ΗΠΑ

Βρήκαν φόρμουλα Μπάιντεν-Μακρόν: Γιατί δεν... "παίρνει" την Γαλλία να κρατήσει για πολύ...μούτρα

Μετά την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, όπου και οι δύο πλευρές «δεσμεύονται» να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, οι Μπλίνκεν και Λεντριάν, θα συναντηθούν σήμερα κατ’ ιδίαν στη Νέα Υόρκη.

Το πιο σημαντικό ρήγμα εδώ και δεκαετίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, φάνηκε να βελτιώνεται την Τετάρτη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είχαν τηλεφωνική συνομιλία  για να εξομαλύνουν τα πράγματα.

Σε μια ημίωρη συνομιλία  που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «φιλική», οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν το μέλλον, μετά τη σφοδρή αντίρρηση των Γάλλων όταν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία ανακοίνωσαν νέα αμυντική συμφωνία Ινδο-Ειρηνικού την τελευταία εβδομάδα, που κόστισε στους Γάλλους, ένα συμβόλαιο υποβρυχίων αξίας δισεκατομμυρίων. Η Γαλλία συμφώνησε επίσης να στείλει τον πρέσβη της πίσω στην Ουάσινγκτον.

Σε μια προσεκτικά σχεδιασμένη κοινή δήλωση, οι δύο κυβερνήσεις δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν και ο Μακρόν, «αποφάσισαν να ανοίξουν μια διαδικασία σε βάθος διαβουλεύσεων, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την εξασφάλιση εμπιστοσύνης».

Λοιπόν, ζήτησε συγγνώμη ο Μπάιντεν;

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι της άποψης ότι θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη διαβούλευση.

"Ο πρόεδρος ελπίζει, ότι αυτό είναι ένα βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα σε μια μακρά, σημαντική, σταθερή σχέση που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη Γαλλία", είπε.

Το τηλεφώνημα δείχνει μια αναθέρμανση των σχέσεων και των ιδιοσυγκρασιών των δύο χωρών,  μετά από μέρες «αγανάκτησης» από το Παρίσι προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Γαλλία ανακάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους πρέσβεις της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμφωνία AUKUS, που ισοδυναμούσε «με μαχαιριά στην πλάτη» από συμμάχους. Στο πλαίσιο του αμυντικού συμφώνου, η Αυστραλία  ακύρωσε  σύμβαση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων ντίζελ και την απόκτηση αμερικανικών πυρηνικών πλοίων.

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι ο Γάλλος πρέσβης  «θα έχει εντατική δουλειά με ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους» κατά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Υπενθυμίζουμε ότι αρκετοί πολιτικοί ηγέτες, δεξιοί και αριστεροί, κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει ισχυρά μέτρα, όπως η αποχώρηση της Γαλλίας από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Αλλά αυτή δεν είναι η εκ των προτέρων προτιμώμενη επιλογή, αν κρίνουμε από τις παρατηρήσεις της Florence Parly, Υπουργού των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ερωτήσεων στη Γερουσία.

«Η Ατλαντική Συμμαχία έχει μια βασική δραστηριότητα που είναι η συλλογική άμυνα της Ευρώπης, αυτό είναι το άρθρο 5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό, αλλά και η Γαλλία παίζει τον ρόλο της δείχνοντας την αλληλεγγύη της, για παράδειγμα, στα Βαλτικά κράτη. Αλλά ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ, δεν είναι η αντιπαράθεση με την Κίνα. Ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ είναι η υπερατλαντική ασφάλεια. Και αυτό είναι που πρέπει να υπενθυμίσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες », εξήγησε  η  Παρλί.

https://www.youtube.com/watch?v=axChDOmvhXY

Ο Μπάιντεν και ο Μακρόν συμφώνησαν, ότι η κατάσταση θα επωφεληθεί από ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ συμμάχων, για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Να τονίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τη δική της νέα στρατηγική για την ενίσχυση των οικονομικών, πολιτικών και αμυντικών δεσμών στην τεράστια περιοχή, που εκτείνεται από την Ινδία και την Κίνα μέσω της Ιαπωνίας έως τη Νοτιοανατολική Ασία και ανατολικά από τη Νέα Ζηλανδία έως τον Ειρηνικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγνωρίζουν επίσης τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τον Γάλλο πρέσβη στην Αυστραλία, ανέφερε το Elysee, προσθέτοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Scott Morrison.

Οι εταίροι της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνησαν την Τρίτη να θέσουν τη διαφορά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, η σύγκρουση με την Ουάσινγκτον θα μπορούσε να έχει επιζήμιες συνέπειες, για τις γαλλικές δυνάμεις καθώς το 2015, ο στρατηγός  Vincent Desportes  ανέφερε ότι η Γαλλία μπορεί να ξεκινήσει  επιχειρήσεις, μόνο αν  οι Ηνωμένες Πολιτείες  παρέχουν την υποστήριξή τους .

Και αυτό απεικονίζει η επιχείρηση Μπαρκάνε (γαλλική επιχείρηση Μπαρκάν στις νότιες παρυφές της Σαχάρας). Όχι πολύ καιρό πριν, ο φόβος στο Παρίσι ήταν να δει το Πεντάγωνο να αποσύρει την υποστήριξή του στις γαλλικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βασικών τομέων, όπως οι αεροπορικές μεταφορές, ο ανεφοδιασμός καυσίμων και οι πληροφορίες.

https://www.youtube.com/watch?v=DX9KvQEJ1EE&t=1s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...