Κυρώσεις στην Τουρκία προτείνει αμερικανικό νομοσχέδιο, που ήρθε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (03/12, τοπική ώρα), λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και ο Nord Stream 2.
Το σχέδιο προϋπολογισμού Άμυνας των ΗΠΑ προτείνει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, S -400, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (03/12, τοπική ώρα), καθώς και στον Nord Stream 2.
Χαρακτηριστικά, στο νομοσχέδιο αναφέρεται το εξής:
«Το αργότερο 30 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες κυρώσεις».
Οι κυρώσεις πρέπει να στρέφονται εναντίον Τούρκων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην αγορά των S-400.
Προβλέπεται, επίσης, να ανακοινωθεί ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας από την Άγκυρα είναι μια «ουσιώδης συναλλαγή» που συνεπάγεται κυρώσεις όπως ορίζονται στον Νόμο περί Κυρώσεων των ΗΠΑ (CAATSA).
Η Τουρκία ευελπιστεί σε επίλυση του ζητήματος με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Πέμπτη (03/12), κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε πολιτικό forum, πως η χώρα του ευελπιστεί να λυθεί το εν λόγω ζήτημα με τη νέα διοίκηση των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο Τσαβούσογλου είπε:
«Κατά την προηγούμενη διοίκηση των ΗΠΑ, είχαμε ένα πρόβλημα με τους S-400. Οι Πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ είχαν έναν καλό διάλογο και είχαν μια ειλικρινή σχέση, συζητώντας όλα τα προβλήματα. Δυστυχώς, το πρόβλημα παρέμεινε. Προσφέραμε στις ΗΠΑ τη δυνατότητα σχηματισμού μιας ομάδας εργασίας για τους S-400 υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ υποστήριξε αυτήν την ιδέα για να αμβλύνει την ανησυχία και τη θέση μας σχετικά με τους S-400, αλλά αυτοί (οι Αμερικανοί) απέρριψαν αυτήν την πρόταση».
Ο ίδιος πρόσθεσε:
«Το μόνο που χρειαζόμαστε από την τρέχουσα ή τη μελλοντική διοίκηση είναι να λάβουμε μέρος στην επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου αντί για τη γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων».
Τι προβλέπεται για τον Nord Stream 2
Το Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός 745 μιλίων που θα μεταφέρει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στο έργο και επιδιώκουν να εξάγουν περισσότερο δικό τους υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Μόσχα χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένης της απειλής κυρώσεων, ως αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το NDAA περιλαμβάνει επέκταση των κυρώσεων, που έχουν σχεδιαστεί για να διαταράξουν το έργο, σύμφωνα με κοινή επεξηγηματική δήλωση που εξέδωσε η αρμόδια Επιτροπή.
Ως εκ τούτου, οι εκτεταμένοι περιορισμοί στοχεύουν σε μεγαλύτερο εύρος εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν υπηρεσίες ασφάλισης, αντασφάλισης, αναδοχής, δοκιμών, επιθεώρησης ή πιστοποίησης «απαραίτητες ή ουσιώδεις για την ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου».
Οι πάροχοι υπηρεσιών ή εγκαταστάσεων για αναβαθμίσεις τεχνολογίας ή η εγκατάσταση εξοπλισμού συγκόλλησης για μετασκευή ή πρόσδεση οχημάτων τοποθέτησης σωλήνων κινδυνεύουν επίσης από κυρώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επηρεαστούν περίπου 120 εταιρείες από περισσότερες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.