Ένας Ιρανός νομοθέτης επιβεβαίωσε τις πρόσφατες αναφορές στο διαδίκτυο που υποστήριζαν ότι η Τεχεράνη παρέδωσε βαλλιστικούς πυραύλους στην Ρωσία.
Αποκαλύψεις Μεγατόνων με Κρυφά Νοήματα
Σύμφωνα με ιρανικό μέσο ενημέρωσης, ο Ιρανός βουλευτής Ahmad Bakhshayesh Ardestani, ο οποίος αποτελεί μέρος του συμβουλίου εθνικής άμυνας και της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, αποκάλυψε την υποστήριξη της χώρας του στην Ρωσία στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι δηλώσεις του πολιτικoύ έγιναν δημόσια γνωστές λίγες ώρες αφότου η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη διέψευσε φήμες της αμερικανικής The Wall Street Journal περί μεταφοράς ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στον ρωσικό στρατό.
«Πρέπει να κάνουμε συμφωνίες για τις ανάγκες μας, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών εισαγωγής σόγιας και σιταριού. Μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής προϊόντων [με την Ρωσία] αφορά την αποστολή πυραύλων, ενώ ένα άλλο μέρος της συμφωνίας περιλαμβάνει την αποστολή στρατιωτικών drones στην εν λόγω χώρα» δήλωσε ο Ιρανός.
Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει πως η αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης ή εάν φοβάται δυτικές κυρώσεις κατά του Ιράν, ο βουλευτής απάντησε πως «τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα από όσο είναι τώρα. Δίνουμε πυραύλους στην Χεζμπολάχ, στην Χαμάς και στην Hashd al-Shaabi, οπότε γιατί να μην δώσουμε και στην Ρωσία;»
«Πουλάμε όπλα και παίρνουμε δολάρια. Παρακάμπτουμε τις κυρώσεις μέσω της συνεργασίας μας με την Ρωσία. Εισάγουμε σόγια, καλαμπόκι και άλλα αγαθά από την Ρωσία. Οι Ευρωπαίοι πουλούν όπλα στην Ουκρανία. Το ΝΑΤΟ έχει εισέλθει στην Ουκρανία, οπότε γιατί να μην υποστηρίξουμε και εμείς τον σύμμαχό μας στέλνοντάς του πυραύλους και drones;» εξήγησε ο ίδιος.
Λίγο αργότερα την Κυριακή, ο Νάσερ Καναανί, εκπρόσωπος τύπου του ιρανικού υπουργείου εξωτερικών, είχε σχολιάσει τις φήμες περί μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία λέγοντας πως «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει αποτελέσει ποτέ μέρος της εν εξελίξει σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Ο Καναανί πρόσθεσε πως «η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας χρονολογείται πολύ νωρίτερα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία», μη δίνοντας έτσι μία ξεκάθαρη απάντηση για το εάν η Τεχεράνη παρέδωσε στην Μόσχα βαλλιστικά όπλα.
Όπως και να έχει, ο Ardestani επιβεβαίωσε τις αναφορές και τώρα αναμένουμε την επίσημη απάντηση της Δύσης.