Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Λαβρόφ ξεκαρδίζεται στα γέλια ακούγοντας τη δήλωση Μακρόν για αποστολή δυτικών δυνάμεων στην Ουκρανία (βίντεο)

Απροσδόκητη ήταν η αντίδραση του Σεργκέι Λαβρόφ στη δήλωση Μακρόν για ενδεχόμενο αποστολής δυτικών δυνάμεων την Ουκρανία.

Σε ερώτηση από δημοσιογράφο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται να σκάει στα γέλια και να αγνοεί την ερώτηση.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ζήτημα θα προκύψει «νόμιμα» εάν η Ρωσία διαρρήξει τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου και το Κίεβο υποβάλει τέτοιο αίτημα, σε συνέντευξή του στον Economist που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μακρόν έδωσε συνέντευξη μετά από μια κεντρική ομιλία την περασμένη εβδομάδα, όπου δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι «θνητή» και μπορεί να «πεθάνει» εν μέρει λόγω της απειλής που θέτει η ρωσική επιθετικότητα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Δεν αποκλείω τίποτα, γιατί αντιμετωπίζουμε κάποιον που δεν αποκλείει τίποτα», είπε ο Μακρόν όταν ρωτήθηκε αν εμμένει στα σχόλια που έκανε νωρίτερα φέτος, για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων, που προκάλεσαν σοκ στην Ευρώπη.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα να εξαπολύσει μια νέα μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν είπε ότι «εάν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει παραπέρα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να θέσουμε όλοι στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα» της αποστολής στρατευμάτων, περιγράφοντας την άρνησή του να αποκλείσει μια τέτοια κίνηση ως «στρατηγική κλήση αφύπνισης για τους ομολόγους μου».

Περιέγραψε τη Ρωσία ως «δύναμη περιφερειακής αποσταθεροποίησης» και «απειλή για την ασφάλεια των Ευρωπαίων».

«Έχω έναν ξεκάθαρο στρατηγικό στόχο: η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει στην Ουκρανία», είπε ο Μακρόν.

«Εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Ποιος μπορεί να προσποιηθεί ότι η Ρωσία θα σταματήσει εκεί; Ποια ασφάλεια θα υπάρχει για τις άλλες γειτονικές χώρες, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τις άλλες;» αναρωτήθηκε.

«Να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα έναντι της Κίνας»

«Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα ή μη της ευρωπαϊκής αγοράς στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι «πρέπει κανείς να επιδείξει μεγάλο πραγματισμό και να δει το θέμα σε συνδυασμό με τα στρατηγικά μας συμφέροντα».

«Είναι ένας από τους βασικούς μου στόχους καθώς θα υποδέχομαι τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτύχουμε την συμμετοχή της Κίνας στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα και να έχουμε ανταλλαγές στις οικονομικές μας σχέσεις που να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που «φορολογούνται με 10%» στην ευρωπαϊκή αγορά την ώρα που η παραγωγή τους «δέχεται μαζική βοήθεια» από την κινεζική κυβέρνηση. Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για τα οποία «η Ευρώπη διαθέτει κανόνες που περιορίζουν τις επιδοτήσεις» προς τους παραγωγούς τους, «φορολογούνται με 15%» στην κινεζική αγορά.

«Σήμερα οφείλουμε να έχουμε στο εμπορικό επίπεδο με την Κίνα μία συμπεριφορά σεβασμού, αλλά και υπεράσπισης των συμφερόντων μας, αμοιβαιότητας και εθνικής ασφάλειας», επιμένει ο πρόεδρος της Γαλλίας λέγοντας ότι υποστηρίζει τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά, τα συστήματα αιολικής ενέργειας ως προς τις κινεζικές επιδοτήσεις που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό.

«Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα διακυβεύματα της εθνικής ασφάλειας. Υπάρχουν πολυάριθμοι τομείς για τους οποίους η Κίνα απαιτεί οι παραγωγοί να είναι Κινέζοι, διότι είναι υπερβολικά ευαίσθητοι. Ε λοιπόν, εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο».

Η επίσκεψη του Σι γίνεται με την ευκαιρία του εορτασμού των 60 ετών διμερών διπλωματικών σχέσεων. Οι μεγάλες διεθνείς κρίσεις, ανάμεσά τους ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα βρίσκονται στο μενού των γαλλοκινεζικών συνομιλιών.

«Θέλουμε να επιτύχουμε η Κίνα να ρίξει το βάρος της στην σταθερότητα της διεθνούς τάξης. Δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας σήμερα να έχει μία Ρωσία αποσταθεροποιητική της διεθνούς τάξης, να έχει ένα Ιράν που μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο και να έχει μία Μέση Ανατολή βυθισμένη σε μία μορφή χάους. Αρα, πρέπει να εργασθούμε μαζί με την Κίνα για να οικοδομήσουμε την ειρήνη», δηλώνει ο Εμανουέλ Μακρόν.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ