Κίνα

Βρυχάται η Κίνα: Θα νικήσουμε τις δυνάμεις των ΗΠΑ και θα καταλάβουμε την Ταϊβάν σε μια εβδομάδα

Ο σύμβουλος του Xi Jinping, Jin Canrong, πρότεινε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ξεκινήσει μια εισβολή στην Ταϊβάν έως το 2027. «Η Κίνα έχει τη δύναμη να ενώσει την Ταϊβάν με όπλα μέσα σε μια εβδομάδα», είπε ο Canrong. Θα μπορούσε επίσης να απομακρύνει οποιαδήποτε αμερικανική δύναμη σε απόσταση 1000 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή μας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα σχεδιάζει την κατάληψη της Ταϊβάν το αργότερο  έως το 2027

Ο Jin Canrong,  ο οποίος είναι ακαδημαϊκός και συμβουλεύει τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι τα παραπάνω δεν είναι απλά άποψή του, αλλά πως ο ίδιος ο Κινέζος Πρόεδρος Jinping σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βία για να επαννενώσει την Ταϊβάν με την Κίνα μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Η δήλωση δείχνει ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) έχει σχεδιάσει και σκοπεύει να "πάρει τον έλεγχο του νησιού". 

Ο Canrong, καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Renmin, είπε στο Nikkei Asiya, «Όταν το Εθνικό Συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τελειώσει το φθινόπωρο του 2022, το «σενάριο ένοπλης ενοποίησης» θα γίνει πραγματικότητα.

«Είναι πολύ πιθανό η Κινεζική  ηγεσία να κινηθεί προς την ένοπλη ενοποίηση  της Ταϊβάν με την Κίνα μέχρι το 2027, οπότε και εορτάζεται η 100ή επέτειος από την ίδρυση του PLA», είπε.

Ο καθηγητής Jin θεωρείται ένα από τα «γεράκια» της Κίνας, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της χώρας. 

Η άποψη των ΗΠΑ

Ο  απόστρατος Ναύαρχος Φιλ Ντέιβιντσον,  από τη Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε προηγουμένως στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε τις εκφράσεις "τα επόμενα 6 χρόνια" είναι πολύ πιθανή μια ένοπλη επέμβαση της Κίνας στην Ταϊβάν.

Διαπιστώνουμε ότι η δήλωση του  κινέζου καθηγητή Jin που προαναφέραμε, συμπίπτει  με τις   παλαιότερες χρονικά  δηλώσεις του Davidson.

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές στον υπόλοιπο κόσμο ότι η επιθετική στάση του PLA κατά της Ταϊβάν θα πραγματοποιηθεί  μέ σκοπό την κατάληψη του νησιού και την ένωση του με την Κίνα. 

Πρόσφατα, τουλάχιστον 39 κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Ταϊβάν, ενώ  φέτος σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις στη ζώνη ταυτοποίησης αεράμυνας του νησιού (ADIZ).

Ο Τζιν ισχυρίστηκε ότι η Κίνα είχε ήδη τη δύναμη να ενώσει βίαια την Ταϊβάν μέσα σε μια εβδομάδα και ότι ο PLA μπορούσε να υποτάξει οποιαδήποτε αμερικανική δύναμη εντός 1.000 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή.

Το PLA πιστεύεται ότι έχει αναπτύξει μια στρατηγική για να κρατήσει τα πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού έξω από τις θαλάσσιες  οδούς κοντά στις ηπειρωτικές ακτές της. 

 Στη μεταπολεμική Κίνα, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος μεταξύ κομμουνιστών και εθνικιστών. Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με επικεφαλής τον Μάο Τσε Τουνγκ ανέλαβε την εξουσία το 1949, οι  ηττημένοι υποστηρικτές του Εθνικιστικού Κόμματος τράπηκαν σε φυγή και κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν.

Το ζήτημα Κίνας-Ταϊβάν

Η ένταση και η σύγχυση που προκλήθηκαν από δύο διαφορετικές πολιτικές αρχές που εμφανίστηκαν σε Κίνα και Ταϊβάν, απέκτησαν νέα διάσταση με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1971.

Ο ΟΗΕ αποφάσισε να αναγνωρίσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως πολιτική αρχή αντί της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν). 

Μετά την απόφαση, η Ταϊβάν συνέχισε την αναζήτηση της  αναγνωώρισης  της ανεξαρτησίας της. 

Η Κίνα ,με τον «Νόμο κατά της απόσχισης» που θεσπίστηκε από το Κινεζικό Εθνικό Κογκρέσο το 2005, αποκάλυψε ξεκάθαρα τη στάση που θα διατηρήσει απέναντι στην Ταϊβάν.

Αν και οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν ως ανεξάρτητη χώρα, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους για να υπονομεύσουν την πολιτική της «Μίας Κίνας» με εμπορικούς δεσμούς και συμφωνίες όπλων με το νησί.

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, βλέπει την Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που θα πρέπει τελικά να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η διαφορά μαχητικής ισχύος μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας είναι χαοτική και η πρώτη μάχη  για την Ταϊβάν ενάντια στην Κίνα θα είναι ίσως και η τελευταία της, όπως επισημάναμε σε προγενέστερο άρθρο μας.

Ο Σου Τσι, πρώην γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν , είπε σε φόρουμ στην Ταϊπέι πριν από λίγες ημέρες,  ότι το πρώτο κύμα  στρατευμάτων του PLA που υπολογίζεται ότι  θα επιτεθεί στην Ταϊβάν θα ήταν πιθανότατα περίπου 28.000.

Ο τέως υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ταϊβάν ισχυρίζεται  ότι οι δυνάμεις του νησιού θα γνώριζαν την ήττα πριν εμπλακούν  οι  δυνάμεις των ΗΠΑ , έναν ισχυρισμό που τα κινεζικά κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαράγουν συνεχώς

Ο στρατός της Ταϊβάν δεν θα ήταν σε θέση να αποκρούσει μαζικές επιθέσεις από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA), καθώς δεν θα του πρόσφεραν βοήθεια από τους συμμάχους, σύμφωνα με αρκετά άρθρα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι  η εγγύτητα της Ταϊβάν από τις ακτές της Κίνας την καθιστούν ευάλωτη στις πάρα πολλές συστοιχίες πυραύλων εδάφους-εδάφους που διαθέτει το Πεκίνο, με αποτέλεσμα το νησί να δεχθεί μια τρομακτική δύναμη πυρός πριν εκδηλωθεί η επίθεση των Κινεζικών Ενόπλων δυνάμεων από αέρα και θάλασσα.

Επίσης το γεγονός ότι η Κίνα διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό παράκτιων συστοιχιών πυραύλων εδάφους-θαλάσσης μεγάλου βεληνεκούς, καθιστά επικίνδυνη την προσέγγιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού στην Ταϊβάν, επιβάλλοντας έτσι η Κίνα μια περιοχή άρνησης πρόσβασης Α2D για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Τέλος τα πολλά αεροδρόμια της Κίνας που φιλοξενούν έναν εξίσου μεγάλο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών σε συγκερασμό με το πυκνό  και πολυεπίπεδο από άποψης ύψους εχθρικών στόχων, ενοποιημένο σύστημα αεράμυνάς της , καθιστούν δύσκολο το έργο της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατόπιν αυτών η άμυνα της Ταϊβάν με συμβατικά όπλα καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής έναντι της Κίνας. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ