Την προέλασή τους συνεχίζουν οι αντάρτες σε πόλεις στρατηγικής σημασίας στη Συρία, με τη Δαμασκό να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.
Αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ βρίσκονται στις παρυφές της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία και μόλις 180 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό. Οι ολονύκτιοι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη γέφυρα Ραστάν, προς τη Χομς, δεν ανέκοψαν την πορεία τους, συνεχίζουν την προέλασή τους μετά την πανηγυρική κατάληψη της Χάμα.
Το κλίμα στη Δαμασκό είναι εξαιρετικά τεταμένο.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προσβλέπουν σε ανατροπή του καθεστώτος.
Οι κάτοικοι, περιγράφουν μια ατμόσφαιρα ανασφάλειαςκαι φόβου, με πολλούς να σπεύδουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη.
O αρχηγός της HTS, Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, δήλωσε ότι «στόχος» της επιχείρησης των ανταρτών είναι «η ανατροπή του καθεστώτος» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ο διοικητής των ανταρτών Χασάν Αμπντούλ Γκάνι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε σήμερα, παρότρυνε τους ανώτατους αξιωματούχους του συριακού στρατού να λιποτακτήσουν.
Αντάρτες πυροβολούσαν στον αέρα, γκρέμισαν το άγαλμα του Άσαντ, έβαλαν φωτιά στο γιγάντιο πορτρέτο του κρεμασμένο σε δημοτικό κτίριο. «Η χαρά μας είναι η χαρά των αμάχων, συνεχίζουμε για τη Δαμασκό, Θεού θέλοντος», δήλωσε ένας από τους αντάρτες. Κάποιοι κάτοικοι της Χαμά βγήκαν στους δρόμους για να επευφημήσουν τους αντάρτες.
Αξιωματούχοι εγκαταλείπουν κυβερνητικά κτίρια στη Σουέιντα
Σύροι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο κυβερνήτης της Σουέιντα, εγκατέλειψαν σήμερα κυβερνητικά κέντρα και κτίρια στην πόλη αυτή της νότιας Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ο κυβερνήτης της Σουέιντα, οι αρχηγοί της αστυνομίας και της φυλακής, καθώς και ο τοπικός αρχηγός του (κυβερνώντος) κόμματος Μπάαθ εγκατέλειψαν τα γραφεία τους στη Σουέιντα, καθώς τοπικοί μαχητές πήραν τον έλεγχο ορισμένων σημείων διέλευσης στην επαρχία», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Το μέσο ενημέρωσης Suwayda24 δημοσίευσε φωτογραφίες του προσωπικού που εγκαταλείπει την έδρα της αστυνομίας και άλλες που δείχνουν μαχητές να καταστρέφουν μια φωτογραφία του προέδρου Μπασάρ αλ- Άσαντ.
Υποχωρούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ -Μήνυμα ανατροπής από τους αντάρτες
Όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Σαμπαχίι, κάτοικος της Χάμα: «Περιμέναμε αυτήν την ημέρα για πολύ καιρό. Φοβόμασταν να βγούμε έξω τη νύχτα και μας στέρησαν τα δικαιώματά μας».
Οι αντάρτες υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο έξω από τη Χάμα και ότι απελευθέρωσαν κρατούμενους από τη φυλακή της πόλης. Έπειτα από πέντε ημέρες πολιορκίας οι δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ υποχωρούν, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ανασύνταξη.
Ο Υπουργός Άμυνας της Συρίας, Αλί Μαχμούντ Αμπάς, ανέφερε πως: «Είναι ένα προσωρινό μέτρο τακτικής. Οι δυνάμεις μας παραμένουν αναπτυγμένες γύρω από την πόλη της Χάμα, πλήρως προετοιμασμένες και έτοιμες να εκτελέσουν τα εθνικά και συνταγματικά τους καθήκοντα».
Μιλώντας στο CNN, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ Τζολανί, αρχηγός της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ διαμηνύει ότι στόχος είναι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο της Συρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.
Στους 115.000 οι εκτοπισμένοι σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Νοτιότερα, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Χομς, ειδικά μέλη της κοινότητας των αλεβιτών, στην οποία ανήκει κι ο πρόεδρος Άσαντ, εγκατέλειπαν την πόλη υπό το φόβο της προέλασης των ανταρτών.
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για 115.000 εκτοπισμένους σε μια εβδομάδα.
Καταιγιστικές είναι την ίδια ώρα οι εξελίξεις και στην ανατολική Συρία, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να αποσύρονται από την πόλη Ντέιρ Ελ Ζορ κατευθυνόμενες κεντρικά, ενώ σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν ανακαταλάβει εδάφη στην περιοχή.
Προετοιμασμένοι οι κάτοικοι της Δαμασκού -Έχουν συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης, στα ύψη οι τιμές
Στη Δαμασκό, πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν προμήθειες για να είναι προετοιμασμένοι. «Κάθε φορά που κυκλοφορούν φήμες, ρίχνονται στο ψωμί, το ρύζι, τη ζάχαρη, τα απορρυπαντικά», λέει ο 56χρονος Αμίν, που διατηρεί παντοπωλείο στη συνοικία Σεΐχ Σάαντ. «Σήμερα ανεφοδιάστηκα δύο φορές, για να καλύψω τη ζήτηση», σχολίασε.
Οι φήμες και οι ψευδείς ειδήσεις εντείνουν την αγωνία και την ανησυχία των κατοίκων. Το υπουργείο Άμυνας κατήγγειλε ότι κυκλοφορούν πλαστά βίντεο, όπως κάποια που δείχνουν εκρήξεις στην έδρα του γενικού επιτελείου, και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τα «ψέματα», στόχος των οποίων είναι «να σπείρουν το χάος και τον πανικό».
Λόγω της κατάστασης αυτής η τιμή ορισμένων προϊόντων αυξήθηκε κατά 30% στην πρωτεύουσα, όπως λένε οι κάτοικοι. Παράλληλα, το δολάριο έσπασε κάθε ρεκόρ: η ισοτιμία του, από 15.000 λίρες στις 27 Νοεμβρίου, σήμερα έφτασε τις 19.000 λίρες Συρίας.
Στα εστιατόρια και τα καφενεία της συνοικίας Μπαμπ Σαρκί, ο κόσμος είναι λιγοστός. Κάποια μαγαζιά κλείνουν μόλις πέσει το σκοτάδι, λόγω έλλειψης πελατών.
Το Πανεπιστήμιο της Δαμασκού ανέβαλε επ’ αόριστον τις εξετάσεις τριμήνου και η Συριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανέστειλε μέχρι νεωτέρας τους αγώνες, κατόπιν αιτήματος των περισσότερων ομάδων της πρώτης κατηγορίας.
Η σημερινή ημέρα κύλησε ήσυχα. Το επίσημο πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κατά την προσευχή της Παρασκευής στα τζαμιά οι ιμάμηδες κάλεσαν τους πιστούς «να μην πανικοβάλλονται (…) και να σταθούν σαν ένας άνθρωπος στο πλευρό του συριακού αραβικού στρατού για να υπερασπιστούν την πατρίδα», τονίζοντας ότι αυτή είναι «η ευθύνη όλων».
Ορισμένοι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν μεταδίδουν πλέον ψυχαγωγικό πρόγραμμα αλλά μόνο ενημερωτικά δελτία και πατριωτικά τραγούδια. Και στα τηλεοπτικά κανάλια, οι πολιτικοί αναλυτές και οι ανταποκριτές διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Κάποιες φορές παίρνουν τον λόγο «αυτόπτες μάρτυρες» από μεγάλες πόλεις που διαψεύδουν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν άλλες περιοχές, πέρα από το Χαλέπι και τη Χάμα.