ΗΠΑ

Κόλλησε στον τοίχο τον Μπάιντεν για το Αφγανιστάν ο Στρατηγός Πετρέους

Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν είναι ατιμωτική, καθώς απογοητεύει τους Αφγανούς στον καθημερινό τους αγώνα ενάντια στους πρώην καταπιεστές τους, δήλωσε ο απόστρατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ και πρώην διευθυντής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

«Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι αν υπάρχει αναγνώριση στην Ουάσινγκτον ότι οι ατελείωτοι πόλεμοι δεν τελειώνουν με απόσυρση ή υποχώρηση της αμερικανικής εμπλοκής», δήλωσε ο Πετρέους. «Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, για παράδειγμα, φαίνεται ότι ο ατέλειωτος πόλεμος θα συνεχιστεί και είναι πολύ πιθανό να χειροτερέψει, όπως φαίνεται ήδη να συμβαίνει».

Ο στρατηγός Petraeus μιλούσε σε ένα σεμινάριο στο διαδίκτυο που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία ενός βιβλίου του Γάλλου φιλόσοφου και ακτιβιστή των δικαιωμάτων Bernard-Henri Levy για το Αφγανιστάν. Στο σεμινάριο της 26ης Ιουλίου, είπε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει στην επιστροφή ενός «βάναυσου μεσαιωνικού καθεστώτος στο οποίο οι εξτρεμιστές βρίσκουν ξανά ασφαλές καταφύγιο».

Ο στρατηγός Petraeus ήταν διοικητής της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας για την Ασφάλεια και διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του Αφγανιστάν από τις 4 Ιουλίου 2010 έως τις 18 Ιουλίου 2011. Διετέλεσε επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Έγραψε τον πρόλογο του βιβλίου, Past as Prologue: Revisiting's Bernard-Henri Levy's 2002 Report on Afghanistan.

Το βιβλίο είναι η πρώτη αγγλική μετάφραση της έκθεσης που έγραψε ο Levy το 2002 μετά την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν κατόπιν αιτήματος του τότε Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ. Στάλθηκε για να αξιολογήσει τις συνθήκες επί τόπου και να καθορίσει πώς η Γαλλία θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγέννηση του Αφγανιστάν ως έθνος μετά τον πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα.

«Περιττό να πούμε ότι η επιστροφή της κυριαρχίας των Ταλιμπάν θα μπορούσε στην καλύτερη περίπτωση να υπονομεύσει ή στη χειρότερη να αντιστρέψει μεγάλο μέρος της προόδου που επιτεύχθηκε εκείνο το διάστημα», δήλωσε ο Στρατηγός Πετρέους. «Καθώς αυτή η προοπτική εμφανίζεται, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε αυτό που κάποτε ελπίζαμε και οραματιζόμασταν επανεξετάζοντας την έκθεση του κ. Levy πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ».

Στην επόμενη έκθεσή του, ο κ. Levy πίεσε τη Γαλλία να αναλάβει έναν βασικό ρόλο σε τομείς που κυμαίνονται από την ενίσχυση του κράτους δικαίου και τα δικαιώματα των γυναικών μέχρι την αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

'Προδοσία' 


Η απόφαση αποχώρησης από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ήταν «προδοσία» στο λαό του Αφγανιστάν, είπε ο κ. Λέβι στο σεμινάριο.

"Είναι ακόμη πιο καταθλιπτικό για μένα ως παλιός φίλος του Αφγανιστάν να βλέπω την κατάσταση, την οποία αντιμετωπίζουμε εμείς, Αφγανοί και Δυτικοί μαζί, εννοώ αυτήν την απόσυρση, αυτήν την προδοσία από την Αμερική και τη Δύση γενικά", δήλωσε ο κ. Lévy, ο οποίος είναι συγγραφέας 30 βιβλίων. «Είναι τόσο λυπηρό γιατί η πρόοδος ήταν σημαντική. Ήμασταν σε καλό δρόμο και αποφασίσαμε να τον κόψουμε ».



Επικίνδυνες Εξαρτήσεις
 

Ο Τζαβίντ Αχμάντ, ο Αφγανός πρεσβευτής στα ΗΑΕ, επέκρινε τη διαχείριση του πολέμου στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι κοιτάζοντας τη θετική πλευρά της εμπλοκής της Δύσης, οι απλοί Αφγανοί βλέπουν το Αφγανιστάν ως ένα γεμάτο ποτήρι, γιατί τελικά αυτό είχε σημασία για αυτούς», είπε ο Αχμάντ στο σεμινάριο.

"Είναι επιζώντες. Αλλά και πάλι, οι Αφγανοί έχουν επίσης τα μάτια τους ανοιχτά σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ειδικά αυτή τη στιγμή. Και έτσι, για τη συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών που πιστεύουν ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο, πραγματικά θα έχει σημασία αν τελικά θα πετάξουμε εντελώς το ποτήρι».

Ο Αχμάντ είπε ότι η χώρα του δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ξεπεράσει τις «επικίνδυνες εξαρτήσεις» και είπε ότι οι πολέμαρχοι έχουν γίνει κεντρικό μέρος της δυναμικής του Αφγανιστάν.

«Τώρα, λέω ότι η λέξη “πολεμική” είναι ένας πολύ φορτωμένος όρος, σύμφωνα με τον οποίο, στο σημερινό πλαίσιο, λαμβάνουν χώρα πολλές εγκληματικές δραστηριότητες, από το οργανωμένο έγκλημα έως τη διακίνηση ναρκωτικών, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, την ανάληψη πολιτικής τύπου μαφίας », είπε.

Ένας άλλος παράγοντας που ο πρέσβης ανέφερε ως ένα από τα εμπόδια στην ευημερία του Αφγανιστάν είναι η εξάρτησή του από το Πακιστάν.

«Θα αναφέρω την παρόμοια, πολύ επικίνδυνη και τοξική εξάρτηση από το Πακιστάν. Τώρα, αυτή η εξάρτηση και η εξάρτηση και πολλές φορές η υπερβολική εξάρτηση από την αρχή της εκστρατείας αποδείχθηκαν πιο επικίνδυνα από οτιδήποτε άλλο.. Και αυτό είναι το επιχείρημά μου, και αυτός είναι ίσως ο βασικός λόγος για τη συλλογική μας αποτυχία στο Αφγανιστάν», είπε.

«Το Πακιστάν διαθέτει σήμερα μια οργανωμένη μαχητική δύναμη μεγάλης κλίμακας που επιχειρεί στο Αφγανιστάν. Και σήμερα εννοώ πώς άλλαξε αυτός ο σχηματισμός από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποχώρηση, οι Αφγανοί Ταλιμπάν είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολύπλοκης μαχητικής δύναμης», είπε.

Οι Ταλιμπάν μαχητές στο Αφγανιστάν προχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες και προκάλεσαν

Από τότε που ανακοινώθηκε ότι σχεδόν όλα τα ξένα στρατεύματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει εδάφη από κυβερνητικές δυνάμεις σε σημαντικές πόλεις όπως η Χεράτ και η Κανταχάρ.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ