ΗΠΑ

Πολύ μπροστά! Συνεργασία για ανταγωνισμό αστικού πολέμου υψηλής τεχνολογίας

Η κατανόηση των προηγμένων τεχνολογιών του Ισραήλ, το έχει καταστήσει ιδιαίτερα πολύτιμο εταίρο στον σχεδιασμό και ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, επομένως οι δύο χώρες  ΗΠΑ και Ισραήλ συνεχίζουν να συνεργάζονται για την άμυνα πυραύλων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο στρατός των ΗΠΑ αγόρασε πρόσφατα ένα ζευγάρι του αντιαεροπορικού συστήματος Iron Dome ως προσωρινή επιλογή και εξετάζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, αποδεικνύοντας τη σημασία της ισραηλινής τεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα. Στο εξής, οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εργαστούν προς μια περιφερειακή αρχιτεκτονική αντιπυραυλικής άμυνας που βασίζεται στις Συμφωνίες του Αβραάμ.

Σε μια ισραηλινή έρημο, διαφορετικά αυτόνομα drones θα «σέρνονται στις γωνίες και θα επιπλέουν» μέσα από τις πόρτες, θα δημιουργούν τρισδιάστατες διατάξεις εσωτερικών χώρων και θα ταξινομούν αυτόματα ανθρώπους, ζώα και άλλα αντικείμενα (ένας άνθρωπος τοποθετεί μια συσκευή σε έναν τοίχο και του επιτρέπεται να « δει» απειλές από την άλλη πλευρά).

Τουλάχιστον, αυτή είναι η ελπίδα για τον επερχόμενο διαγωνισμό MoSAIC, που διοργανώνεται από τη διεύθυνση έρευνας του ισραηλινού στρατού και τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης Ανώμαλου Πολέμου (IWTSD) του Πενταγώνου. Η ιδέα είναι να δοκιμαστεί η πιο πρόσφατη τεχνολογία αστικού πολέμου και να δούνε, ποια συστήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε συντονισμό μεταξύ τους σε ένα από τα πιο οδυνηρά σενάρια μάχης του στρατού.

«Είναι προφανές ότι, δεν θα υπάρξει μια ενιαία τεχνολογική λύση αλλά μάλλον μια εργαλειοθήκη με κλιμακούμενες, πολυεπίπεδες, αρθρωτές και πολυλειτουργικές δυνατότητες που θα επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελούν εξ αποστάσεως και αυτόνομα, το πλήρες φάσμα των αποστολών σε εσωτερικούς χώρους», αναφέρει ο ιστότοπος του MoSAIC.

Το τμήμα επίδειξης του διαγωνισμού «φυσικού τεστ», θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στο Yeruham στην έρημο Negev στο νότιο Ισραήλ.

Για τις ΗΠΑ, είναι μια ευκαιρία να δουν κάποια ισραηλινή τεχνολογία που έχει ήδη αποδειχθεί σε αστικές μάχες, συμπεριλαμβανομένης κάποιας τεχνολογίας που είναι γενικά ταξινομημένη αλλά έχει λάβει άδεια να διαγωνιστεί.

«Αυτά τα συστήματα έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους και τώρα αναβαθμίζονται, καθώς οι προκλήσεις γίνονται πιο περίπλοκες», είπε μια αμυντική πηγή.

Ο Tal Inbar, ανώτερος ισραηλινός αναλυτής που ειδικεύεται στα μη επανδρωμένα συστήματα, είπε στο Breaking Defense ότι οι ισραηλινές εταιρείες έχουν «αναπτύξει drones, ρομπότ εδάφους και βοηθητικά συστήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν στόχους σε περιορισμένες περιοχές και να τους επιτεθούν είτε με ολοκληρωμένα συστήματα είτε με κοινή χρήση δεδομένων με άλλα ρομποτικά συστήματα».

Αυτές οι δυνατότητες, θα κάλυπταν μερικές από αυτές που επιδιώκει ο ανταγωνισμός. Η επίσημη λίστα λέει ότι, η τεχνολογία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία από τις πέντε προκλήσεις: πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους, χαρτογράφηση δωματίου, σήμανση ανθρώπου/αντικειμένου, τακτικά ρομποτικά συστήματα και ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας.

Αυτό το τελευταίο, η ανίχνευση ανθρώπινης παρουσίας, σημαίνει την ικανότητα να «αισθανόμαστε» μέσα από τοίχους. Μια από τις ισραηλινές εταιρείες που συμμετέχουν στον ανταγωνισμό, η CAMERO-TECH, για παράδειγμα, κατασκευάζει μια συσκευή που μπορεί να τοποθετήσει ένας στρατιώτης στον τοίχο που μπορεί να «βλέπει» από την άλλη πλευρά και να επισημαίνει πιθανές απειλές. (Μια έκδοση αυτής της τεχνολογίας παρουσιάστηκε στη γαλλική σειρά κατασκοπείας The Bureau.)

Η CAMERO-TECH είναι ένας από τους περίπου 40 ανταγωνιστές του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του MoSAIC, από μεγάλες εταιρείες έως ιδιώτες έως ερευνητικές ομάδες πανεπιστημίων του Ισραήλ και της Αμερικής.

Οι εταιρείες ανταγωνίζονται συνολικά για 600.000 δολάρια, χωρισμένα σε καθεμία από τις πέντε μίνι προκλήσεις. Ίσως το πιο σημαντικό, οι νικητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και θα γίνουν δεκτοί σε ένα διάσημο πρόγραμμα start-up από το Merge Institute στην Καλιφόρνια.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο, έχει κάνει κάποια βήματα για να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη στην αποστολή του  για παράδειγμα, το Κοινό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης δείχνει την αναγνώριση του στρατού ότι, οι εξελίξεις σε αυτούς τους τομείς πρέπει να ενσωματωθούν με τις τρέχουσες διαδικασίες και πολιτικές. Το Ισραήλ έχει συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε τέτοια προγράμματα από την αρχή και ήταν ιδρυτικό μέλος της Συνεργασίας AI για την Άμυνα, η οποία θέτει τα θεμέλια για το μέλλον του κοινού πολέμου.

Καθώς η συνεργασία υψηλής τεχνολογίας ΗΠΑ-Ισραήλ βαθαίνει, το Ισραήλ μπορεί να αισθανθεί τον αντίκτυπο των κακόβουλων δραστηριοτήτων του Πεκίνου πιο άμεσα και να ενεργήσει ανάλογα. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα  συνεχίσουν να μοιράζονται πληροφορίες για κινεζικές απειλές με Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς αυτή η προσέγγιση βοήθησε να πειστούν άλλοι σύμμαχοι να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι του Πεκίνου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ