Στα ακραία καιρικά φαινόμενα περιλαμβάνονται οι πυρκαγιές στη Χαβάη τον Αύγουστο, οι πλημμύρες στην Καλιφόρνια την άνοιξη και ο τυφώνας Ιντάλια που χτύπησε τη Φλόριντα στις 30 Αυγούστου.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν κοστίσει τη ζωή σε 253 άτομα, ενώ το οικονομικό τους κόστος ξεπερνά τα 57,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της NOAA, όπως μετέδωσε ο Guardian. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα ακραία φαινόμενα είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και πιο έντονα αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
«Αυτοί οι αριθμοί-ρεκόρ, κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που αναμένεται να είναι μία από τις θερμότερες στην ιστορία, είναι απογοητευτικοί και η τελευταία επιβεβαίωση μιας επιδεινούμενης τάσης στις δαπανηρές καταστροφές, πολλές από τις οποίες φέρουν τα αναμφισβήτητα το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Ρέιτσελ Κλίτους, διευθύντρια πολιτικής του προγράμματος για το κλίμα και την ενέργεια στην Ένωση Ανήσυχων Επιστημόνων (Union of Concerned Scientists).
Από το 1980, όταν η NOAA άρχισε να παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βιώσει 371 ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ 2018-2022, ο ετήσιος μέσος όρος ήταν 18,0 συμβάντα, σε σύγκριση με 8,1 συμβάντα μεταξύ 1980-2022.
Το 2023 είναι πιθανό να είναι το θερμότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες βίωσαν τον ένατο θερμότερο Αύγουστο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τη NOAA.
Το 2017 ήταν η χρονιά με τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές καταγράφοντας ζημιές ύψους 383,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ζημιών προκλήθηκε από τους τυφώνες Χάρβεϊ, Ίρμα και Μαρία. Ο τυφώνας Ίαν, που έπληξε τη Φλόριντα τον Σεπτέμβριο του 2022, κόστισε τη ζωή σε 152 ανθρώπους και προκάλεσε ζημίες ύψους 112,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προσαρμοστούν στην αύξηση τέτοιων ακραίων φαινομένων, καθώς προβλέπεται ότι θα επιδεινωθούν.
«Το κλίμα έχει ήδη αλλάξει και ούτε το δομημένο περιβάλλον ούτε τα συστήματα αντιμετώπισης συμβαδίζουν με αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, Κρεγκ Φούγκειτ.
Ο κλιματολόγος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Κρις Φιλντ χαρακτήρισε την τάση των δαπανηρών καταστροφών «πολύ ανησυχητική».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάποια πράγματα για να αντιστρέψουμε αυτή την τάση.
«Αν θέλουμε να μειώσουμε τις ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρέπει να επιταχύνουμε την πρόοδο τόσο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας», κατέληξε ο κλιματολόγος.