ΗΠΑ

Συνάντηση Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ: Ποια θέματα είναι στην ημερήσια διάταξη, ποιες είναι οι προσδοκίες

Έχοντας περάσει ένα σημαντικό όριο στις σχέσεις με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την έγκριση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία και οι ΗΠΑ στοχεύουν να επεκτείνουν τους τομείς συνεργασίας τους και να σημειώσουν πρόοδο στην επίλυση προβλημάτων με τον Στρατηγικό Μηχανισμό που θα συγκληθεί σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών μετέδωσε η τουρκική υπηρεσία του BBC. Οι συναντήσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού θα προεδρεύονται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Φιντάν θα συναντηθεί επίσης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν και ορισμένους γερουσιαστές στην Ουάσιγκτον πριν από την αυριανή συνάντηση. Το γεγονός ότι οι επαφές του Φιντάν πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις συναντήσεις του Διευθυντή του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MİT) İbrahim Kalın με τον διευθυντή της CIA William Burns, δείχνει τον πρόσφατα αυξανόμενο διάλογο στη γραμμή Άγκυρας-Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στον τουρκικό Τύπο πριν από τις συναντήσεις, Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ήθελαν να δημιουργήσουν μια θετική και μακροπρόθεσμη στρατηγική ατζέντα μαζί με την Τουρκία και ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον πολιτικό τομέα δημιούργησαν μια σημαντική βάση για αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζωογονήσουμε αυτές τις σχέσεις και να καθορίσουμε σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε στο μέλλον», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θέματα όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η ενέργεια και οι μεταφορές θα βρίσκονται στην ατζέντα των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Σημειώνοντας ότι η οικονομική συνεργασία ήταν ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο των διμερών τουρκοαμερικανικών σχέσεων, ο αξιωματούχος επεσήμανε τη σημασία της αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνουν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Η Τουρκία είναι ο σημαντικότερος αγοραστής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) των ΗΠΑ και είναι δυνατό να αυξηθεί η ποσότητα LNG που αγοράζει.

Συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι συνεργάζονται και για την πυρηνική ενέργεια και ότι η προμήθεια μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων στην Τουρκία είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι βρίσκονται επίσης σε επικοινωνία με την Τουρκία για τη μεταφορά εναλλακτικών πηγών αντί του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συνάντηση «ενέργεια και κλίμα» στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού και θα ανταλλάσσονται απόψεις για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων σε αυτό το θέμα.

Η αύξηση του εμπορίου με τις ΗΠΑ και η αύξηση του σημερινού όγκου των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα 100 δισεκατομμύρια είναι από τους σημαντικότερους στόχους της Τουρκίας. Το γεγονός ότι μια σημαντική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία την άνοιξη στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πλαισίου Εμπορίου και Επενδύσεων (TIFA) θεωρείται ευκαιρία και για τις δύο πρωτεύουσες να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου.

Συνεργασία με την Τουρκία ενάντια στην κινεζική και ρωσική επιρροή στην Αφρική

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να φέρουν στην ημερήσια διάταξη οι ΗΠΑ στις συναντήσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού είναι η συνεργασία με την Τουρκία σε διάφορους τομείς σε περιοχές όπως η Αφρική και η Κεντρική Ασία.

Η Ουάσιγκτον θέλει να μετατρέψει τις πρόσφατα αναπτυγμένες καλές σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας σε διμερή συνεργασία προκειμένου να σπάσει την επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας και στις δύο περιοχές. Τα κύρια θέματα είναι η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις, καθώς και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια.

Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει σχέσεις ασφαλείας με χώρες τόσο στις δυτικές όσο και στις ανατολικές ακτές της Αφρικής, καθώς και με τις χώρες της περιοχής Σαχέλ, και παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση σε πολλές αφρικανικές χώρες είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Βλέποντας την οικονομική επιρροή της Τουρκίας στην Αφρική, οι ΗΠΑ βλέπουν ότι αυτό δημιουργεί μια κατάσταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικά ενάντια στην επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την προσέγγιση της Ουάσιγκτον λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε περιοχές όπως η Αφρική και η Κεντρική Ασία, τόσο για την επίτευξη της απαραίτητης ανάπτυξης όσο και για την αντιμετώπιση της επιρροής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Ρωσίας. "

Η Τουρκία θέλει να τερματίσει την υποστήριξη στο YPG

Όσον αφορά τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», η προσοχή της Τουρκίας επικεντρώνεται κυρίως στη Βόρεια Συρία και στο Βόρειο Ιράκ. Τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι ο Φιντάν θα εκφράσει προσδοκίες από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Η σημαντικότερη προσδοκία της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι να διακόψει την πολιτική και στρατιωτική της υποστήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), οι οποίες αποτελούνται κυρίως από στοιχεία YPG. Η Τουρκία ορίζει το YPG ως «τρομοκρατική οργάνωση». Οι ΗΠΑ από την άλλη δηλώνουν ότι βρίσκονται σε τακτική συνεργασία με το YPG στο πλαίσιο της μάχης κατά του ISIS.

Σημειώνοντας ότι το ISIS συνεχίζει να αποτελεί απειλή τόσο για την Τουρκία όσο και για τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον σημειώνει ότι αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει. Σημειώνοντας ότι παρά αυτή τη διαφορά απόψεων, το θέμα θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη στις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Μηχανισμού, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε: «Δεν σκεφτόμαστε το ίδιο για όλα τα θέματα. «Διαχειριζόμαστε επίσης τις διαφορές απόψεών μας σε αυτές τις συναντήσεις», είπε.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι έχει επιτευχθεί καλύτερη κατανόηση μεταξύ των μερών χάρη στις διπλωματικές συνομιλίες που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες.

Έμφαση στη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

Ένα άλλο θέμα που θα τονίσει ο Φιντάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θα είναι η αύξηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία αφού δοθεί η έγκριση πώλησης των πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των θεμάτων που θα φέρει στην ατζέντα ο Φιντάν είναι η υγιής πρόοδος της διαδικασίας σχετικά με το πρόγραμμα των F-16. Ολοκλήρωση σχετικών διαδικασιών στο πρόγραμμα F-35. Περιλαμβάνουν αίτημα για ανακούφιση από τις κυρώσεις CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) και την άρση των περιορισμών για να επιτραπεί η πρόοδος σε κοινά έργα αμυντικής βιομηχανίας.

Πηγές ανέφεραν, «Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι περιορισμοί της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των συμμάχων πρέπει να αρθούν μεταξύ όλων των χωρών. "Αυτό το θέμα είναι σημαντικό για την ασφάλεια των νότιων συνόρων του ΝΑΤΟ", σημείωσαν την προσέγγιση της Άγκυρας.

Σημειώθηκε ότι ο Φιντάν θα θίξει επίσης την κατάσταση στη Γάζα κατά τις συνομιλίες και θα καλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εξασφαλίσουν άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός.

Ο Στρατηγικός Μηχανισμός ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2021 με κοινή απόφαση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η τελευταία συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ