ΗΠΑ

Θα τουμπάρει τον Μπάιντεν ο Ερντογάν; Το Politico δίνει απαντήσεις

Όλα τα βλέμματα σήμερα το πρωί είναι στραμμένα στην συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν. Ιδίως μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις με το τριμερές μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας σχετικά με τις διαδικασίες ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον Τούρκο ηγέτη  και "ανυπομονεί να δει τον Πρόεδρο Ερντογάν" στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το κείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε αργότερα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ισπανία σήμερα Τετάρτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνο εάν μια συμφωνία ήταν πιθανή. Αλλά πηγές σημείωσαν ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε σημείο όπου τουλάχιστον μια δήλωση προθέσεων θα μπορούσε να εγκριθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ο Ερντογάν υπήρξε συχνά το προβληματικό παιδί εντός της συμμαχίας.

Σύμφωνα με το Politico διεκδικεί την επανεκλογή του το ερχόμενο καλοκαίρι μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία, κατά τη διάρκεια των οποίων ενίσχυσε την εξουσία του μέσω συνταγματικών αλλαγών, φυλακίζοντας πολλούς από τους φερόμενους ως επικριτές του και καταστέλλοντας τα μέσα ενημέρωσης. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αποφάσισε ότι ο ισχυρός οπλισμός του ΝΑΤΟ θα αποτελούσε καλή εσωτερική πολιτική.

"Ο Ερντογάν είναι ο πιο αδύναμος κρίκος του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Jonathan Schanzer, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. "Αλλά ο Μπάιντεν έχει αρκετά πράγματα στο πιάτο του. Πάρα πολλά, στην πραγματικότητα. Ό,τι κι αν νομίζει ο Ερντογάν ότι θα πάρει, μπορεί να διαπιστώσει ότι θα πρέπει να μπει στη σειρά. Μπορεί να κερδίσει μια παραχώρηση, αλλά με ποιο κόστος; Η Τουρκία είναι ο λόγος που αρκετά κράτη του ΝΑΤΟ έχουν διερευνήσει έναν μηχανισμό εκδίωξης, τον οποίο το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει επί του παρόντος".

"[Ο Ερντογάν] είναι πολύ καλός στο να μετατρέπει ό,τι είναι καλό για την Τουρκία σε ό,τι είναι καλό για τον Ερντογάν", δήλωσε ο Soner Cagaptay, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο Ινστιτούτο Πολιτικής της Ουάσινγκτον για την Εγγύς Ανατολή. "Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα το χρησιμοποιήσει αυτό για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του πριν από τις εκλογές στην Τουρκία".

Πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η ανησυχία του Ερντογάν για τους Κούρδους μαχητές είναι επίσης ένα βολικό φύλλο συκής για να συγκαλύψει τις πραγματικές του ελπίδες - να κάνει τους Αμερικανούς να εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

"Το επιχείρημα είναι το 'tell' ότι οι Τούρκοι διαπραγματεύονται στην πραγματικότητα με τον Μπάιντεν", δήλωσε ο Στίβεν Κουκ του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Politico. "Ο πρόεδρος Ερντογάν υπολογίζει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι πιο σημαντική για τον Μπάιντεν από τις ανησυχίες του Κογκρέσου για την αποστολή F-16 στην Τουρκία".

Σύμφωνα με το Politico εάν ο Ερντογάν υπογράψει οποιαδήποτε deal, η συμφωνία που θα υπογράψει, από πολλές απόψεις, θα αποδεικνύει πόσο άσχημα απέτυχε η εισβολή του Πούτιν.

Μεταξύ των δικαιολογιών του Ρώσου ηγέτη για το πέρασμα στην Ουκρανία ήταν να αποτρέψει την ένταξή της, ή οποιουδήποτε άλλου ανατολικοευρωπαϊκού έθνους, στο ΝΑΤΟ, το οποίο δημιουργήθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως προπύργιο στην επιθετικότητα από την τότε Σοβιετική Ένωση. Η ιδρυτική αρχή του οργανισμού είναι γνωστή ως Άρθρο Πέντε: ότι αν κάποιο μέλος δεχθεί επίθεση, τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας είναι υποχρεωμένα να έρθουν να το υπερασπιστούν.

Ο Πούτιν στοιχημάτισε ότι με αντίπαλο την Ρωσία, το ΝΑΤΟ θα διασπαστεί και θα αντισταθεί στο να σπεύσει σε βοήθεια ενός μη μέλους. Αντ' αυτού, όμως, η συμμαχία συσπειρώθηκε, με πολλά από τα μέλη της να στέλνουν όπλα και χρήματα για την άμυνα του Κιέβου, συνεχίζει το Politico. 

Και ενώ η ίδια η Ουκρανία έχει αμφιταλαντευτεί ως προς την ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ, η εισβολή του Πούτιν ώθησε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, να το πράξουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ