ΗΠΑ
Ενημερώθηκε στις:

Στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52H των ΗΠΑ πέταξε εντός ΕΕΧ της Ελλάδας με κατεύθυνση την Οδησσό

Η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ  και των λοιπών χωρών του ΝΑΤΟ πλησίον των συνόρων Ρουμανίας- Ουκρανίας, είτε Ουκρανίας -Πολωνίας, είτε σε αποστολές εναέριας περιπολίας και επιτήρησης  είτε ηλεκτρονικής αποτύπωσης Ρωσικών στόχων στο Ουκρανικό έδαφος, είτε διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου, είναι γνωστή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις αεροσκάφη των ΗΠΑ που ξεκινούν από βάσεις τους στην Μεσόγειο, περνούν μέσα από τον ΕΕΧ συμμάχων κρατών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται Ελλάδα και Βουλγαρία, προκειμένου να αφιχθούν στις προαναφερθείσες περιοχές.

Στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος  B-52H των ΗΠΑ πέταξε εντός ΕΕΧ της Ελλάδας με κατεύθυνση την Οδησσό

Σχετικό με το παραπάνω είναι άρθρο Βουλγαρικού ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο  "Βομβαρδιστικό USAF B-52H πετά κοντά στην Οδησσό της Ουκρανίας, διασχίζοντας τη Βουλγαρία", όπου αναφέρονται:

"Ένα βομβαρδιστικό B-52H Stratofortress της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ «εντοπίστηκε» κοντά στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας. Την είδηση μετέδωσε το βουλγαρικό μέσο Obektivno.bg, το οποίο παρακολουθούσε την πτήση του αεροπλάνου μέσω του ιστότοπου παρακολούθησης πτήσης flightradar24.

Το στρατηγικό αεροπλάνο πυρηνικών όπλων απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Sigonella στην Ιταλία.

Ακολούθησε πτήση που διέσχισε τμήμα του βορειοδυτικού ελληνικού εναέριου χώρου και εισήλθε στη Βουλγαρία.

Το βομβαρδιστικό με αριθμό κυκλοφορίας 60-0004 διέσχισε ολόκληρο τον διαγώνιο εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, πετώντας από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά της χώρας.

Αφού εγκατέλειψε τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας, το B-52H εισήλθε στη Ρουμανία με κατεύθυνση ένα από τα πιο ανατολικά σημεία της χώρας.

Πλησιάζοντας τα ρουμανο-ουκρανικά σύνορα κοντά στην ουκρανική πόλη Οδησσό, το αμερικανικό βομβαρδιστικό έκανε αρκετές κυκλικές κινήσεις.

Αργότερα, έχοντας ολοκληρώσει την αποστολή του, το αεροσκάφος 60-0004 επέστρεψε στην ιταλική βάση του.

Τέτοιες ενέργειες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ είναι συνηθισμένες τους τελευταίους μήνες, ειδικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-52 πραγματοποίησαν δίωρες εκπαιδευτικές κυκλικές πτήσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο τμήμα του βουλγαρικού εναέριου χώρου.

Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών πτήσεων τους πάνω από τη Βουλγαρία, ένα έκανε εκτροπή και κινήθηκε  προς την Ρουμανία.

Δευτερεύουσες αποστολές

Αν και τα βομβαρδιστικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, εμπλέκονται έμμεσα.

Για παράδειγμα, τέτοιες πτήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατηγική αναγνώριση.

Εξοπλισμένα με προηγμένους αισθητήρες και κάμερες, τα βομβαρδιστικά B-52H μπορούν να συγκεντρώσουν πολύτιμες πληροφορίες πραγματοποιώντας αποστολές επιτήρησης.

Μπορούν να πετάξουν πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος, τραβώντας εικόνες και συλλέγοντας δεδομένα για θέσεις, κινήσεις και υποδομές του εχθρού.

Ένας άλλος ρόλος που μπορούν να εκτελέσουν τα βομβαρδιστικά B-52H είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος.

Μπορούν να εξοπλιστούν με ηλεκτρονικά αντίμετρα, όπως συσκευές παρεμβολής, για να διακόπτουν τις επικοινωνίες και τα ραντάρ του εχθρού.

Μπλοκάροντας τα εχθρικά σήματα, τα βομβαρδιστικά B-52H μπορούν να βλάψουν την ικανότητα του εχθρού να συντονίζει τις δυνάμεις του και να ανιχνεύει εισερχόμενες απειλές.

Το βομβαρδιστικό B-52

Το B-52 H Stratofortress, μια κορυφαία ενσάρκωση της αμερικανικής στρατιωτικής εφευρετικότητας, λειτουργεί ως πυρηνικό στρατηγικό βομβαρδιστικό. Έχοντας ξεπεράσει το όριο των επτά δεκαετιών, αυτό το αεροναυτικό θαύμα ξεκίνησε την αρχική του πτήση τον άνοιξη του Απριλίου 1952.

Την αποκλειστικότητα λειτουργίας αυτού του συγκεκριμένου τύπου βομβαρδιστικών απολαμβάνουν μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη NASA να κατέχει σημαντικό απόθεμα εκτός από τον στρατό.

Η παραλλαγή B-52 H, που σήμερα κοσμεί τους βουλγαρικούς ουρανούς, αντιπροσωπεύει την τελευταία δόση της σειράς που αναπτύχθηκε από τον αναγνωρισμένο κατασκευαστή, Boeing. Με αυτή την εξέλιξη, η εποχή της κατασκευής αυτού του βομβαρδιστικού πλησιάζει χαριτωμένα

 Ο Κινητήρας του  B-52 και ηλεκτρονικά του

Το B-52 H φέρει τον  κινητήρα turbofan TF33-P-3.

Εκτός από τα προηγούμενα συστήματα ισχύος του, ο TF33-P-3 φέρνει στο προσκήνιο βελτιωμένη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και ανώτερης απόδοσης.

Ορισμένα προβλήματα αξιοπιστίας ταλαιπωρούσαν τον κινητήρα στην αρχή του. Μέχρι το 1964, ωστόσο, αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίστηκαν και διορθώθηκαν κατάλληλα.

Εξοπλισμένο με αεροηλεκτρονικά συστήματα αιχμής, το B-52 H ξεπερνά όλα τα προηγούμενα μοντέλα όσον αφορά την τεχνολογική νεωτερικότητα. Αυτή η παραλλαγή κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός ενσωματώνοντας ένα πλήρως ανανεωμένο σύστημα ελέγχου πυρός.

Οπλισμός και  τεχνικά χαρακτηριστικά

Τοποθετημένο στο άκρο της ουράς αυτού  βρίσκεται ένα πυροβόλο M61 Vulcan των 20 mm. 

Το βομβαρδιστικό έχει πενταμελές  προσωπικό,  με το το καθένα  μέλος του να εκπληρώνει έναν ξεχωριστό ρόλο που περιλαμβάνει πιλότο, συγκυβερνήτη, αξιωματικό οπλικών συστημάτων, πλοηγό και αξιωματικό ηλεκτρονικού πολέμου.

Το αεροσκάφος πετάει εκπληκτικά με μέγιστο βάρος 221.323 κιλά με άνοιγμα φτερών που εκτείνεται στα 185 πόδια (56,4 μέτρα). Η πρόωση παρέχεται από οκτώ στροβιλοανεμιστήρες Pratt & Whitney TF33-P-3/103, καθένας από τους οποίους συνεισφέρει μια ισχυρή ώθηση 17.000 lbf (76 kN)

Με τέρμα το γκάζι, το βομβαρδιστικό μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 1.050 km/h, 560 kn, αν και όταν ταξιδεύει, κινείται με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό γύρω στα 509 mph *819 km/h, 442 kn).

Με βεληνεκές μάχης που καλύπτει εντυπωσιακά 14.200 χλμ., αποτελεί μια τρομερή πτυχή του αερομεταφερόμενου στόλου. Το B-52 είναι ικανό να μεταφέρει μια εκτεταμένη ποικιλία πυρομαχικών συνολικού βάρους περίπου 32.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένων βομβών, νάρκων και πυραύλων σε διάφορες διαμορφώσεις"

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται για μια ακόμη φορά οι άριστες σχέσεις, το επίπεδο στρατιωτικής  συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και ο σημαντικότατος ρόλος της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στον αντίποδα επισημαίνουμε ότι δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο να συμβαίνει με την Τουρκία, φίλη και σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ μόνο θεωρητικά, αφού στην πράξη ο Ερντογάν είναι πιστός φίλος και σύμμαχος του Πούτιν.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Αγριεύει η κόντρα-Μαζική εξέγερση χιλιάδων Σύριων κατά των Τούρκων στην Βόρεια Συρία με αφορμή το περιστατικό στην Καισάρεια

Εξαγριωμένοι Τούρκοι έβαλαν φωτιά σε  σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα που ανήκαν σε Σύρους μετανάστες στην Καισάρεια...