Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται το τέλος της Ουκρανίας-Η Μόσχα δεν συμφωνεί με την παράδοση ουκρανικών εδαφών με αντάλλαγμα ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Η κατάσταση με την λιποταξία στον ουκρανικό στρατό συνεχίζει να επιδεινώνεται, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία τόσο στους στρατιωτικούς όσο και στους πολιτικούς.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η ουκρανική βουλή κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να βρει μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά κάθε κίνηση επιδεινώνει την κρίση.

Παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση της πειθαρχίας και ψήφιση νέων νόμων για τη διατήρηση των στρατευμάτων στο μέτωπο, η λιποταξία συνεχίζει να αυξάνεται.

Ρώσοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι “στην πρώτη γραμμή ορισμένες ουκρανικές εφεδρικές μονάδες αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στις μάχες, εγκαταλείποντας μαζικά τη γραμμή επαφής”.

 

Η Ρωσία δεν συμφωνεί με την παράδοση ουκρανικών εδαφών  με αντάλλαγμα την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Την πάγια θέση της Ρωσίας επανέλαβε για ακόμα μια φορά η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

H ίδια ανέφερε ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται πως μπορεί να υπάρξει δίκαιη ειρήνη στην περιοχή αν η Ουκρανία αποτελέσει μέλος του ΝΑΤΟ.

Η Ζαχάροβα, μιλώντας για τα δημοσιεύματα ότι η Δύση συζητά μια επιλογή στην οποία η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την αποδοχή του ρωσικού ελέγχου σε μια έκταση του ουκρανικού εδάφους, δήλωσε ότι η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία είναι αδύνατη χωρίς να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς της Ουκρανίας είναι ουδέτερο και αδέσμευτο.

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Ιρίνα Μισίνα γράφει έχοντας πληροφορίες από το Κρεμλίνο ότι στο Κίεβο άρχισαν να συζητούν το ενδεχόμενο παράδοσης μέρους των εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Πληροφορίες σχετικά με αυτό εμφανίστηκαν και στη βρετανική εφημερίδα με επιρροή Financial Times.

«Οι αξιωματούχοι του Κιέβου ανησυχούν ότι δεν έχουν αρκετό στρατιωτικό προσωπικό, δύναμη πυρός και δυτική υποστήριξη για να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχουν περιέλθει στον έλεγχο της Ρωσίας», αναφέρει το ξένο ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο περιθώριο για μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ρωσία  «θα διατηρήσει τον πραγματικό έλεγχο στο ένα πέμπτο περίπου του εδάφους της Ουκρανίας».

Σε αντάλλαγμα για το έδαφος, το Κίεβο αναμένει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας.

Το άρθρο σημειώνει ότι εάν η ρωσική πλευρά συμφωνήσει σε μια «ανταλλαγή εδαφών», μπορούμε να μιλήσουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Βρετανός αναλυτής Αλεξαντερ Μερκούριους δήλωσε ότι οι ουκρανικοί μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σίγουροι για την ήττα τους στο πεδίο της μάχης.

Τόνισε ότι οι στρατιώτες συμφώνησαν ομόφωνα ότι αντιμετώπιζαν ήττα.Οι μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης θερμαίνουν την κατάσταση στα μετόπισθεν.

Όλο και περισσότερα φέρετρα έρχονται από το Ντομπάς, και από την περιοχή του Κούρσκ και του Χαρκόβου και οι Ουκρανοί πολίτες ρωτούν όλο και περισσότερο: γιατί πεθαίνουν οι πατέρες, οι γιοι, οι σύζυγοι, τα αδέρφια τους;
Και πόσο θα διαρκέσει αυτό;

Όσο για τις απώλειες της ουκρανικής πλευράς, είναι πραγματικά τρομερές

Σύμφωνα με ορισμένες στρατιωτικές πηγές, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 80 χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς και τραυματίες μόνο από την 01/01/24 έως την 01/07/24.

Οι απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα μάχης πεζικού ανήλθαν σε 18.544 μονάδες κατά την ίδια περίοδο, ενώ περισσότερα από 80 αεροσκάφη των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων καταρρίφθηκαν και καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από τις 4 Σεπτεμβρίου 2024, οι συνολικές απώλειες της Ουκρανίας πλησίασαν τις 742 χιλιάδες άτομα.

Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο τους νεκρούς, αλλά και το στρατιωτικό προσωπικό που τραυματίστηκε σοβαρά.

Σε αυτή την περίπτωση, τα στατιστικά στοιχεία μπορεί να είναι ελλιπή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι δυνατό να διαπιστωθούν απώλειες του εχθρού, για παράδειγμα, όταν χτυπηθούν μακρινοί στόχοι.

Είναι προφανές ότι υπό αυτές τις συνθήκες τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ουκρανία σκέφτονται εδαφικές παραχωρήσεις και διαπραγματεύσεις

Από αυτή την άποψη, ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Σεργκέι Μάρκοφ γράφει τα εξής στο κανάλι του: «Η Δύση συζητά τώρα ένα τέτοιο σχέδιο για την ειρήνη στην Ουκρανία.

1) Εκεχειρία κατά μήκος της γραμμής επαφής μάχης.

2) Η Ρωσία διατηρεί τον έλεγχο σε όλα όσα ελέγχει, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται νομικά.

3) Η Ουκρανία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ. Αλλά το ΝΑΤΟ παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας μόνο σε εκείνο το τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο δυτικό ειρηνευτικό σχέδιο «παραχώρησης εδάφους σε αντάλλαγμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ» έχει πολλά εμπόδια.

«Πρώτον, η Ρωσία είναι κατηγορηματικά ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης γιατί να συμφωνήσει τώρα η Ρωσία σε αυτό εάν κερδίζει στο πεδίο της μάχης;

Δεύτερον, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ είναι κατηγορηματικά ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί πιστεύουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και πυρηνική καταστροφή», συνοψίζει ο Σεργκέι Μάρκοφ.

Ο Ζελένσκι είναι επίσης επίσημα εναντίον αυτού του σχεδίου, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ουκρανία δεν υπάρχει ως ανεξάρτητη χώρα, και εάν υπάρξει μια «άμεση και σταθερή σύσταση» από την Ουάσιγκτον, τότε δεν θα υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά του.

Ποιος υποστηρίζει το σχέδιο «ανταλλαγής εδαφών» με αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και πόσο ρεαλιστικό είναι;

Η ερώτηση αυτή έγινε στον ειδικό κορυφαίο ερευνητή στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Κονσταντίν Μπλόκχιν (Konstantin Blokhin).

Ο ίδιος ανέφερε :"η συζήτηση για την ανταλλαγή ουκρανικών εδαφών με ταυτόχρονη ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν προέκυψε σήμερα.

Εάν η Ουκρανία δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ , πιθανότατα θα χάσει όχι μόνο έδαφος, αλλά και δυτική υποστήριξη.

Αλλά το πάγωμα κατά μήκος της γραμμής στρατιωτικής επαφής είναι μια επιλογή που δεν είναι επωφελής για τη Ρωσία.

Η Ουκρανία παίρνει ένα διάλειμμα και η Δύση θα αρχίσει να την τροφοδοτεί ξανά με στρατηγικά όπλα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό στους δυτικούς πολιτικούς κύκλους, η Δυτική Ουκρανία παραμένει υπό το ΝΑΤΟ και η Ρωσία διατηρεί όλα τα ανατολικά εδάφη και, φυσικά, όλα τα νέα εδάφη, τα οποία, σύμφωνα με το ρωσικό Σύνταγμα, αποτελούν πλέον μέρος της Ρωσίας.

Αλλά κατά τη γνώμη μου, από στρατηγικής άποψης, θα ήταν λάθος να αφήσουμε το Χάρκοβο, την Οδησσό και τον Νικολάεφ στην Ουκρανία.

Αυτά τα εδάφη ήταν ιστορικά μέρος της Ρωσίας. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή συζητούνται δεκάδες σενάρια που θα μπορούσε να επεκτείνουμε την ζώνη κατοχής.

Τώρα μιλάμε για διαίρεση των εδαφών κατά μήκος της πρώτης γραμμής. Αν δώσουμε το πράσινο φως, θα εντάξουμε μέρος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ , δεν θα μπορεί να γίνει λόγος για αποστρατιωτικοποίηση.

Δηλαδή, όλοι οι στόχοι μας ακυρώνονται αυτόματα.

Αλλά η Δύση μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κόλπο, να προσφέρει ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία και να υποσχεθεί οτιδήποτε, και μετά να τα ξεχάσει όλα, όπως έγινε με τις συμφωνίες του Μινσκ.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας δεν διασφαλίζονται με χαρτάκια, αλλά με αλλαγές στο γεωπολιτικό τοπίο. Νομίζω ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει με τον καιρό να βρίσκονται κοντά της βάσεις του ΝΑΤΟ.

Και αν παραχωρήσουμε τη Δυτική Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, έτσι θα γίνει», κατέληξε ο πολιτικός επιστήμονας.

Το κείμενο για παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία στους  Financial Times δεν εμφανίστηκε τυχαία.Πρόκειται για σκόπιμη κίνηση, αφού πιθανόν η πλειοψηφία των πολιτικών ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπέρ αυτής της επιλογής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...