ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Στα πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου-Η Επιτροπή του Ελσίνκι πιέζει ασφυκτικά τον Μπάιντεν για κατάρριψη ρωσικών πυραύλων

Γερουσιαστές από τα δύο κόμματα, οι οποίοι ανήκουν στην Επιτροπή του Ελσίνκι στις ΗΠΑ, πιέζουν ασφυκτικά τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει προτεινόμενο σχέδιο της Βαρσοβίας για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη στις 28 Οκτωβρίου, αναφέρει ΜΜΕ.

Η επιστολή, που εστάλη από τους αντιπροσώπους Τζόε Γουίλσον Γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας και Στήβ Κοέν  από το Τενεσσί, ζητά επιτακτικά από τον Μπάιντεν «να παραχωρήσει στην Πολωνία την εξουσία να αναχαιτίζει και να εξουδετερώνει πυραύλους πάνω από την Ουκρανία, ιδιαίτερα αυτούς που απειλούν να παραβιάσουν τον πολωνικό εναέριο χώρο».

Το Newsweek επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για σχολιασμό μέσω email.

Επίσης επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου και την Επιτροπή του Ελσίνκι των ΗΠΑ για σχολιασμό μέσω email, χωρίς να έχει γίνει σχολιασμός μέχρι στιγμής.

Ποια είναι η επιτροπή του Ελσίνκι στις ΗΠΑ και τι προωθεί

Η Επιτροπή για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, γνωστή και ως Επιτροπή του Ελσίνκι, είναι «μια κυβερνητική επιτροπή των ΗΠΑ που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στρατιωτική ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία σε 57 χώρες στην Ευρώπη, την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική».

Αυτή η επιτροπή έχει εννέα επιτρόπους που είναι «μέλη της Γερουσίας, εννέα είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τρεις είναι στελέχη της εκτελεστικής εξουσίας», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι εισήγαγε την ιδέα της επέκτασης της αεράμυνας της χώρας σε συνέντευξή του στους Financial Times τον Σεπτέμβριο.

Ο Σικόρσκι είπε στην εφημερίδα ότι η Πολωνία και άλλες χώρες που γειτνιάζουν με την Ουκρανία έχουν «καθήκον» να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους.

Μιλώντας για την αντίθεση του ΝΑΤΟ σε αυτό, είπε: «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας για την προστασία του δικού της εναέριου χώρου, και αυτό  είναι δικό μας συνταγματικό καθήκον».

Ο ίδιος συνέχισε: «Προσωπικά είμαι της άποψης ότι, όταν εχθρικοί πύραυλοι εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας, θα ήταν νόμιμη αυτοάμυνα [να τους χτυπήσουμε] γιατί μόλις περάσουν στον εναέριο χώρο μας, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού λόγω συντριμμιών».

Όταν η ιδέα του Σικόρσκι εισήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Α.Μπλίνκεν ανέφερε ότι αυτό ακριβώς ήταν «μέρος των συζητήσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ», ενώ ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ.Στόλτεμπεργκ απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι η συμμαχία κινδύνευε να «γίνει μέρος της διακυβερνητικής στρατιωτικής συμμαχίας. της σύγκρουσης».

Ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δεν έχει κάνει ακόμη δήλωση σχετικά με την πρόταση της Πολωνίας.

Στην επιστολή, υπερασπιζόμενοι την πρόταση της Πολωνίας, οι Γουίλσον και Κοέν έγραψαν: "Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία είχε ήδη τραγικές συνέπειες για την Πολωνία. Τον Νοέμβριο του 2022, μια επίθεση με πυραύλους στο χωριό Przewodow σκότωσε δύο Πολωνούς αγρότες.

Η εγγύτητα της απειλής, κάνει σαφές ότι ο κίνδυνος για την Πολωνία παραμένει υψηλός, καθώς συνεχίζονται οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα”.

Οι δύο εκπρόσωποι των ΗΠΑ ανέφεραν στην επιστολή ότι η πρόταση του Σικόρσκι είναι «αμυντικού χαρακτήρα» και «θα ενίσχυε την αποτρεπτική στάση του ΝΑΤΟ, ενώ θα επιδείκνυε την συλλογική αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί η συμμαχία ενάντια σε περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα».

Ο Γουίλσον και ο Κοέν ισχυρίστηκαν επίσης ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «άσκησαν υπερβολική αυτοσυγκράτηση ως απάντηση στις ρωσικές προκλήσεις», οι οποίες «μόνο ενθαρρύνουν την Ρωσία να ενεργήσει πιο απερίσκεπτα».

Η πρόταση του Σικόσκι ήρθε μετά την πρόσκρουση ενός ρωσικού drone στην Πολωνία στα τέλη Αυγούστου, ενώ ρωσικά drones παραβίασαν πρόσφατα και τον ρουμανικό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια επιθέσεων στην Ουκρανία.

Η ουσία σε όλα αυτά είναι το πως θα αντιδρούσε η Ρωσία σε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ η Μόσχα μιλά ξεκάθαρα για πιθανότητα σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας, μετά και την εξόντωση ομάδας μισθοφόρων στο Μπριάνσκ πριν Τρεις ημέρες.

Αφορμές για πιθανή στρατιωτική διένεξη των δύο χωρών υπάρχουν πολλές, το θέμα είναι το κατά πόσο είναι διατεθειμένες οι δύο ηγεσίες να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ