ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε, την Παρασκευή, την προμήθεια των αμφιλεγόμενων πυρομαχικών κατακερματισμού στην Ουκρανία και θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά σήμερα, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το πρακτορείο EFE.

Η απόφαση, η οποία παρακάμπτει τη νομική απαγόρευση κατασκευής, χρήσης και προμήθειας αυτού του τύπου πυρομαχικών, έρχεται αφού οργανώσεις όπως η Human Rights Watch (HRW) ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να μην συμμορφωθεί με το αίτημα του Κιέβου να της παράσχει πυρομαχικά αυτού του τύπου, γράφει Agerpres.

Η Washington Post επισημαίνει ότι η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται καθώς ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μια φθίνουσα προσφορά συμβατικών βλημάτων πυροβολικού που παρέχονται από τους δυτικούς συμμάχους του, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την βραδύτητα της ουκρανικής αντεπίθεσης για την απελευθέρωση εδαφών που κατέχονται από τη Ρωσία. Σύμφωνα με το HRW, τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ιδιαίτερα χρήσιμες σε επιθέσεις σε στρατεύματα στα χαρακώματα, οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα πάνω από έναν στόχο, απελευθερώνοντας δεκάδες υποπυρομαχικά σε μια ευρεία περιοχή, μερικά από τα οποία δεν εκρήγνυνται και αποτελούν μακροπρόθεσμη απειλή για τον άμαχο πληθυσμό, όπως ορυχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς σχετικά με αυτό το θέμα σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, απάντησε ότι «εναπόκειται στους συμμάχους μεμονωμένα να λάβουν αποφάσεις για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμό για την Ουκρανία, εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να αποφασίσουν, όχι το ΝΑΤΟ ως συμμαχία».

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στον βίαιο επιθετικό της πόλεμο για να εισβάλει σε μια άλλη χώρα, ενώ η Ουκρανία τις χρησιμοποιεί για να αμυνθεί», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Όσον αφορά τα αιτήματα της Ουκρανίας να γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ, είπε ότι στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, οι σύμμαχοι θα «επιβεβαιώσουν» ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις και την επεξεργασία της ακριβούς φόρμουλας που θα δημοσιοποιηθεί όταν συμφωνήσουμε», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι , που αναμένεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου, ζητά σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με την προοπτική της ένταξης μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία. Αλλά τα κράτη μέλη εξακολουθούν να αναζητούν μια κοινή γραμμή σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι πρόθυμα να προσφέρουν στην Ουκρανία.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ