Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ταϊβάν, ένα νησιωτικό έδαφος που το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι δικό του.
Σε προγενέστερο άρθρο μας λίγο πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχαμε αναφερθεί στο γεγονός ότι 9 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν εισέλθει στη ζώνη αναγνώρισης της αεράμυνάς της, ενώ την ίδια ώρα το ΥΠΕΞ της Κίνας δήλωνε ότι " η Ταϊβάν δεν είναι Ουκρανία και ήταν πάντα μέρος της Κίνας".
Τα παραπάνω ώθησαν τον Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν να αυξήσει την επαγρύπνηση στις στρατιωτικές δυνάμεις του νησιού , οι οποίες εξακολουθούν να τελούν σε μεγίστη ετοιμότητα λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των δηλώσεων -κινήσεων της Κίνας που προαναφέραμε.
Η Ταϊβάν επαυξάνει την αποτρεπτική ισχύ της
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η Ταϊβάν είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να υπερδιπλασιάσει την ικανότητα ανάπτυξης πυραύλων της σε περίπου 500, εν μέσω αυξανόμενων στρατιωτικών απειλών από την Κίνα.
Σε μια νέα εξέλιξη, η Διοίκηση Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων των ΗΠΑ (NAVAIR) ανέθεσε στον αμυντικό γίγαντα Boeing, μια σύμβαση για την παραγωγή συστημάτων παράκτιας άμυνας Harpoon (HCDSs) για την Ταϊβάν, δήλωσε το Πεντάγωνο στις 2 Μαρτίου.
Η σύμβαση ανατέθηκε την ίδια ημέρα όταν μια κορυφαία αντιπροσωπεία των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν για να συζητήσει τη στρατιωτική συνεργασία ενόψει των «αυξανόμενων» κινεζικών στρατιωτικών απειλών, σύμφωνα με Ταϊβανέζους αξιωματούχους.
Η Κίνα έχει καταγγείλει κάθε υποστήριξη προς το αυτοδιοικούμενο νησί από τρίτα μέρη ως παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις και παραβίαση της πολιτικής της «Μίας Κίνας».
Τον περασμένο μήνα, το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις στις αμερικανικές αμυντικές εταιρείες Lockheed Martin και Raytheon για την παροχή όπλων στην Ταϊβάν. Τα αντίμετρα κατά των δύο εταιρειών οφείλονταν σε πώληση όπλων 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις 7 Φεβρουαρίου που «υπόνευσε το συμφέρον της Κίνας για την ασφάλεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin.
Η σύμβαση ύψους 498,3 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με την Boeing περιλαμβάνει την παράδοση 100 μονάδων εκτοξευτών/μεταφορέων HCDS, 25 μονάδων ραντάρ και εξοπλισμού εκπαίδευσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD).
Ο αμυντικός ανάδοχος θα εργαστεί σε εκτοξευτές Harpoon Coastal Defense System σε διάφορες τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως στη Νότια Ντακότα, το Ουισκόνσιν, την Πενσυλβάνια, το Μιζούρι και τη Νέα Υόρκη.
Οι συζητήσεις για τον οπλισμό της Ταϊβάν με HCDS συνεχίζονται εδώ και λίγο καιρό. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες τους βοηθούσαν στην ανάπτυξη συστημάτων πυραυλικής παράκτιας άμυνας για την Ταϊβάν σύμφωνα με τους όρους συμφωνίας 220 εκατομμυρίων δολαρίων που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη Military Aerospace.
Στη συνέχεια, η Boeing κλήθηκε να παράσχει υποστήριξη μηχανικής και διαμόρφωσης για το HCDS της Ταϊβάν από αξιωματούχους της Διοίκησης Ναυτικών Αεροπορικών Συστημάτων των ΗΠΑ στο Ναυτικό Αεροπορικό Σταθμό Patuxent River στο Μέριλαντ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει το 2020 ότι θα πουλούσαν 100 επίγεια αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα στην Ταϊβάν σε ένα πακέτο που περιελάμβανε 400 πυραύλους RGM-84L-4 Harpoon II, τέσσερις εκπαιδευτικούς πυραύλους RTM-84L-4 Harpoon II, 100 εκτοξεύσεις οχήματα και 25 φορτηγά ραντάρ για συνολικό κόστος 2,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (66,04 δισεκατομμύρια NT$).
Καθώς το Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτουν ήδη τρία πυραυλικά συστήματα Harpoon, η Ταϊβάν θα έχει τέσσερις διαφορετικές παραλλαγές του ίδιου όπλου μόλις φτάσουν οι νέες παραδόσεις. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2028.
Το Harpoon θεωρείται από τους καλύτερους και πιο προηγμένους πυραύλους στο οπλοστάσιο της Αμερικής. Σύμφωνα με τα Taiwan News, μια συμφωνία για τη στάθμευση Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην Ταϊβάν για εργασίες συντήρησης στους πυραύλους Harpoon της τελευταίας παρατάθηκε μέχρι το 2025 τον περασμένο μήνα.
Σύστημα παράκτιας άμυνας Harpoon
Η Boeing έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει το Harpoon, έναν πύραυλο κατά πλοίων παντός καιρού, πάνω από τον ορίζοντα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ταϊβάν, η στρατηγική απόκτησης βασίζεται σε ανάλυση προσομοίωσης υπολογιστή που δείχνει ότι η αύξηση του αριθμού των πυραύλων κατά πλοίων είναι απαραίτητη για την εξάλειψη του 50% των ναυτικών στόχων του εχθρού. Ωστόσο, η παραγωγική ικανότητα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών (η οποία παράγει όπλα για τον στρατό της Ταϊβάν) είναι ανεπαρκής.
Το HCDS είναι μια χερσαία έκδοση του πυραύλου Boeing Harpoon Block II αντιπλοϊκού και επίγειου πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικές παράκτιες άμυνες, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος, αεροσκάφη, λιμάνια και αγκυροβολημένα πλοία.
Ο πύραυλος επιφανείας-αέρος RGM-84L-4 Harpoon Block II με μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων, οχήματα ραντάρ και εξοπλισμός υποστήριξης και δοκιμής συνθέτουν το HCDS.
Το HCDS είναι μια χερσαία έκδοση του πυραύλου Boeing Harpoon Block II αντιπλοϊκού και επίγειου πυραύλου που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει εχθρικές παράκτιες άμυνες, εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος, αεροσκάφη, λιμάνια και αγκυροβολημένα πλοία.
Ο πύραυλος επιφανείας-αέρος RGM-84L-4 Harpoon Block II με μέγιστη εμβέλεια 75 μιλίων, οχήματα ραντάρ και εξοπλισμός υποστήριξης και δοκιμής συνθέτουν το HCDS.
Η ενεργή καθοδήγηση με ραντάρ, μια τροχιά κρουαζιέρας χαμηλού επιπέδου, οι ελιγμοί τερματικού θαλάσσιου σκουπίσματος ή αναδυόμενοι ελιγμοί και ο σχεδιασμός της κεφαλής του Harpoon, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ναυτικού, εξασφαλίζουν μεγάλη επιβίωση και αποτελεσματικότητα. Από το 1977, το Πολεμικό Ναυτικό έχει στο οπλοστάσιό του τον πύραυλο Harpoon.
Για θαλάσσιους και χερσαίους στόχους, το Harpoon Block II χρησιμοποιεί μια κεφαλή 500 λιβρών.
Οι πύραυλοι Harpoon Block II, οι οποίοι παράγονται από το 2011, έχουν αυτόνομη, παντός καιρού, ικανότητα πάνω από τον ορίζοντα και μπορούν να εκτελούν αποστολές τόσο εναντίον θαλάσσιων όσο και χερσαίων στόχων, όπως τοποθεσίες παράκτιας άμυνας, εδάφους-αέρος εγκαταστάσεις πυραύλων, εκτεθειμένα αεροσκάφη, λιμενικές ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πλοία στο λιμάνι.
Το Harpoon Block II+ παρέχει στο Ναυτικό των ΗΠΑ ένα νέο κιτ καθοδήγησης GPS, αυξημένη αξιοπιστία όπλου και δυνατότητα επιβίωσης, μια νέα διεπαφή σύνδεσης δεδομένων που επιτρέπει ενημερώσεις κατά την πτήση, βελτιωμένη επιλεκτικότητα στόχων, επιλογή ματαίωσης και βελτιωμένη αντίσταση σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Μπορεί να απογειωθεί από διάφορες πλατφόρμες αέρα και επιφάνειας.
Υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν
Πάνω από 300 πύραυλοι Harpoon έχουν πουληθεί στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) για τον στόλο F-16 A/B Block 20 και το Ναυτικό της Ταϊβάν.
Ο πύραυλος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί από δύο υποβρύχια Zwaardvis/Hai Lung και 12 αεροσκάφη P-3C Orion. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η Ταϊβάν εισήγαγε την προηγμένη παραλλαγή του F-16, που ονομάζεται F-16 Viper, η οποία μπορεί επίσης να εκτοξεύσει αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Harpoon.
Σε μια συνάντηση με μια αντιπροσωπεία ασφαλείας των ΗΠΑ πρόσφατα, η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν τόνισε ότι το νησί της αντιμετωπίζει προκλήσεις συγκρίσιμες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ουκρανία.
Λίγες εβδομάδες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα και το Πεκίνο υπέγραψαν κοινή δήλωση συμφωνώντας σε μια σειρά από στόχους εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της Ταϊβάν ως «αναπόσπαστου τμήματος» της ηπειρωτικής χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξοπλίζουν την Ταϊβάν καθώς βρίσκονται σε αυτό το σημείο ανάφλεξης λόγω του ότι είναι σύμμαχος της Ιαπωνίας, της οποίας η ασφάλεια θα τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση εισβολής της Ταϊβάν.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές πρότειναν επίσης να εισαχθεί ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την επιβολή κυρώσεων στην Κίνα εάν εισβάλει στην Ταϊβάν.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , την ανοχή της Κίνας σε αυτήν και την πρόσφατη συνάντηση των προέδρων Κίνας-Ρωσίας, ΗΠΑ και Δύση φοβούνται μήπως το Πεκίνο εισβάλλει στην Ταϊβάν, μιμούμενο την ρωσική εισβολή, με την ανοχή και στήριξη της Ρωσίας.
Το ερώτημα είναι αν αυτό συμβεί, τί μπορούν και τι θα πράξουν οι ΗΠΑ;
Θα μείνουν θεατές όπως στην Ουκρανία ή θα επέμβουν;
Ωστόσο τυχόν επέμβασή τους είναι πολύ αβέβαιο αν θα αποτρέψει την κατάκτηση της Ταϊβάν από την Κίνα, αφού σύμφωνα με στρατιωτική ανάλυση-άρθρο μας η πρώτη μάχη για την Ταϊβάν ενάντια στην Κίνα θα είναι ίσως και η τελευταία της.