Aμετανόητος φαίνεται ο Τραμπ, ο οποίος φαίνεται πως μέχρι και πριν λήξει η θητεία του, θα υπερασπίζεται τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Βέτο στο σχέδιο νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) των ΗΠΑ του 2021, ύψους 740 δισ. δολαρίων, που προβλέπει και την υποχρεωτική επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την κυβέρνηση της χώρας, για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, είναι αποφασισμένος να θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο ίδιος τόνισε σε tweet του την Τρίτη.
«Ελπίζω ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν 'όχι' στον Εθνικό Νόμο για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA), ο οποίος είναι πολύ αδύναμος. Εγώ θα θέσω βέτο» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του. Έτσι, αν ψηφιστεί άμεσα, τις κυρώσεις θα υποχρεωθεί να επιβάλλει ο Τραμπ.
Βέβαια, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το πέρας ενός χρόνου ο πρόεδρος μπορεί να ακυρώσει τις κυρώσεις υπό την προϋπόθεση ότι θα πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι:
- η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της δεν κατέχει πλέον το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή ένα σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
- κανένας υπάλληλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή του αμυντικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν λειτουργούν ούτε συντηρούν εντός της Τουρκίας κανένα σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 ή σύστημα που το έχει διαδεχθεί.
- ο πρόεδρος έλαβε αξιόπιστες διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι αυτή δεν θα εμπλέκει εν γνώσει της ή δεν θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ξένο να συμμετάσχει εκ μέρους της στην άσκηση οποιασδήποτε δραστηριότητας για την επαναπόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που υπόκειται σε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA.
Δεν θα δεχθεί κυρώσεις η Τουρκία από την ΕΕ
Για μια ακόμη φορά η Τουρκία φαίνεται να βγαίνει αλώβητη από την διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.
Θα υπάρξουν κάποια μέτρα πιθανότατα στα στελέχη της TRAO της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών και σε κάποιους άλλους αξιωματούχους αλλά δεν θα υπάρξουν κυρώσεις στις τράπεζες, στον τουρισμό ή στα θέματα της τελωνειακής ένωσης.
Επίσης φαίνεται ότι απορρίπτεται το σενάριο επιβολής embargo όπλων στην Τουρκία καθώς οι περισσότερες χώρες διάκεινται αρνητικά.
H Ελλάδα, η Γαλλία και η Κύπρος ζητούν σκληρές κυρώσεις και embargo όπλων προς την Τουρκία αλλά αυτή η θέση δεν υιοθετείται από την ΕΕ και δεν θα περάσει στην Σύνοδο Κορυφής.
Ποιες χώρες στηρίζουν την Τουρκία
Φαίνεται ότι η Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ουγγαρία αλλά και η Γερμανία θέλουν να διατηρήσουν καλές σχέσεις με την Τουρκία.
Θα υπάρξουν κάποιες υποτυπώδεις κυρώσεις αλλά άνευ ουσίας περισσότερο ως τροχιοδεικτική προειδοποίηση παρά ως μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας. Οι εμπορικοί δεσμοί, οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων και βεβαίως ο τουρισμός αλλά και ο ρόλος της Τουρκίας σε δύο καίρια ζητήματα στην διαχείριση 4 εκατ μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία… και όχι στην Ευρώπη αλλά στην εμπλοκή της Τουρκίας στο Nagorno Karabakh δεν υποτιμώνται από την ΕΕ….