Ένοπλες Συρράξεις

Οι Ουκρανοί σφίγγουν τον κλοιό στο Κουρσκ: Κατέστρεψαν «γέφυρα- κλειδί» επιχειρώντας αποκλεισμό

Στρατηγικού χαρακτήρα ρωσικές υποδομές στοχεύουν τις τελευταίες ώρες οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να διακόψουν τις επικοινωνίες, αλλά και τις γραμμές ανεφοδιασμού της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Politico, το Κίεβο φέρεται να έχει καταστρέψει «γέφυρα- κλειδί» στον ποταμό Σεΐμ του Κουρσκ, συνεχίζοντας την προέλαση που άρχισε στο ρωσικό έδαφος στις 6 Αυγούστου. «Ως αποτέλεσμα του χτυπήματος από την ουκρανική πλευρά, καταστράφηκε μια οδική γέφυρα στον ποταμό Σεΐμ στην περιοχή Γκλουσκόφσκι», δήλωσε ο Αλεξέι Σμιρνόφ, που εκτελεί χρέη κυβερνήτη στο Κουρσκ, στο Telegram.

Από πλευράς Κιέβου δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί το χτύπημα, αλλά η συγκεκριμένη γέφυρα διαδραματίζει νευραλγικό ρόλο στο δίκτυο μεταφορών, καθώς η καταστροφή της διακόπτει την πρόσβαση σε 27 οικισμούς. Κυρίως, όμως, η γέφυρα στον ποταμό Σεΐμ υπήρξε η «η κύρια οδός εκκένωσης των αμάχων» κατά το Politico, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πολιτική πίεση προς την Μόσχα.

Παράλληλα, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν την προέλασή τους στην ευρύτερη περιοχή, καθώς «οι στρατιώτες μας συνεχίζουν να μάχονται, προχωρώντας σε διάφορες κατευθύνσεις από 1 έως 3 χιλιόμετρα», όπως επιβεβαίωσε χθες ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού, στρατηγός, Ολεξάντρε Σίρσκι. «Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» ανέφερε ο Σίρσκι προς τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εδραιώνοντας την κυριαρχία του Κιέβου στην πόλη Σούτζα. Μάλιστα, ο Αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων διόρισε στην Σούτζα τον πρώτο στρατιωτικό διοικητή, στέλνοντας μήνυμα σκληρής ισχύος στο Κρεμλίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να επιχειρεί να ανατάξει τις δυνάμεις του υπό το φόβο των αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας του, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Ειδικότερα, οι Ρώσοι στρατιώτες έφτασαν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Pokrovsk και το Myrnohrad, καλώντας τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν.

Τριγμοί στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος Πρόεδρος αντιμετωπίζει τον… εαυτό του στο εσωτερικό της χώρας του, καθώς όταν ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, ο ίδιος είχε δεσμευθεί πως οι στρατεύσιμοι δεν θα συμμετείχαν στη μάχη. Δεδομένο που φαίνεται να έχει άρδην μεταβληθεί μετά την ουκρανική αντεπίθεση.

Ταυτόχρονα, όμως, τα μηνύματα των νεοσύλλεκτων που καταφθάνουν από ρωσικής πλευράς φωτίζουν αρκετά την εικόνα, αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Κουρσκ, αλλά και με το βαθμό ετοιμότητας των Ρώσων μπροστά στην πιθανότητα αντεπίθεσης των Ουκρανών, που στα μάτια της Μόσχας έμοιαζε κάτι περισσότερο από ισχνή.

Επιπρόσθετα, το Κρεμλίνο είχε αφήσει ανεπαρκώς εκπαιδευμένους εκατοντάδες στρατεύσιμους, στενεύοντας τα περιθώρια μιας συντονισμένης και γρήγορης απάντησης στην επιθετική κίνηση του Κιέβου. «Όταν τα σύνορα δέχθηκαν επίθεση στις 3 τα ξημερώματα από τανκ, υπήρχαν μόνο στρατεύσιμοι που αμύνονταν», ανέφερε μια γυναίκα, μητέρα στρατιώτη που μάχεται στην ευρύτερη περιοχή. «Δεν είδαν ούτε έναν στρατιώτη, ούτε έναν συμβασιούχο — δεν είδαν κανέναν καθόλου. Ο γιος μου τηλεφώνησε αργότερα και είπε: «Μαμά, είμαστε σε σοκ», περιέγραψε χαρακτηριστικά η γυναίκα.


«Η αποστολή στρατευσίμων είναι ένα ακανθώδες ζήτημα στη Ρωσία» εκτιμά ο διεθνής Τύπος, με το Ρώσο Πρόεδρο να δεσμεύεται ηθικά με βάση παλιές υποσχέσεις του ότι οι νεοσύλλεκτοι δεν θα σταλούν να πολεμήσουν, τη στιγμή που οι μητέρες και οι γυναίκες των στρατιωτών αποτελούσαν παραδοσιακά μια φωνή με επιρροή στη χώρα. Η τοποθέτηση, ωστόσο, των στρατεύσιμων στη διασυνοριακή γραμμή μαρτυρείται από την ευκολία προέλασης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που πλέον έχουν προχωρήσει 35 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία, από την έναρξη της εισβολής.

«Έχουμε πάρει τον έλεγχο 1.150 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους και 82 οικισμών», εξήγησε ο Ολεξάντρε Σίρσκι στον Πρόεδρο της Ουκρανίας κι ενώ η μεταχείριση των στρατευσίμων εξακολουθεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τις οικογένειες, σύμφωνα με το CNN. Σε πολιτικό επίπεδο, η ανάπτυξη στρατευσίμων στα σύνορα επικρίθηκε και από ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ενώ η Αντιπολεμική Επιτροπή της Ρωσίας επισήμανε πως «η απουσία σημαντικών στρατιωτικών μονάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα σύνορα τη στιγμή της επίθεσης και η ταυτόχρονη συνεχής διεξαγωγή επιθετικών στρατιωτικών επιχειρήσεων για περισσότερες από 900 ημέρες στο έδαφος της κυρίαρχης Ουκρανίας είναι η καλύτερη απόδειξη ότι ο Πούτιν είναι λέγοντας πάλι ψέματα για την «προστασία της Ρωσίας». «Δεν νοιάζεται για τη Ρωσία, προστατεύει μόνο τον εαυτό του», πρόσθετε.

Ευελπιστώντας, πάντως, στην αντιστροφή της πληγείσας εικόνας της, η Μόσχα μετακίνησε ήδη στρατεύματα (ταξιαρχίες με πάνω από 1.000 άτομα η καθεμιά) στο εσωτερικό της Ουκρανίας, υποστέλλοντας προσώρας την σημαία της εσωτερικής της ασφάλειας.

Αντεπίθεση με… αέριο

Μπροστά στην νέα, αυτή, επιχειρησιακή κατάσταση, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της ρωσικής πόλης Σούτζα, στα 105 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κουρσκ. Σημειωτέον ότι η πόλη Σούτζα συνορεύει με ένα ρωσικό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου, βασικό σημείο για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μέσω Ουκρανίας, στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ