Η Σανγκάη που χτυπήθηκε από την COVID-19 λέει στους κατοίκους να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές, αυστηροποιεί τους περιορισμούς, ενώ το Πεκίνο «σφραγίζει» περισσότερα οικιστικά συγκροτήματα, δρόμους και πάρκα. Και οι δύο πόλεις αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έξαρση του ιού από την έναρξη της επιδημίας
Οι αρχές στη Σανγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας εντείνουν τις προσπάθειες για τον τερματισμό των λοιμώξεων εκτός της ζώνης καραντίνας μέχρι το τέλος Μαΐου, είπαν άνθρωποι με γνώση του θέματος. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, το Σαββατοκύριακο κάτοικοι σε τουλάχιστον τέσσερις από τις 16 συνοικίες έλαβαν ειδοποιήσεις που έλεγαν ότι δεν μπορούν πλέον να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να δεχθούν κατ'οίκον παραδόσεις.
«Γυρίστε σπίτι, γυρίστε σπίτι!» μια γυναίκα φώναζε μέσω ενός μεγάφωνου στους κατοίκους που άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω απο συγκροτήματα διαμερισμάτων την Κυριακή (8/5). Δύο κάτοικοι σε μια πέμπτη συνοικία, το Yangpu, είπαν ότι ενημερώθηκαν για παρόμοια μέτρα και ότι τα παντοπωλεία στις γειτονιές τους θα κλείσουν στο πλαίσιο της προσπάθειας.
Απολύμανση με το ζόρι
Η οργή του κοινού πυροδοτήθηκε από τις εκκλήσεις των αρχών που ζητούν από τους γείτονες κρουσμάτων να μπουν σε κέντρα καραντίνας και να παραδώσουν τα κλειδιά των σπιτιών τους για να απολυμανθούν, κάτι που οι νομικοί εμπειρογνώμονες κατήγγειλαν ως παράνομο.
Ένα βίντεο δείχνει την αστυνομία να παραβιάζει μια κλειδαριά αφού ένας κάτοικος αρνήθηκε να ανοίξει μια πόρτα, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό μία γυναίκα ακούγεται να μαλώνει με τους αξιωματούχους που απαιτούσαν να ψεκάσουν με απολυμαντικό το σπίτι της, παρόλο που το τεστ ήταν αρνητικό.
Ο καθηγητής Tong Zhiwei, ο οποίος διδάσκει νομικά στο Πανεπιστήμιο Πολιτικής Επιστήμης και Νομικής της Ανατολικής Κίνας, έγραψε σε ένα δοκίμιο που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή ότι τέτοιες πράξεις είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν.
«Η Σανγκάη θα πρέπει να δώσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη τη χώρα σχετικά με τον τρόπο εκτέλεσης του έργου πρόληψης της Covid-19 με επιστημονικό και νόμιμο τρόπο», έγραψε Τέτοια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε στο δοκίμιο το οποίο συνυπογράφουν περισσότεροι από 20 ακαδημαϊκοί.
Ο Liu Dali, δικηγόρος σε από ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Κίνας, έγραψε παρόμοια επιστολή στις αρχές. Αντίγραφα και των δύο επιστολών λογοκρίθηκαν από το κινεζικό διαδίκτυο, αν και οι χρήστες πρόλαβαν να αναδημοσιεύσουν στιγμιότυπα οθόνης.
Η Κίνα επιμένει παρά τις αντιδράσεις στην πολιτική μηδενικής ανοχής για την καταπολέμηση μιας ασθένειας που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν στο τέλος του 2019, παρά το αυξανόμενο κόστος στην οικονομία της.
Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ενάντια στην κριτική για μια πολιτική που λένε ότι σώζει ζωές. Επισημαίνουν τους πολύ υψηλότερους αριθμούς θανάτων σε άλλες χώρες που έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς ή τους έχουν απορρίψει εντελώς, σε μια προσπάθεια να «ζήσουν με τον κορονοϊό» αν και οι λοιμώξεις εξαπλώνονται.
«Πρέπει να επιμείνουμε στη ρύθμιση της ροής και του ελέγχου της μετακίνησης των ανθρώπων», δήλωσε η δημοτική αρχή της Σανγκάης απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα. Η Σανγκάη ανέφερε σήμερα πτώση στα νέα κρούσματα για 10η συνεχόμενη ημέρα.
Ξαφνικό lockdown
Στο Πεκίνο, οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο κλήθηκαν να εργάζονται από το σπίτι, ενώ περισσότεροι δρόμοι, συγκροτήματα και πάρκα αποκλείστηκαν τη Δευτέρα, καθώς η πόλη των 22 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετώπιζε το χειρότερο ξέσπασμά τoυ ιού από το 2020.
Περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων ανεστάλησαν καθώς διεξήχθησαν περισσότερα μαζικά τεστ σε πολλές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τις δημοτικές αρχές ως «προτεραιότητα των προτεραιοτήτων» στο έργο της πόλης για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Το Πεκίνο ανέφερε τη Δευτέρα 49 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα, ανεβάζοντας τον απολογισμό των κρουσμάτων από τις 22 Απριλίου σε περισσότερα από 760. Το Πεκίνο ελπίζει να αποφύγει τις εβδομάδες καραντίνας που έχει υποστεί η Σανγκάη, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός κατοικιών που υπόκεινται σε καραντίνα ενοχλεί ήδη τους κατοίκους.