Σε πορεία σύγκρουσης είναι οι ΗΠΑ και η Ρωσία όχι μόνο με αφορμή την Ουκρανία, αλλά σε μια γενικότερη γεωστρατηγική θεώρηση της παγκόσμιας ισχύος στον πλανήτη.
Θα δούμε όμως πιθανή στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο αυτών υπερδυνάμεων το 2024;
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να συρθούν σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, εάν το Κρεμλίνο πετύχει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
Η δήλωση του Μπάιντεν ακολούθησε την μαζική αεροπορική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία την Παρασκευή.
Αξιωματούχοι της πολεμικής αεροπορίας του Κιέβου δήλωσαν ότι περίπου 122 πύραυλοι έπληξαν την Ουκρανία, χτυπώντας νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και ένα εμπορικό κέντρο. Τουλάχιστον 31 πολίτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και άλλοι 120 τραυματίστηκαν, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ουκρανίας.
«Μέσα στη νύχτα, η Ρωσία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη αεροπορική της επίθεση στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωση που δόθηκε την Παρασκευή.
"Είναι μια έντονη υπενθύμιση στον κόσμο ότι, μετά από σχεδόν δύο χρόνια αυτού του καταστροφικού πολέμου, ο στόχος του Πούτιν παραμένει αμετάβλητος.Επιδιώκει να αφανίσει την Ουκρανία και να υποτάξει τον λαό της. Πρέπει να σταματήσει", τόνισε ο ίδιος.
Η Ουκρανία είναι η αφορμή για την πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την Ρωσία
Ο πόλεμος που διαρκεί 22 μήνες έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, που έχουν υποστηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας μέσω δισεκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια και όπλα.
Η υποστήριξη για το Κίεβο, ωστόσο, έχει αρχίσει να αμφιταλαντεύεται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές εμποδίζουν την αποστολή πρόσθετης χρηματοδότησης στην Ουκρανία, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία που επίσης ενισχύει τη βοήθεια για το μεταναστευτικό σύστημα της Αμερικής.
Ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας αναχαίτισαν επιτυχώς έναν αριθμό από τους πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Ρωσία χάρη στα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται από την Αμερική που διαθέτει το Κίεβο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εάν οι Γερουσιαστές του Κογκρέσου δεν λάβουν «επείγουσα δράση το νέο έτος», οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία «όπλα και ζωτικά συστήματα αεράμυνας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε προηγουμένως τους Ρεπουμπλικάνους ότι η παρακράτηση της βοήθειας για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και, στη συνέχεια, το τελικό πακέτο βοήθειας του Λευκού Οίκου των ΗΠΑ για το Κίεβο, το οποίο ανήλθε συνολικά σε 250 εκατομμύρια δολάρια, ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.
«Το διακύβευμα αυτού του αγώνα εκτείνεται πολύ πέρα από την Ουκρανία», επανέλαβε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. «Επηρεάζουν το σύνολο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της διατλαντικής σχέσης.
"Όταν οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί επιτρέπονται να τρέξουν σκληρά στην Ευρώπη, αυξάνεται ο κίνδυνος να έλθουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι συνέπειες αντηχούν σε όλο τον κόσμο. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε την Ουκρανία. Η ιστορία θα κρίνετε αυστηρά αυτούς που αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ελευθερίας», κατέληξε ο ίδιος.
Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Τουρκία επιζητούν μερίδιο από την παγκόσμια εξουσία, ενώ η Ινδία και η ΕΕ, αναζητούν οικονομική εξουσία. Το σκηνικό είναι περίπλοκο και οι εστίες που μπορεί να ξεκινήσουν έναν παγκόσμιο πόλεμο πολλές, το αν αυτός όμως ξεκινήσει θα αφορά ξεκάθαρη απόφαση των ηγετών των Τριών μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη ξεκάθαρα.