδοποιώντας για «οποιαδήποτε χαλάρωση» των ελέγχων του ιού.
«Οι πολιτικές πρόληψης και ελέγχου μας μπορούν να αντέξουν τη δοκιμασία της ιστορίας, τα μέτρα μας είναι επιστημονικά και αποτελεσματικά», ανέφερε σε ανακοινωθέν το ανώτατο όργανο του κυβερνώντος κόμματος. «Κερδίσαμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε την Ουχάν, μπορούμε επίσης να κερδίσουμε τη μάχη για να υπερασπιστούμε τη Σαγκάη».
Όμως ο αυξανόμενος αριθμός των βίντεο που δημοσιεύονται στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα περισσότερα από τα οποία «κατεβαίνουν» γρήγορα από την κρατική λογοκρισία- δείχνει ότι η υπομονή εξαντλείται. Η απογοήτευση συσσωρεύεται εδώ και εβδομάδες, ιδιαίτερα στη Σανγκάη, όπου τα μέτρα κατά των ιών επιβάλλονται με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση.
Για παράδειγμα, πολλοί κάτοικοι έκπληκτοι είδαν χιλιόμετρα ενός πράσινου φράκτη να διασχίζει την πόλη πριν από μερικές εβδομάδες με ορισμένα κτήρια εντελώς κλειστά - χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση για το γιατί. Οι αρχές διέταξαν τώρα έναν ακόμη γύρο μαζικών τεστ κι ενίσχυσαν τους περιορισμούς για τον ιό, παρά τη μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες
Η «ήρεμη περιόδος» και η απελπισία των κατοίκων
Ειδοποιήσεις που εκδόθηκαν σε πολλές περιοχές ανέφεραν ότι οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να μείνουν σπίτι και απαγορεύεται να λαμβάνουν μη βασικές παραδόσεις στο πλαίσιο μίας «ήρεμης περιόδου» που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα (11/5)
Τα αυστηρότερα μέτρα θα μπορούσαν να παραταθούν ανάλογα με τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ, ανέφεραν οι ανακοινώσεις. «Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας. Μαζί μπορούμε να άρουμε το lockdown έγκαιρα», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε σε περιοχή της πόλης και δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.
Η Σαγκάη ανέφερε τη Δευτέρα 3.947 κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, σχεδόν όλα χωρίς συμπτώματα και 11 θανάτους. Οι αρχές είχαν αρχίσει να αίρουν σταδιακά τους κανόνες απομόνωσης για τα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης, αλλά οι νέες εντολές επαναφέρουν την πόλη στο αρχικό στάδιο της επιδημίας.
Χιλιάδες κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να μπουν σε κεντρικά κέντρα καραντίνας επειδή έδειξαν θετικό αποτέλεσμα στο τεστ ή απλώς είχαν έρθει σε επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. «Είμαστε απροετοίμαστοι», είπε ο Zhang Chen, ερευνητής σε μια εταιρεία τεχνολογίας. «Έχω ετοιμάσει τις αποσκευές μου νομίζοντας ότι έρχεται η σειρά μου» να μεταφερθώ σε εγκατάσταση καραντίνας.
«Δεν ξέρω τι θα συμβεί τον Μάιο, αλλά μετά το lockdown, νομίζω ότι θα χρειαστώ ψυχολογική βοήθεια», είπε. Ένας επαγγελματίας του μάρκετινγκ στη δυτική συνοικία Pudong είπε ότι η ποιότητα ζωής μειώνεται ακόμη και καθώς τα έξοδα διαβίωσης συνεχίζουν να αυξάνονται υπό το lockdown.
«Κάθε φορά λένε ότι το lockdown θα χαλαρώσει μετά από λίγες μέρες, αλλά φαίνεται να μην υπάρχει τέλος», είπε μία γυναίκα, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί «Επηρεάζονται όλες οι πτυχές της ζωής μας. Δεν ξέρω πότε θα φθάσει η ώρα να τελειώσει το lockdown», είπε ο Λου.
Οι νεο-άστεγοι της Σανγκάης
Το lockdown της Σαγκάης έχει εγκλωβίσει δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους σε εσωτερικούς χώρους εδώ και ενάμιση μήνα. Χιλιάδες άλλοι στην πιο πλούσια πόλη της Κίνας έχουν βρεθεί στην αντίθετη ακριβώς θέση: ζουν στο δρόμο.
Θύματα των ίδιων αυστηρών κανόνων κατά της Covid-19 που κρατούν τους περισσότερους κατοίκους περιορισμένους στο σπίτι, πολλοί από τους πρόσφατα άστεγους είναι μετανάστες εργάτες από αγροτικές περιοχές και μικρότερες πόλεις που μοιράζονται συνήθως ένα διαμέρισμα με άλλους εργάτες.
Οι εταιρείες στις οποίες εργάζονται πολλοί απο αυτούς έχουν κλείσει λόγω του lockdown, ενώ έχει σταματήσει η μεταφορά τους σε επιβίβασης σε κοιτώνες εργαζομένων. Μερικοί έχουν επιλέξει να περιφέρονται στη Σανγκάη με ποδήλατα ή σκούτερ για πλατφόρμες παράδοσης φαγητού.
Αλλά μαζί με το εισόδημα έρχεται το στίγμα ενός υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης απο κορονοϊό. Ενώ η κυβέρνηση της Σανγκάης έχει χορηγήσει ειδική απαλλαγή από το lockdown για τους εργαζόμενους στον τομέα της παράδοσης τροφίμων, οι οικιστικές εγκαταστάσεις έχουν τους δικούς τους κανόνες που τους απαγορεύουν να επιστρέψουν στα διαμερίσματά τους απόφόβο ότι φέρουν τον ιό.
Χωρίς χρήματα και διασυνδέσεις για να βρουν εναλλακτικό κατάλυμα, αγοράζουν απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από γέφυρες με μόνο ένα σεντόνι ή κουβέρτα για προστασία.